https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

INTERVJU

Alja Petric - san Sobočanka

 

Alja Petric je mlada umetnica, ki ustvarja skozi glasbo, tudi na nekoliko bolj nenavadne načine. Z nami se je pogovarjala o svojem življenju in ustvarjanju, več o tem pa vam predstavljamo v  intervjuju.


San Sobočanka.

S temi besedami je pogovor začela Alja Petric, ki se z glasbo ukvarja že od otroštva in se je glasbeno izobraževala že v nižji glasbeni šoli. Pozneje se je odločila za nadaljevanje šolanja na gimnaziji, nato je nadaljevala na arhitekturi. Študij je dokončala v Gradcu, prav tam pa jo je pot pripeljala do jazzovskega petja. Po končanem študiju arhitekture je nekaj časa delala na tem področju, predvsem na naravni gradnji, glasba pa jo je pa spremljala skozi vsa ta leta. Nedavno se je odločila pustiti arhitekturno ustvarjanje in se je popolnoma posvetila glasbi. Trenutno študira jazz petje na Koroškem deželnem konservatoriju v Celovcu.

Duo Ponte

Duo Ponte je njen glavni projekt, v katerem je trenutno najbolj dejavna. Duo sestavljata Alja in njen dolgoletni prijatelj, Damjan Stanišić. Stanišić je uveljavljen kitarist in s svojimi idejami, posebnim pristopom in bogatim znanjem močno vpliva na kakovost pedagoškega dela ter kitarske igre v Sloveniji. Spoznala sta se na podlagi skupnega zanimanja za glasbo in od leta 2014 naprej delujeta v dvojcu Duo Ponte. Oba delujeta tudi na drugih projektih, Stanišić ustvarja tudi razne samostojne projekte.

Trenutno želita razširiti in promovirati njuni zgoščenki Vrvohodci in Korenine, s poseganjem v tujino pa se trenutno ne obremenjujeta. Svoje koncerte načrtujeta sama in skrbita za vse detajle, kar jima vzame ogromno časa in energije.

 

FOTO: Duo Ponte, vir: Matjaž Wenzel, MILIMETER studio za obliko in fotografijo

Koncert v Gledališču Park Murska Sobota in Vrvohodci

Nedavno smo pisali o nastopu Dua Ponte v murskosoboškem gledališču, članek s fotografijami lahko najdete TUKAJ.

Na nastopu sta občinstvu predstavila novo zgoščenko, pod imenom Vrvohodci. Albert Halasz ju je slišal, ko sta v knjižnici predstavljala drug projekt, nato pa ju je povabil k uglasbitvi pesniške zbirke. Običajno nastopata sama, v Gledališču Park pa so se jima na odru pridružili še trije glasbeni gostje in sicer Sausan Hussein na violini, Jernej Hanc na kitari in Janez Čizmazija na kontrabasu.

Pesniška zbirka je manifestacija dela treh avtorjev Magdalene Svetina Terčon, Simone Solina in Alberta Halasza, nastala pa je med “pesniškim dopisovanjem” Magdalene in Simone, pozneje sta k sodelovanju povabili še Alberta. Vse skupaj se prepleta in velikokrat sploh ne veš, kdo je napisal katero pesem, saj avtorji pod posamezno pesnitvijo niso ločeno podpisani. To zbirko so želeli predstaviti še v drugačni podobi in tako so k sodelovanju povabili Duo Ponte. Na zgoščenki je 9 uglasbenih pesmi, dodatne 3 pa so interpretirane s strani dramske igralke Milada Kalezič. Slednja se jim je pridružila tudi na nedavnem koncertu v Murski Soboti.

Spodaj lahko poslušate pesem Ko padajo dnevi, najdete jo tudi na zgoščenki Vrvohodci. 

Specifična zvrst glasbe in odziv občinstva

Na vprašanje, kako se na takšno zvrst glasbe odziva publika je Alja Petric dejala: “Za vsako glasbo se najde publika.” Pravi tudi, da imata z Damjanom Stanišićem zelo dobre izkušnje s poslušalci. Veliko dasta na to, da najdeta pravi koncertni prostor, kjer njuna glasba lahko pride do izraza in bo tudi spoštovana ter zaželena. Sama pravita, da njuna glasba ni za vsak lokal.

V domači pokrajini je njuna glasba dobro sprejeta, v Ljubljani, kjer tudi veliko nastopata, pa so ljudje še bolj odprti za takšno glasbo. Nekaj časa sta nastopala tudi na ulici in opazila, da so bili ljudje zelo navdušeni in hvaležni za tovrstno glasbeno osvežitev.

Intuitivno ustvarjanje

Alja Petric v šali pravi, da ima v sebi dve veji glasbe. En del je “civilizirana oblika glasbenega izražanja, druga oblika pa je bolj alternativna, intuitivna.

Duo Ponte uvršča v “civilizirano glasbeno vejo,” vendar pa je njeno intuitivno glasbeno ustvarjanje, npr. s tibetansko posodo, nekajkrat predstavila s krajšo solo točko na koncertu in skozi eno frekvenco glasbene podlage zapela kakšno ljudsko pesem. Poslušalci so zelo dobro sprejeli takšno nenavadno kombinacijo glasbenega ustvarjanja.

Naša sogovornica se je od arhitekture vrnila k glasbi prav z intuitivnim načinom ustvarjanja s primarnimi oz. terapevtskimi glasbili. Zelo dolgo ni mogla zbrati poguma, da bi to ustvarjanje razširila izven okvirov domačega prostora, nato pa se je srečala z zvočnimi tretmaji. Že od nekdaj jo je zanimal človek kot celota, njegova notranjost, psihologija, podzavestno delovanje. Nekaj inštrumentov je že imela, nato si je kupila še gong in se začela izobraževati, povezala se je z zdravilci ter s terapevti, ki delujejo na tem področju. Čeprav se trenutno bolj ukvarja s “civilizirano” platjo glasbe, pravi, da še vedno zelo rada poseže po intuitivnem ustvarjanju, saj takrat deluje drugačen del nje.

"Pri ustvarjanju s terapevtskimi glasbili se naš um ne more oprijeti zvoka, ne more točno določiti od kje prihaja in podobno, veliko inštrumentov lahko na primer oddaja več tonov naenkrat," je dodala. Takšno delovanje zvoka lahko človeka pripelje do meditativnega stanja, kar so dokazale različne svetovne inštitucije. “Vsa ta znanja, ki se uporabljajo npr. v indijskih templjih, se že nekaj desetletij raziskujejo in dokazujejo ter prilagajajo za zahodnega človeka." Pravi, da na njenih tretmajih moški večinoma zaspijo po 5 minutah, veliko ljudi pa ji pove, da tudi doma lažje zaspijo.

Alja Petric je nedvomno zelo zanimiva, saj nam je v sproščenem pogovoru podala odgovore in razlage tudi o takšnih tematikah, s katerimi se ne srečamo vsak dan. Njeno čudovito ustvarjanje bomo z veseljem spremljali še naprej.

    Fotogalerija