https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pri prodaji lendavske bioplinarne vpleteni tudi Šalovci

Murska Sobota, 13.04.2018 ob 15:30  

Za prodajo lendavske bioplinarne bo izklicna cena 5,3 milijona evrov. V prodaji je tudi stavbna pravica, ki jo ima na zemljišču občine podjetje Ecos. Na javni dražbi bodo prodajali vse neprečnine podjetja Ecos. 

Nova presenečenja prinaša napovedana prodaja lendavske bioplinarne, ki je v stečajnem postopku podjetja Ecos. Na predlog stečajnega upravitelja Matjaža Nanuta je murskosoboško okrožno sodišče, 3. aprila 2018, objavilo sklep o prodaji premoženja stečajnega dolžnika. V sklepu je navedeno, da je na prodaj sedem parcel, na katerih stoji bioplinarna oz. so v njeni okolici in so potrebne za njeno delovanje. V prodaji nepremičnin, na katerih ima vpisano zastavno pravico Raiffeisen Landesbank iz Gradca kot ločitvena upnica, se je znašla tudi prodaja stavbne pravice, ki jo ima stečajni dolžnik, podjetje Ecos, vpisano na parceli katastrske občine Šalovci, njena lastnica pa je občina Šalovci. 

Omenjena stavbna pravica podjetja Ecos na občinski zemlji je bila predvidoma že leta 2011, vpisana med županovanjem njegovega predhodnika Aleksandra Abrahama. Do tega je prišlo, ker naj bi podjetje Ecos, na parceli zraven komunalne čistilne naprave postavilo kompostarno. Za stavbno pravico, ki je vpisana za obdobje deset let in je na najboljšem kmetijskem zemljišču v velikosti 8.139 kvadratnih metrov ter še v delu pozidanega zemljišča, je nedavno izvedel šalovski župan Iztok Fartek .

Pri navajanju parcelne številke, na kateri je vpisana stavbna pravica stečajnega dolžnika, se je zgodila napaka. V sklepu murskosoboškega okrožnega sodišča, o prodajanih nepremičninah stečajnega dolžnika, je navedena stavbna pravica na parcelni številki, na kateri je stanovanjska hiša v lasti fizične osebe. Na seznamu prodajanih nepremičnin stečajnega dolžnika, se je z območja Šalovec znašel tudi gozd v velikosti 7.327 kvadratnih metrov. Presenetljivo je, da je stečajni upravitelj Matjaž Nanut za prodajo nepremičnin utemeljeval s tem, da so vse namenjene za delovanje bioplinarne, kar pa sploh ne drži. 

Te povezave so posledica delovanja podjetja Ecos na območju občine Šalovci oz. posledica sodelovanja nekdanjega župana Aleksandra Abrahama, ki je tudi solastnik šalovske bioplinarne Antares, z lastnikom podjetja Ecos Jožetom Pavlinjekom. Tudi šalovska bioplinarna Antares se po javno dostopnih podatkih utaplja v rdečih številkah. 99 odstotkov lastništva pripada londonski družbi Antares Renewable, en odstotek lastništva pa ima Aleksander Abraham. Tudi premoženje te bioplinarne je obremenjeno z zastavno pravico. Leta 2011 je zastavno pravico zaradi denarnih terjatev v višini 3 milijonov evrov vpisala Gorenjska banka, ki jo je aprila 2015 odstopila družbi Aratus z otoka Jersey ob obali Francije. 

Na javni dražbi bodo prodajali vse nepremičnine podjetja Ecos, parcele v Lendavi ter gozd in stavbno pravico v Šalovcih. Izklicna cena je 5,3 milijona evrov in jo bodo zviševali, poroča Vestnik. Iz cenitvenega poročila, ki ga je v stečajnem postopku podjetja Ecos pripravila Cenilna družba, izhaja, da je ta znesek tržna vrednost prodajanega premoženja. 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.04.2018 ob 12:08 kompostnik gost

      Se pravi ka se bioplinarna seli iz Lendave? Hura!

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.04.2018 ob 21:52 Pukatelj gost

      Ja, seveda. Novi lastnika si jo bo odpeljal domov. Jes Neven, ka si prečital članek ali se delaš glupoga, pol članka je samo o ton kak do se prenašale parcele, tij pa te nekan v trij krasne...

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.04.2018 ob 17:05 lendavčar gost

      Ta bioplinarna mora delovati ,ker je korist od nje .

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.06.2019 ob 7:54 Kmet ostaja kmet gost

      Ko se kmetje Celjski grejo buznismenov hahahahaa

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.