https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Na številnih centrih za socialno delo naval zaradi vlog za otroški dodatek, kako je na CSD Murska Sobota?

16.04.2018 ob 14:00  

Če tudi vi že nestrpno pričakujete odločbo, bodite potrpežljivi, saj je zaradi spremenjene zakonodaje na centrih za socialno delo močno podaljšano odločanje o otroških dodatkih in subvencijah za vrtec.

 

Sprememba zakonodaje je prinesla, da so od začetka leta do otroških dodatkov upravičene tudi družine, ki so v sedmem in osmem dohodkovnem razredu. A ker so vse te družine morale oddati vlogo za otroški dodatek, večina jih je to storila isti mesec, je nastal naval.

"Naval je bil pričakovan. Nanj se ni bilo mogoče posebno pripraviti, saj so CSD-ji kadrovsko omejeni. Zaradi večjega števila vlog nekateri CSD-ji delajo nadure preko delovnega časa," so povedali na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

Kakšno je stanje na CSD Murska Sobota?

O stanju na murskosoboškem CSD, nam je Danijela Cug, vodja enote za DSP, družinske prejemke in štipendije povedala: “Pri nas delo poteka normalno. Največji naval smo zabeležili v drugi polovici decembra in januarja, zdaj se je stanje umirilo. Seveda so še vloge upravičenih družin, ki so v sedmem in osmem dohodkovnem razredu, a te so v manjšini. Če primerjamo oddane vloge v decembru 2017, januarju in februarju 2018, z vlogami decembra 2016 in januarja ter februarja 2017, lahko rečemo, da se je število tovrstnih vlog povečalo za približno 30 odstotkov.“

Naslednje leto spremembe pri vseh letnih pravicah iz javnih sredstev

Mnogi so oziroma bodo letos vlogo oddali zadnjič, prihodnje leto bodo namreč CSD-ji, tako kot finančna uprava, začeli izdajati informativne izračune.

Kot so pojasnili na ministrstvu,se bodo pri vseh letnih pravicah iz javnih sredstev (otroški dodatek, subvencija vrtca, malice, kosila, državna štipendija) informativni izračuni izdajali avtomatično, enkrat letno. Uporabnik bo dolžan podati vlogo samo za prvo uveljavljanje posamezne pravice, potem pa bo sistem avtomatično enkrat letno preveril izpolnjevanje pogojev za nadaljnje prejemanje pravice. Obdelava podatkov bo avtomatizirana, kar naj bi strokovne delavce bistveno razbremenilo administrativnega dela, poroča žurnal24.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.