https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Imate tudi vi težave pri žganjekuhi?

28.04.2018 ob 10:00  

Država za to dejavnost pobira visoke trošarine, kazni in zahteva veliko birokracije. Sam postopek žganjekuhe ali kuhanje v kotlu zahteva tudi veliko znanja. Poznate natančen postopek in nimate težav? 

Sadje je treba najprej nabrati in ga razkoščičiti. Velikokrat so ljudje pri tem zelo inovativni in izumljajo svoje naprave za izkoščičenje sadja. Zmleto sadje močno zatesnimo v kadi in pustimo vreti nekje šest tednov. Namočeno sadje nato fermentira in začne se kuha. Kuhanje poteka v bakrenih posodah. Paziti je treba, da se mešanica ne prismodi. Prekuhati jo je treba kar 2 krat. Rezultat je žganje s 46 do 52 odstotki alkohola.

Poznamo različne vrste žganja, glede na surovine, ki jih pri tem uporabimo. Tradicionalna so slivova, višnjeva, orehova, borovničeva, breskova žganja. Zadnje čase pa so popularna tudi žganja lubenic in drugega sadja, ki ga v preteklosti niso toliko povezovali z žganjekuho.

Težave, ki se pojavljajo pri žganjekuhi, so zelo različne. Veliko posameznikov po kuhi v kotlu ne uspe dobiti čistega žganja. Slednji je zelo moten ali celo bele barve. Voda, ki se uporablja pri postopku je destilirana in ni primerljiva z vodo iz pipe. Včasih je treba malce počakati in biti zelo potrpežljiv. Ste tudi vi kdaj že naleteli na težavo pri žganjekuhi? 

"Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju."

    Fotogalerija