https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Učenci OŠ Puconci obeležili Dan Zemlje z delavnicami pri Eko učilnici na prostem

Puconci, 20.04.2018 ob 14:05  

Ob bližajočem se Dnevu Zemlje 22. aprila, se po državi odvijajo številni dogodki in delavnice, povezani z ozaveščanjem in varovanjem okolja. Tudi na Osnovni šoli Puconci so učitelji, učenci in starši v bližini Eko učilnice na prostem ter zunanjega fitnesa priredili delavnice s številnimi aktivnostmi.


Dogodek ob Dnevu Zemlje 22. aprila je bil prvič organiziral 1970. leta in ga praznujejo v več kot 192 državah, vsako leto pa se pridružijo tudi mnoge organizacije, društva in vzgojno-izobraževalni zavodi po Sloveniji. Učenci od 1. do 5. razreda na OŠ Puconci so s pomočjo učiteljev in staršev na zelenici pred Eko učilnico, na šolskem vrtu in sadovnjaku ter fitnesom na prostem, izvedli različne delavnice in aktivnosti. Zbrane sta nagovorila ravnatelj OŠ Puconci Štefan Harkai in župan občine Puconci Ludvik Novak ter učence vzpodbudila k ozaveščenosti in varovanju okolja, lokalno pridelani hrani, spoštovanju Zemlje in zdravemu načinu življenja. Zatem je sledil kratek kulturni program, kjer so se učenci predstavili tudi s pesmimi.

Osem tematskih delavnic na vrtovih, viske grede in fitnes na prostem

V okviru prireditve ob dnevu Zemlje so se učenci razdelili po skupinah in izvedli kar osem delavnic: eko vrt - landart, narava - seme in kalitev, skrb za okolje - nakupovalna vrečka, narava - visoke grede, narava - vrt, narava - medoviti vrt, gibanje in ravnotežje - fitnes na prostem in končna postaja kulinarika. OŠ Puconci je ob dogodku Dneva Zemlje v okviru Eko učilnice na prostem in bližnjih šolskih vrtov zagotovila tudi novo pridobitev, visoke grede, nad katerimi so bili otroci navdušeni.

Pomen lokalno pridelane, sveže in zdrave prehrane

Odvijal se je tudi projekt »Pot do lokalne hrane«, z namenom naučiti otroke, kako hrana zraste, kako lahko sami pridelajo hrano in kaj sploh pomeni lokalno pridelana hrana. Hrana iz okolja je zaradi kratkih transportnih poti bolj sveža in zdrava, obenem se nahajamo v Pomurju, kjer je najbolj rodovitna zemlja in lahko zraste vse kar potrebujemo. 

Projekt pot do lokalne hrane

»Projekt pot do lokalne hrane obsega 10 občin na Goričkem v okviru LAS Goričko, izvajajo pa se različne aktivnosti, delavnice, naravoslovni dnevi za učence, posveti in predavanja za organizatorje prehrane na osnovnih šolah. Posebna pozornost je med drugim posvečena pridelavi zdrave hrane, kje se kupi lokalna hrana, kako pripraviti zdrav jedilnik in kako zmanjševati debelost pri otrocih,« je povedala Tanja Verhovnik iz Zelene točke.

 

Na prireditvi so otroci z učitelji in starši z različnimi delavnicami ter aktivnostmi na prostem spoznavali pomen lokalno in eko pridelane hrane, krepili okoljsko zavest, spoštovanje Zemlje in pomen odgovornega ravnanja ter zdravega načina življenja. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.