https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Smo potrošniki res bolj zadovoljni?

23.04.2018 ob 6:05  

Po podatkih statističnega urada se je aprila razpoloženje potrošnikov po manjšem poslabšanju v februarju in marecu ponovno izboljšalo. Potrošniki so zadovoljni tudi s finančnim stanjem v gospodinjstvih.

 

Če primerjamo april glede na prejšnji mesec se je kazalnik zaupanja potrošnikov zvišal za dve odstotni točki, od dolgoletnega povprečja pa je bil višji za 21 odstotnih točk. 

Kazalnik zaupanja potrošnikov sestavljajo vrednosti štirih kazalnikov. Vrednosti kazalnikov pričakovanje potrošnikov glede finančnega stanja v gospodinjstvu in glede števila brezposelnih sta se izboljšali vsaka za tri odstotne točke, glede varčevanja za dve odstotni točki in glede gospodarskega stanja v državi za eno odstotno točko.

Kazalniki, ki merijo mnenje potrošnikov glede finančnega stanja v gospodinjstvu, so se v primerjavi z marcem izboljšali in tako sta kazalnika, ki merita mnenje potrošnikov o finančnem stanju v njihovih gospodinjstvih v zadnjih 12 mesecih in njihovo pričakovanje za naslednjih 12 mesecev aprila dosegla najvišjo vrednost v celotnem obdobju, odkar so leta 1996 v Sloveniji začeli spremljati mnenje potrošnikov.

Vir: SURS

V primerjavi z lanskim je bila vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov višja za sedem odstotnih točk, glede na povprečje prejšnjega leta pa za pet odstotnih točk. Vrednost se je na letni ravni zvišala zaradi bolj optimističnega pričakovanja potrošnikov o gospodarskem stanju v državi, o številu brezposelnih, glede varčevanja in o finančnem stanju v gospodinjstvu. 

Statistični urad določene kazalnike meri vsako četrtletje in nekateri so se glede na januar poslabšali. Kazalnika pričakovanje glede nakupa avtomobila in pričakovanje glede obnove stanovanja sta se poslabšala vsak za tri odstotne točke. Kazalnik pričakovanje glede nakupa stanovanja pa ima enako vrednost kot januarja. Tako je aprila o morebitni prenovi stanovanja v naslednjih 12 mesecih razmišljalo 23 odstotkov potrošnikov, o morebitnem nakupu avtomobila 10 odstotkov in o morebitnem nakupu stanovanja štirje odstotki.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.