https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pet Pomurcev na lestvici sto najvplivnejših Slovencev

25.04.2018 ob 10:15  

Revija Obrazi 100 je danes objavila lestvico 100 najvplivnejših Slovencev za leto 2017, ki so v preteklem letu pomembno oblikovali slovenski prostor in življenje. Na lestvici najdemo vse od športnikov, politikov, gospodarstvenikov in podjetnikov, znanstvenikov, osebe s področij kulture in sociale ter novinarjev. 


Lestvico 100 najvplivnejših Slovencev za leto 2017 je sestavilo 14 odgovornih urednikov, avtorjev in direktorjev večjih slovenskih medijskih hiš. Vplivno osebo so opredelili kot osebo, ki je v preteklem letu ključno oblikovala, ustvarjala in spreminjala področje svojega delovanja, bodisi poklicno profesionalno ali prostovoljno. Člani žirije so v dveh krogih izbora in glasovanj najprej nominirali, zatem po kriteriju pomembnosti in vpliva ocenjevali ter na koncu tudi oblikovali lestvico 100 najvplivnejših Slovencev.

Najvplivnejši Slovenec je kapetan zlate košarkarske reprezentance, Goran Dragić, zanimivo je, da tudi sicer prvih šest mest zasedajo slovenski športniki. Na drugo mesto se je uvrstil slovenski košarkarski biser Luka Dončić, tretje uvrščena pa je alpska smučarka Ilka Štuhec. Na četrtem mestu je predsednik Uefe Aleksander Čeferin, na petem mestu pa je "zlati selektor" slovenske košarkarske reprezentance, Igor Kokoškov. Šest prvih mest osebnosti s področja športa zaključuje vratar Atletica Madrid Jan Oblak.

Foto: Obrazi 100

Kdo je prvi Pomurec uvrščen na lestvico 100 najvplivnejših Slovencev?

Najvišje uvrščeni Pomurec na lestvici 100 najvplivnejših Slovencev je svetovno uveljavljeni očesni kirurg prim. mag. Vladimir Pfeifer, ki se je uvrstil na visoko 14. mesto. Eden njegovih največjih dosežkov je uspešno opravljena implementacija očesne roženice, s katero je pacientu, po 20 letih slepote povrnil vid na levem očesu.

Na 32. mestu se je uvrstila v Pomurju rojena astrofizičarka, dr. Andreja Gomboc, ki je v lanskem letu sodelovala pri svetovno odmevnem odkritju gravitacijskih valov, odkritju na svetovni ravni. V intervjuju za Obraze 100 je povedala: "V naši galaksiji je med 200 in 400 milijoni zvezd, galaksij v vesolju pa, po ocenah, nekaj sto milijard". Ko dr. Andreja Gomboc ni v svetu zvezd in galaksij, rada pripravi prekmursko gibanico s kar dvanajstimi plastmi.

Proti sredini letvice 100 najvplivnejših Slovencev, natančneje na 43. mestu, najdemo Uroša Hakla, direktorja in lastnika Večera, Vestnika ter nekdanjih Delo Revij in solastnika več različnih medijskih blagovnih znamk. Sobočanec je s tem postal eden vplivnejših posameznikov in medijskih lastnikov na slovenskem medijskem trgu.

V drugi polovici lestvice, na 63. mestu, se nahaja v Križevcih na severovzhodu Goričkega rojeni Prekmurec, prvi slovenski predsednik Milan Kučan. Slovenski politik, ki je mlado državo Slovenijo vodil v prvih dveh predsedniških mandatih, je leta 1991 v Ljubljani na slovesni razglasitvi samostojnosti izrekel besede, ki so šle v zgodovino: "Nocoj so dovoljene sanje, jutri je nov dan".

Na lestvico 100 najvplivnejših Slovencev, na 96. mesto, se je uspelo uvrstiti tudi mag. Dejanu Židanu, kmetijskemu ministru in predsedniku Socialnih demokratov ter podpredsedniku vlade RS. Po anketah in raziskavah javnega mnenja v zadnjem obdobju se bo na državnozborskih volitvah junija letos z Marjanom Šarcem, Janezom Janšo in morda tudi Mirom Cerarjem, potegoval za položaj predsednika vlade.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.