https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Skrb za duševno zdravje v delovnih okoljih je nujna

25.04.2018 ob 11:40  

Vsako leto, 28. aprila obeležujemo Svetovni dan varnosti in zdravja pri delu, v okviru katerega po celem svetu poteka kampanja za vzpostavitev in ohranjanje zdravih delovnih okolij.


Del zdravega delovnega okolja je tudi skrb za duševno zdravje zaposlenih. Omenjeno področje je bilo v preteklosti zaradi nepoznavanja pogosto spregledano in mu v podjetjih niso namenjali veliko pozornosti. V preteklih nekaj desetletjih pa strokovnjaki ugotavljajo, da so motnje v duševnem zdravju v porastu tudi med delovno aktivno populacijo. Tako je recimo depresija kot ena izmed duševnih motenj, v hujših oblikah prisotna pri 13 % odrasle populacije v Evropski uniji. Duševne in vedenjske motnje so tako kot drugod v Evropi tudi v Sloveniji pogosto razlog za bolniško odsotnost. Zaskrbljujoč je tudi podatek Nacionalnega inštituta za javno zdravje, da so duševne in vedenjske motnje po trajanju bolniških odsotnosti na četrtem mestu med vsemi boleznimi, strokovnjaki pa ocenjujejo, da se bo v naslednjih letih še več ljudi srečevalo s težavami v duševnem zdravju in duševnimi motnjami.

Ker se bomo v prihodnosti še pogosteje srečevali z duševnimi motnjami, je širjenje zavedanja o problematiki in obravnava tudi v delovnih okoljih nujna. Zaposleni namreč v delovnem okolju preživijo približno polovico svojega budnega časa. Po podatkih Inšpektorata RS za delo (IRSD) se poleg fizičnih, bioloških in kemičnih tveganj na delovnem mestu soočamo tudi s psihosocialnimi dejavniki tveganja. To so pogoji dela, ki izhajajo iz socialnega okolja ali si jih posameznik ustvari sam. Med najpogostejšimi psihosocialnimi dejavniki tveganja so obremenitve na delovnem mestu, časovni pritiski, pomanjkanje podpore s strani vodstva in sodelavci ter splošno slabi medsebojni odnosi. V delovnih okoljih, v katerih je prisotnih veliko psihosocialnih dejavnikov tveganja, se tudi duševne motnje in težave v telesnem zdravju pojavljajo pogosteje.

Z namenom osveščanja, tako delodajalcev kot ostale strokovne javnosti, o pomenu skrbi za duševno zdravje v delovnih okoljih 7. junija 2018 v Mariboru v okviru projekta NAPREJ organiziraJo strokovno konferenco s področja ohranjanja in krepitve duševnega zdravja zaposlenih. Na konferenci bodo predstavljeni izsledki analize duševnega zdravja (zlasti starejših) zaposlenih v Sloveniji, problematika izgorevanja zaradi naraščajočih pritiskov v delovnem okolju, program celovite podpore podjetjem za obvladovanje in preprečevanje psihosocialnih dejavnikov tveganj (program PSDT) ter ostale aktualne tematike s področja duševnega zdravja. Za več informacij o programu prihajajoče konference spremljajte projektno stran.

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.