https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

INTERVJU

Dušan Radič: »Strogo resno«

02.05.2018 ob 11:00  

Pomurskega poslanca Dušana Radiča poznamo kot nekdanjega gostobesednega voditelja, ki mu marsikdo očita, da se na sejah malokrat oglaša. Kaj nam je zaupal tokrat, si preberite v spodnjem intervjuju.

Še nedolgo nazaj ste satirizirali politike, kako se sedaj počutite v tej vlogi?

Res je. Več kot 20 let sem pisal in bil Vanek v Zamurjencih. Poudariti moram, da smo bili izvrstna in enkratna ekipa. V veliko veselje in zadovoljstvo mi je bilo vsak teden znova opozarjati na vse anomalije, ki so se dogajale tako v politiki kot v gospodarstvu. Tolkli smo po levih in desnih, nihče od nas pa ni bil strankarsko opredeljen, včasih so nas celo opozarjali, da gremo predaleč. V spominu so mi ostali tedenski klici, takoj po oddaji, zagretega člana sedanje največje opozicijske stranke ter njegovo vpitje in pošiljanje mene v rodila moje mame. Vse to nas je še bolj vzpodbudilo, da smo poskušali res vsak teden najti najbolj nevralgične točke predvsem politikov. Res izluščiti tisto, kar je državljane in nas takrat najbolj »bolelo«. V teh 20 letih sem dobil kar nekaj ponudb za poslansko kandidaturo za to ali ono stranko. Vse sem z nasmeškom odklonil. Pa je prišlo leto 2014. Rekel sem si Duško, zakaj pa ne bi šel vso stvar pogledat od znotraj. Ko je prišlo vabilo, sem kandidaturo sprejel. Naivno sem verjel, da so možne hitre spremembe. Kakšna zmota! V letih od osamosvojitve so si takratni politični akterji spisali gore predpisov, uredb in zakonov. Če navedem samo primer gospoda košarkarja, ki tačas meče trojke na Dobu, samo zato, da ni ušel roki pravice je bilo potrebno spremeniti kar nekaj zakonov! Se hecate? Satira? Ne, kruta slovenska realnost.

Humorist ali poslanec? S katero od teh vlog lahko bolje vplivate na stanje v družbi?

V Italiji ima satirik Beppe Grillo celo svojo stranko Gibanje 5 zvezdic, ki je med italijanskimi političnimi strankami dobila največ glasov na zadnjih volitvah. Tudi tokratni novi obraz Marjan Šarec prihaja iz vrst satirikov in humoristov. Ne smemo pa pozabiti na legendo slovenskega humorja Toneta Partljiča, ki je bil kar 12 let poslanec. Zgleda, da je to kar posrečena kombinacija, če iz humoristično satiričnih voda zapluješ v politična morja. S satiro lahko samo opozarjaš na to ali ono neumnost, ki jo počnejo politiki.  Ko pa postaneš del tega, si seveda prizadevaš, da ne bi tvoje delovanje postalo tema kakšnemu satiriku. Ker iz svoje kože pač ne morem, sem se v svojih nastopih večkrat uporabil kakšno duhovitost ali satiro.

Foto: Osebni arhiv Dušana Radiča

Kdo je po vašem mnenju najbolj duhovit parlamentarec?

Konkurenca je huda. Pri tem pa ne gre toliko za duhovitost. Bolj bi lahko govorili o nesmislih, ki so jih na sejah odborov ali državnega zbora natvezili poslanci. Gore besed, brez vsebine. Samo, da se nekaj govori, ne pa pove. V mojih očeh, so nesporni zmagovalci predvsem gospodje iz največje opozicijske stranke. S kakšno zagretostjo in srboritostjo so nas po tem, ko v Sloveniji ni bilo nobenega begunca več, opozarjali na to, da kakšna nevarnost nam preti. Pravi biser pa je bila interpelacija zoper Karla Erjavca, ta je uvodnem nagovoru državnemu zboru, za začetek zaželel vse najboljše svoji mami za njen god. Kar zvilo nas je od smeha. Vse po vrsti.

Kaj je vaš najpomembnejši dosežek v dosedanjem mandatu?

Rad bi spomnil na številne vladne projekte za boljše življenje in nove poslovne priložnosti v Prekmurju in Murski Soboti, za katere sem se osebno zavzemal ves mandat. Med drugim vsekakor izstopajo ukrepi, potrebni za zagotovitev sredstev za izgradnjo južne murskosoboške obvoznice, ki bo bistveno razbremenila središče Murske Sobote ter zagotovila večjo prometno varnost. Nadalje projekt odkupa stavbe v katerih je nekoč delovalo podjetje Muralist v središču Murske Sobote s strani Ministrstva za kulturo, v kateri bo po prenovi deloval regionalni Pokrajinski arhiv za Pomurje. Skupaj z vsemi pomurskimi poslanci smo enotno podprli podaljšanje t.i. Zakona o razvojni podpori Pomurski regiji do leta 2019.  Najpomembnejši dosežek pa je nedvomno razstavni paviljon Expo.  Zelo sem se zavzemal da bi ta našel nov dom v Prekmurju. Ob velikih naporih našega žal že pokojnega Horsta Hafnerja ter seveda pristojnih z Mestne občine Murska Sobota, smo to tudi dosegli. Več je bilo tudi manjših projektov, ki so lokalnim skupnostim pomenili veliko.

Na spletni strani parlameter.si najdemo o vas, da ste poslanec z najraznolikejšim besediščem, da ste izrekli največ t.i vulgarizmov in da ste med poslanci, ki ste na sejah govorili manj od ostalih.

Vedno sem rad bral in to počnem še danes. To se zrcali v mojem besedišču. Štejem si v čast, da sem celo na prvem mestu po raznolikosti besedišča.

V govorih sem povzemal vulgarizme drugih poslancev in povsem po krivem pristal na vrhu. Povzel sem samo tisto, kar sem slišal med razpravo.

Opozoriti želim, da sem svoj mandat poslanca nastopil skoraj leto dni pozneje kot nadomestni poslanec. Glede na velikost poslanske skupine SMC, v kateri nas je 35, vsakemu poslancu ostane manj časa, ki ga ima na voljo za razpravo. Sam nisem pristaš govorjenja zaradi govorjenja samega. Glede števila poslanskih vprašanj, s katerimi nekateri želijo meriti t.i. aktivnost poslanca je razlaga povsem enostavna. Poslanska vprašanja so orodje opozicije.