https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Predsednik republike Borut Pahor v Ljutomeru izpostavil pomen kasaških dirk

Ljutomer, 07.05.2018 ob 6:00  

V nedeljo, 6. maja 2018, se je kasaških dirk v Ljutomeru, na povabilo organizatorja KK Ljutomer udeležil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.


Otvoritvenih dirk letošnje kasaške sezone v Ljutomeru se je udeležil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je v pozdravnem nagovoru povedal, da so "kasaške dirke pomemben del identitete tega kraja, ki sestavlja značaj naše dežele." Ob tej priložnosti si je predsednik Pahor ogledal tudi Muzej Ljutomerski kasač in obiskal "Prlekfest 2018: kuji, vino, pogače", ki je potekal na območju hipodroma.

Prlekija - zibelka kasaškega športa v Sloveniji

V Sloveniji ima kasaštvo, katerega bistvo je sodelovanje človeka in konja, izjemno bogato in to več kot 140-letno tradicijo. Njegova zibelka je Prlekija, saj so bile leta 1874 na Cvenu druge kasaške dirke v takratni Avstro-Ogrski in to takoj za Dunajem. V tamkajšnji žrebčarni, ki jo je dala postaviti Marija Terezija, so imeli najboljše kasače v Avstro-Ogrski. Danes veljata za poglavitni središči kasaštva Ljutomer in Ljubljana.

Kasaštvo velja za najbolj razvito konjeniško disciplino v Sloveniji

Posebej razvito je v Prlekiji, kjer že stoletja vzrejajo ljutomerskega kasača, ki velja za slovensko tradicionalno pasmo. Pasma, ki zvira iz 18. stoletja, dosega najboljše rezultate, ker dokazujejo številne dobre uvrstitve.

Da je bilo v Ljutomeru precej razvita konjereja dokazuje tudi ljutomerski grb, ki je obstajal že v 15. stoletju in predstavlja srebrni ščit, v katerem je po trati dirkajoči enorogi konj. V ljutomerskem grbu ima tako konj časno mesto, kar potrjuje več kot 140 let ljutomerskega kasača.

Prve letošnje kasaške dirke in tri zmage za ljutomerski klub

Včeraj so tako na ljutomerskem hipodromu nastopili kasači s svojimi dirkalnimi konji v 5. dirkah. Konjske dirke so se pričele ob 14. uri. Prva dirka je bila ob 14:30, v kateri se je pomerilo 9 tekmovalcev. Druga dirka se je začela ob 15:05, pomerilo se je 8 kasačev. Na tretji dirki, ki je imela start ob 15:40, je sodelovalo 8 kasačev. Ob 16:15 se je začela četrta dirka, kjer je sodelovalo 7 tekmovalcev. Na zadnji peti dirki je sodelovalo 7 kasačev. Denarna nagrada 1000 evrov je bila podeljena vsem zmagovalcem po posameznih dirkah. Ob tem so potekale tudi stave.

Za ljutomerski klub sta tri zmage dosegla Janko in Jože Sagaj iz Ključarovcev. Članoma ljubljanskega kluba sta pripadali preostali dve dirki, ki sta jo tako dobila Alen Luzar in Marko Gorenc.

Podrobne rezultate si lahko pogledate tukaj.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.05.2018 ob 8:30 gost

      Pahor je tüdi en velki konj ampak ne ve

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.05.2018 ob 9:08 gost

      Kako ga ni sram hoditi tukaj okrog. Prodal je prleške ljudi za nekaj litrov slane vode, podrepniki pa se mu veselo klanjajo. Fuuuuuj!

      17 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.05.2018 ob 11:29 imre gost

        9:08........ Tak je .Pa zamrdal je tudi tam pri TEŠ 6 .In bedaki so ga spet volili samo za to ,da jim z hinavskim nasmehom zobe kaže

        11 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.05.2018 ob 11:11 kasači gost

      Nisem ravno pristaš Pahorja in tudi na same dirke ne hodim. Sem pa vseeno ponosen na naše kasač, ki so znani širom po Sloveniji in tudi izven države. Prav tako je tudi dobro in pošteno, da na tak dogodek pride predsednik republike, pa kdorkoli bi pač to bil. Čestitke klubu za organizacijo in vsem tekmovalcem in zmagovalcem. Pa še kdaj povabite predsednika na dirke. Ko bo formirana nova vlada pa še novega šefa vlade in koga od ministrov. Da se bo v LJ vedelo, kje je Lotmerk

      4 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.05.2018 ob 12:51 siva čaplja gost

      Zagotovo so dirke v Lotmerki edino, kar nam je ostalo dobrega in prepoznavnega iz preteklosti. Žal se ravno domačini tega najmanj zavedamo. Je pa nekaj zaslužnih posameznikov, ki se res trudijo, da še v bližnji prihodnosti to ne izumre in gre v pozabo. Bi bilo res žalostno.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.05.2018 ob 12:57 Pax gost

        Se popolnoma strinjam. Ampak zakaj na takšno plemenito prireditev vabiti politiko? Še posebej pa človeka, ki je prodal slovensko ozemelje? V zahvalo? Če bi prleki imeli kaj ponosa, bi mu celi hipodrom žvižgal, dokler se ne bi pobral nazaj v Ljubljano. Ampak...

        17 0 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.05.2018 ob 13:33 siva čaplja gost

      Iz prve roke lahko z zagotovostjo napišem, da to ni bil "politični" obisk dirk ampak se je Pahor udeležil dirk po vljudnostnem povabilu enega izmed članov KK, ki je bilo izrečeno na prijateljski ravni. Tu politika ni imela prstov vmes, ker ta človek nikoli v življenju ni imel nič s politiko.

      3 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.05.2018 ob 15:53 Pax gost

        Pahor se ne more udeležiti nobene javne prireditve, ne da bi predstavljal RS kot njen predsednik. Vse ostalo je eno veliko nakladanje, pa je lahko povabljen na kakršen koli način. Po vaše torej, tistih nekaj ur, ko je bil v Ljutomeru, ni bil predsednik države? Smešno...

        9 0 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      07.05.2018 ob 19:01 Marko gost

      V lotmerki in okolici rejsan vec nikaj nimate. Konji so se edino ostali in Olga Karba.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      07.05.2018 ob 20:04 dokležovje gost

      Pahor imel toliko mesta v zadnjici za tiste ,ki so mu in mu silijo v rit ?

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      07.05.2018 ob 20:52 Natasa gost

      Ja in vladarica je ena od teh. Kuji so se ji ostali ostalo je vse zradirala in vnicila...zaj pa de se mela jajca in kandidirala. Sramota

      17 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      08.05.2018 ob 8:38 siva čaplja gost

      Samo vladarica nima popolnoma nič pri tem, da so kuji ostali. Upajmo, da so ljudje toliko pametni, če bo imela še obraz, da kandidira, da je ne bo nihče volil.

      16 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      09.05.2018 ob 9:38 siva čaplja gost

      Gost, srčno upam, da so ljudje spregledali njene spletkarije in, da končno tudi Ljutomer dobi enkrat dobrega župana

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      09.05.2018 ob 13:50 Franc gost

      Po tihem vsi srčno upamo in si želimo, da že "spregleda" in se odstrani iz županskega mesta. 2 mandata je čisto dovolj, žal pa je v 2. mandatu naredila preveč napak, kar ljudje NE POZABIMO. LJUTOMER JE ŠEL ŠE SAMO DRASTIČNO NAVZDOL in desetletje bo potrebno, da se spet dvignemo

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      09.05.2018 ob 14:08 Prlečka gost

      Če ima ženska vsaj malo v glavi - NE BO KANDIDIRALA

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.