https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Se bo slovenski predstavnici na Evroviziji Lei Sirk uspelo prebiti v sobotni finale?

10.05.2018 ob 9:45  

V Lizboni na Portugalskem te dneve poteka 63. tekmovanje za pesem Evrovizije. Slovenska predstavnica Lea Sirk se bo s pesmijo »Hvala, ne!« v drugem predizboru poskušala prebiti v veliki sobotni finale. Prenos drugega predizbora Evrovizije 2018 bo potekal v živo v četrtek, 10. maja, ob 21. uri na TV SLO2.


Glasbeni izbor za Evrovizijo že od leta 1956

Izbor za najboljšo evrovizijsko popevko poteka od leta 1956, ko je Švicar Marcel Besancon predlagal, da bi evropske države priredile tekmovanje po vzoru festivala San Remo v Italiji. Izbor za slovensko pesem pripravlja RTV Slovenija z oddajo Ema.

Na največjem evropsko glasbenem tekmovanju je sicer znanih že prvih deset nastopajočih iz prvega predizbora, ki jim je v areni Altice uspelo prepričati evrovizijsko občinstvo. Letos na Evroviziji sodeluje 43 držav, v četrtek pa se bo za zadnjih deset mest v finalu potegovalo 18 držav.

Finale Evrovizije letno spremlja 200 milijonov ljudi

Finale Evrovizije si vsako leto ogleda okoli 200 milijonov ljudi po vsem svetu, Sloveniji se je v finale uspelo prebiti štirikrat. Slovenija se bo za sobotni finale potegovala z Norveško, Romunijo, Srbijo, San Marinom, Dansko, Rusijo, Moldavijo, Nizozemsko, Avstralijo, Gruzijo, Poljsko, Malto, Madžarsko, Latvijo, Švedsko, Črno goro in Ukrajino. Slovenska predstavnica Lea Sirk bo s pesmijo »Hvala, ne!« na evrovizijski oder stopila kot predzadnja nastopajoča.

Slovenski predstavnici Lei Sirk napovedi ne kažejo najboljše

O desetih državah iz obeh predizborov, ki se bo uvrstilo v finale, bodo odločili telefonski glasovi in nacionalne strokovne žirije v razmerju 50:50. Letošnje stavnice, ki so se v preteklosti izkazale kot zelo zanesljive, uvrščajo med favorite države Izrael, Estonija, Norveška, Francija, Češka in Bolgarija. Lei Sirk sicer napovedi ne kažejo najboljše uvrstitve, saj zaseda zadnji del lestvice.

Najboljši slovenski uvrstitvi sta dve sedmi mesti (1995 in 2001)

Slovenija svojega predstavnika za pesem Evrovizije pošilja od leta 1993, Lea Sirk pa je 24. slovenska predstavnica na glasbenem tekmovanju. Najboljši slovenski uvrstitvi sta sedmi mesti Darje Švajger s pesmijo Prisluhni mi (1995) in Nuše Derenda z Energy (2001).

 

Videospot slovenske predstavnice Lee Sirk s pesmijo »Hvala, ne!« si lahko ogledate na spodnjem video posnetku. 

Foto: Facebook Lea Sirk in Eurovision.tv

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.05.2018 ob 10:02 gost

      Tja vržen denar brez veze to bi morali v Sloveniji ukiniti

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.05.2018 ob 10:32 gost

      Hvala ne-je odgovor

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.05.2018 ob 15:49 gost

      A ,to gdo posluša??Par Slovenčkov in tisti ,kateri tu zaslužijo.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.