https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Na Trgu zmage so se poklonili zgodovinskim dogodkom

Murska Sobota, 09.05.2018 ob 12:27  

Danes, 9. maja 2018, je pred spomenikom osvoboditeljev na obnovljenem trgu zmage, potekala tradicionalna spominska slovesnost s polaganjem vencev.

Danes, so se s spominsko slovesnostjo poklonili zgodovinskim dogodkom, ki so se zgodili 9. maja 1945. Zbrane sta med drugimi nagovorila župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek in  podpredsednik Vlade Republike Slovenije, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan. 

Enote Rdeče armade so stopile na ozemlje Prekmurja 1. aprila 1945, in 3. aprila je bila osvobojena Murska Sobota. Ob Muri in Kučnici so boji z Nemci trajali še cel mesec, in v njih je padlo preko 500 sovjetskih vojakov. Pokopali so jih v začasne grobove, poveljstvo armade pa je že 6. maja takratni komandi mesta naročilo naj organizira postavitev spomenika, ki bo tudi grobnica za njihove posmrtne ostanke. Na spomeniku sta na marmorni površini pod topovoma vklesani letnici 1941 in 1945, ob straneh pa napisa v slovenskem in ruskem jeziku: ˝Večna slava vam osvoboditeljem narodov fašističnega mračnjaštva in Slava vaših del ne mine ne zbledi na vekomaj.˝ Vojaka stražita vhod v grobnico, na katerem sta napisa v obeh jezikih: ˝Večna slava junakom padlim v boju za svobodo in neodvisnost bratske Sovjetske zveze in Jugoslavije.˝ Posmrtnih ostankov padlih vojakov niso nikoli prenesli v to grobnico, ampak so jih pokopali na mestnem pokopališču Murska Sobota. Spomenik zmage je dal ime trgu, in ostal na tem mestu do danes, v znak spomina in globokega spoštovanja do vseh, ki so v vojni izgubili svoja življenja. 

Padlim osvoboditeljem so se poklonili podpredsednik Vlade Republike Slovenije, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan, župan dr. Aleksander Jevšek, veleposlanik Ruske federacije dr. Doku Zavgajev, predstavniki Društva Slovenija-Rusija, predstavniki Moskovskega sveta borcev, predstavniki Združenja borcev za vrednote NOB Murska Sobota in predstavniki veteranskih društev vojne za Slovenijo.

Padlim osvoboditeljem so se poklonili tudi na murskosoboškem pokopališču. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.05.2018 ob 13:47 golfist gost

      S slovensko vojsko pa je rejsan na konci, poglednite vojaka ki,bi ob takšnih priložnostih morala izgledati ko vojaka, ti trije pa so sramota za vojsko, vsak s svojo obliko pokrivala, eden z očali ko Gadafi drugi kot kakše ISIL-ovec. Tretji v baretki zbluzo ko vrečo na sebi.Ali v slovenski vojski nimajo ali so tako malomarni, da bi vsaj bili vsi enako urejeni. Sramota.

      15 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.05.2018 ob 16:44 Sram me je... gost

        Se strinjam. Grozota. Kdo je poveljujoči, ki je dovolil to sramoto? Poleg njih so starčki, ki so urejeni kot garda.

        16 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.05.2018 ob 17:12 Gasilec Samo gost

        Fantje iz vseh vetrov. A jih je kdo od nadrejenih sploh pregledal, preden jih je poslal, da se osramotijo? Na slikah ni opaziti niti enega častnika. Verjetno je bilo prevroče ali pa so šefi drugačna politična opcija.

        14 3 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.05.2018 ob 14:24 Dom gost

      Kockar Hoblaj tude bil...v službi pa tude 8 ur pisal valda....sram ga bilo toga človeka....

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.05.2018 ob 15:28 gost

      Če pa zarukana politika hotela tako vojsko, špot sramota svetu, bar Rusi maju kaj videti. Že bi jin Putin dal vetra, če se pa Slovenci zajebavamo "malo po vojaško", namesto da bi uvedli obvezni nabor. Sedaj, ko se bo začel val beguncev pa bomo pozvali rezerviste, mladi pa bodo v hotelu mama špilali igrice.

      0 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      09.05.2018 ob 15:29 gost

      Človik ne vej ali naj se smijej ali jouče! telko mask na toj proslave ka sama proslava več nema prvotnoga pomena. Kda vidiš ovoga ka se ma za generala Maistra, te drujge se pa obličejo v drujgo folklorno nošo, samo ka se lejko rijnejo naprej pred aparat. Na slikaj je zelo malo lidi,j ka bi njim lejko pravle ka so kaj vidle od tej osvoboditve 9. maja. Žalostno ka politika izkorišča zgodovinska obeležja za svojo promocijo pred volitvame, pa naj so lejvi ali desne isti k.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      09.05.2018 ob 16:01 77 gost

      Rusi in Putin to je država in predsednik ,ki bi si ga vsaka država želela.Ne pa naši šalabajzeri,ki nimajo pojma od pojma.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      09.05.2018 ob 16:27 gost

      Podprecednik Židan v odhajanju

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      09.05.2018 ob 16:54 gost

      Sramoten izgled slovenskih vojakov. Eden neobrit, drugi s sončnimi očali, oba pa oblečena v bojno uniformo, namesto v malo bolj elegantno službeno. Zdaj pa verjamem, da so na dnu. Očitno ni več nobenih kriterijev, glavno, da pridejo.... Jojojoj, kam bomo porinili več kot milijardo denarja?

      18 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      09.05.2018 ob 19:28 gost

      Za to pa je ta vojska daleč od vojske kot smo jo služili mi petnajst .To so k večjemu taborniki

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      10.05.2018 ob 18:34 Gost 525 gost

      Najbole pluvlejo po vojski tisti zavlajeni kavčarji, ka drujgo ne vejo. Vojaka še pa od blüjzi nej vido. Gnes vojaka pluvlete, vutra policaja, te pa carinike pa redarstvo. Najležje je doma sideti z njin v rouki pa socialno vlejčti. Enkrat stoupi do zgoraj omenjenih pa vse tou v obraz povej,....nemaš jaj...

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      10.05.2018 ob 19:38 gost

      Te, ki kritizirate vojsko, bi za deset dni poslal v vojasnico in da, vidijo kako se streze vojaski sluzbi! Ce bi politika za obrambo se bolj trudila kot se trudijo nasi vojaki, ki so cenjeni bolj v tujini na mednarodnih misijah, bi bilo vse drugace! Ti nasi politiki bodo pocasi unicili vse v drzavi! Kaj se vse dogaja v zdravstvu?????

      0 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      10.05.2018 ob 22:08 gost

      Ljudje si vedno najdete nekoga, da ga oblatite negede kdo to je. Pozabljate in se ob enem ne zavedate, da se ti vojaki dnevno za izvajanje nalog doma in v tujini odrekajo marsičemu. V civilnem življenju vam določene stvari kot je vas prosti čas, dopusti, delavnik, družina,... pridejo naprej kot pravica in da vam vse to pripada in bi se verjetno določenih stvari odrekli samo v primeru visokega plačila na pamet vam ne pride, da bi vam kdo omejil te stvari katere so vam pri srcu in bi ta čas preživeli kje daleč od doma ali se izpostavljali nevarnosti doma. Vojak je Slovenski vojak, do njih se v komentarjih vedno obnašate kot do tujcev in nesposobnežev a od blizu že dolgo niste okusili vojaščine v modernem svetu. Dnevno se tako doma kakor v tujini na vseh področjih pripadniki SV z srcem žrtvujejo za vašo varnost a seveda vi tega ne vidite, saj nočemo medijske pozornosti in lovorik. Naloga vojske je obramba domovine, zahvala ljudstva pa je pač vedno enaka skozi čas. Upam, da vojakov nikoli ne boste potrebovali na način kot bi si glede na pisanje želeli. Vojaški poklic je časten in ni samo poklic temveč je način življenja. Seveda nekateri ste ga v parih mesecih mirnodobnega služenja verjetno občutili bolje od vojakov kateri so več let na kriznih žariščih v mirovnih operacijah, kateri so se in se izpostavljajo nevarnosti doma pa naj si gre za preprečevanje ilegalnih migracij ali pomoč ob naravnih nesrečah. Lepo je pisati o stvareh o katerih ne poznaš ozadja in zliješ svoje frustracije preko tipkovnice in se skriješ za psevdonimom, vojak je odraz odnosa družbe do njih samih in žaliti ljudi kateri bi za vas dali svoja življenja ali pa so jih že je sramotno za vas kateri o njih mislite vse najslabše.

      5 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.05.2018 ob 9:16 Tilen gost

        Nakladaš, na veliko nakladaš. Same floskule, brez konkretnih dejstev. Komu ali čemu se odrekajo? A nimajo prostega časa? Laž, ker ti prostega časa ne more omejiti/odvzeti nihče v tej državi! Za koga se žrtvujejo? Za nikogar drugega, kot za sebe. Odločili so se za poklic vojaka in to je poklic kot katerikoli drugi. Za to so plačani. Če jim kaj ne paše, naj gredo v drugo branžo. Res je, naloga vojske je obramba domovine. Naša vojska se usposablja za vse drugo, samo za prej navedeno ne! Vojaški poklic način življenja? dajte no, patetika za bruhati... na kriznih žariščih po svetu je bilo do sedaj le malo slovenskih vojakov. Pa ja ne misliš, da je Kosovo krizno žarišče? Kdo bo dal za koga življenje? A se ti je čisto zmešalo? Plačanec najprej poskrbi za svojo rit, pozneje pa... Pa še to: Dejstvo je, da je imel vojak zatemnjena očala, kar na takšnih prireditvah ni dovoljeno (dioptrija s tem nima nobene veze, verjetno ima očala, ki se samo zatemnijo). Dejstvo je, da je imel drugi vojak brado, ki presega dovoljeno dolžino (in za to so odgovorni nadrejeni). Dejstvo je, da so bili na svečanosti v ponošenih uniformah (če nimate ustreznih, se ne hodite sramotit). In na koncu: Vojska je eden izmed temeljev državnosti in je potrebna. V takšnem stanju in v takšni obliki kot jo imamo sedaj, absolutno nepotreben balast za državni proračun. Na žalost... P.S.: Pa malo slovnico obnovi. Vejice pa to...

        10 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.05.2018 ob 13:55 Gost gost

        gost - | 10.05.2018 ob 22:08 Jojojoj, s katerega planeta pa si ti? Hotel si biti pameten, pa si svojim polpismenim komentarjem samo dokazal, da imaš IQ amebe. Bodi rajši v vojski, poslušaj svoje šefe, ki mislijo namesto tebe in ne modruj po spletu. Lepše ti bo.

        5 3 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      12.05.2018 ob 20:09 Gost gost1 gost

      Kaj je gost zdaj pa si picka ..a ...?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      12.05.2018 ob 20:16 gost gost1 gost

      Gost Tilen....ne delaj si sramote glede tega kje se ocala lahko nosijo in kje ne..pozval sem že gosta in zdaj pozivam tebe da se dobimo na trgu zmage da vama malo razlozim.stvari...ki jh ne razumeta...samo za namig...ocala se ne nosijo ce je vojak oblecen v GARDNO uniformo...daj res bi se lahko dobila...te izzivam

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.05.2018 ob 1:54 Trg zmage gost

        Hej ti, model! A častna straža na prireditvi ni protokolarni dogodek? Ni mi potrebno nič razlagati, ker sem se pozanimal in moja trditev absolutno drži. Konec debate.

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      12.05.2018 ob 20:40 gost

      Kot omenja nek pisec, slo. vojska na kriznih žariščih!!!!. Daj no, na kriznih žariščih za to, da skasira 24.000EUR, poznam vijaka, ki se je sam prosil na ta žarišča, (Kosovo), 1x Azerbeđan, zelo daleč od bojišč. Skasiral je 75.000 EUR, sedaj pa vijsko zapustil in odšel v drugo branžo. Tak se dela, majster ob 22:08, ne seri klanfe, Tilen ti je dal obširen dokazljiv odgovor.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      12.05.2018 ob 21:18 gost

      Kaj pa te ti nisi sel v vojsko in bil sel na misije??????? Vsak poklic je cenjen in ti lepo delaj svojega in druge pusti na miru, ce nisi pac za vojaka!!!

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.