https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Občina Črenšovci - pregrevanje vode zaradi preplitve gradnje vodovoda?

Črenšovci, 11.05.2018 ob 6:00  

Včeraj, 10. maja 2018, je v Črenšovcih potekala 2. izredna seja Občinskega sveta Občine Črenšovci. Edina točka tokratne izredne seje je bila: "Seznanitev s strokovnim mnenjem s predlogi rešitev za prekomerno ogrevanje vode na območju vodovodnega sistema A s posebnim poudarkom na Občini Črenšovci in Odranci."

Na sejo so bili vabljeni in so se je udeležili: Matjaž Horvat (direktor družbe Vodnar), Anton Kolarič (direktor družbe Atrij) in predstavnik družbe EKO - PARK Stanislav Gjerkeš.

Uvodno besedo je dobil direktor družbe Vodnar, ki je posnela trenutno stanje vodovodnega omrežja. Njihove ugotovitve so šle v tej smeri, da so vodovodne cevi zakopane preplitvo - le-te so namreč zakopane na 90 cm nad temenom. To je, kot je pozneje povedal Kolarič, v skladu s slovenskimi predpisi. Kljub temu je Horvat dodal, da strokovne študije predvidevajo zakop cevi na okoli 120 cm nad temenom.

Družba Vodnar, ki je naredila izkop na štirih mestih vodovodnega sistema v občinah Črenšovci in Odranci, je sicer ugotovila, da dejansko stanje ni tako, kot je prikazano na PID dokumentaciji, ki je bila narejena z geodetskimi posnetki, ampak je dejansko stanje celo boljše kot na dokumentaciji. Vodnar spodbuja občine, da pristopijo k vodovodnemu sistemu (to do tega trenutka nista storili občini Velika Polana in Turnišče, vendar naj bi slednja kmalu podpisala pogodbo), tako da bo vodovodni sistem upravljal le en upravljalec (EKO - PARK), ki bo lahko nemoteno spremljal stanje in meril temperaturo vode.

Gjerkeš je dodal, da je EKO - PARK kmalu zaznal težave. Dejstvo je, da se voda segreva (v nekem trenutku naj bi se na nekaterih mestih segrela celo do 29 stopinj) in je sistem kot takšen izjemno težko vzdrževati. Za celoten sistem pripravljajo nov HACCP program in bodo zaradi le-tega stroški vzdrževanja najbrž večji. Ugotavljajo, da ni težava pretok vode do vodohrama, ampak od vodohrama dalje. Dodaja, da bi se dalo nekaj mogoče rešiti, če bi dodajali večjo količino vode iz črpališča v Turnišču, kar so poizkušali, ampak lahko tam vodo črpajo z največjo hitrostjo 30 l na sekundo, kar pa je premalo za oskrbo z vodo občin Turnišče, Odranci in Črenšovci. Kot je še povedal Gjerkeš, je kvaliteta vode v črpališču v Gaberju dobra in ni potrebna dodatne obdelave.

Kolarič se ni strinjal, da je projektna dokumentacija narejena preplitvo, saj je po pravilih, ki so bila sprejeta leta 2001 in so v uporabi še danes. Dodaja, da če bi cevi zakopali za pol metra globlje, vodo ohladili le za kakšne 2 - 3 stopinje. Za temperaturo vode na 18 stopinj bi namreč cevi morale biti zakopane dva metra ali pa še več globoko, kar pa ni izvedljivo. Voda do vodohrama prihaja s temperaturo 23 stopinj, tako da je normalno, da se poleti še segreje.

Svetniki, ki so na problem s segrevanjem vode opozarjali že dalj časa, so sprejeli sklep, da naj se posname dejansko stanje in se podajo priporočila za sanacijo, že 11. aprila 2017. Zaskrbljeni ugotavljajo, da so nihanja temperature v sistemu tudi do 15 stopinj, kar je veliko več kot 3, kot je v pravilniku. Ni sprejemljivo, da voda od črpališča v Gaberju do Črenšovec potuje pet dni. Prav tako iz študije ugotavljajo, da vodovodni sistem rešuje predvsem vprašanje požarne varnosti (zaradi tega so bile namreč potrebne cevi z večjim premerom), ne pa vprašanje pitne vode, pa še to je rešeno slabo, ter da so na tej seji pričakovali konkretne rešitve. Nadalje so sprejeli sklep, da družba Vodnar nadaljuje z zbiranjem informacij in predloži konkretne rešitve za sanacijo vodovoda, vse skupaj pa naj tudi finančno ovrednoti. Ob zaključku seje je med svetniki prevladalo mnenje, da pričakujejo rešitev problema - sanacijo sistema, ter da se najde odgovornega oz. odgovorne za nastalo situacijo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.05.2018 ob 8:56 gost1 gost

      bo po zaključku projekta zagotovljena celovitost kakovostne vodooskrbe. pobožne želje. vrednost več kot 26.141 milijona, sam nadzor 232.566 eur. odgovorna sta bila prisotna na izredni seji.

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.05.2018 ob 21:12 topla voda gost

        Potrebna je nadgradnja sistema, malo študije, malo projekta, malo izvedbe, pa še malo pejnez. Že od začetka to se pravi pri startu se je kiksnilo, Tornar če nisi imel prstov vmes (kar dvomim) je edini postopek vnovčitev bančnih garancij in to za vse vpleten!

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.05.2018 ob 8:58 gost

      Vsaka KS bi morala celoten projekt pomurskega vodovoda prijaviti evropski komisiji.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.05.2018 ob 11:51 voda ni vino gost

        kazenska ovadba za odgovorne...dosta je bilo kraje denarja ;; Ajde Törnar, da vidimo če imaš jajca ?!

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.05.2018 ob 12:39 Imre gost

      Stankec Gjerkeš je zelo veliki strokovnjak za vode ...in izkope .On bo uredil ,da se voda ne bo segrevala ...bo pa kapljalo nekaj zopet....

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.05.2018 ob 16:02 Gost gost

      Seveda. Samooklicani meneđer voda je ugotovil, da je nekaj narobe. Ampak kako odpravit napako, pa zna biti problem. E Stankec sami strokovnajiki na tun Eko - parki.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      12.05.2018 ob 6:33 tomi 72 gost

      pač nebomo plačevali vode samo kanalščino

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      12.05.2018 ob 10:31 Optimist gost

      Pridite danes po dobro razpoloženje na Dolnjo Bistrico. Ne bomo točili vode ampak vino in to brez klora.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      12.05.2018 ob 15:17 123 gost

      Banda prokleta. Te pa ka nan je v jugi slabo šlo!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      12.05.2018 ob 19:34 gost

      kolarič de itak zagavorjal.. saj je bil nadzorni in projektant ...

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      13.05.2018 ob 7:41 gost

      Vsi bi mogli meti nazaj svoje vodovode nej pa tau gnojšnico ka tece po civaj

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      13.05.2018 ob 8:05 hotiza gost

      Pejneze za vodovod so spokrali in spolovine napravili delo sedaj pa so problemi in krivcev ni kot vedno

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      13.05.2018 ob 12:27 zdrava voda gost

      upam da bodo naše dobro plačane institucije naredile svoje delo in bo prijava stekla...... samo za pitno cisto in zdravo vodo smo plačali!!!!!!!!!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      13.05.2018 ob 18:11 gost

      jes pa mislin ka pa tu nede nihče odgovarjal či glij so dobro skaserali -VSI

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      13.05.2018 ob 19:57 gost

      nemo plačačuval vode pa gotovo

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      13.05.2018 ob 21:37 gost

      Zakaj pa so delali na črno!? Gradbeno dovoljenje je bilo pridobljeno samo za primarni vod, vse ka je po ulicah pa je na črno! Če bi bili napravljeni PGD za sekundarni del, nam jaškov s števcami ne bi mogli delati na naših parcelah brez služnosti!!! To bo še veselo.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      14.05.2018 ob 13:18 Sandokan gost

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      14.05.2018 ob 13:21 Pištek gost

      Niti vodovoda ne znamo napraviti v tej tako visoko tehnološko razviti Sloveniji,dno od dna.Amen.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.