https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

FOTO: S Selmo Franov o kitajskih veščinah gibanja

Ljutomer, 14.05.2018 ob 6:00  

Selma Franov se je s Taiji-jem srečala med študijsko izmenjavo na Kitajskem, kjer je v sklopu študija kitajščine po drugem letniku študirala eno leto. Na kampusu Chengdujske univerze (Sichuan) se je vsako jutro zbrala skupina profesorjev, študentov in ostalih zaposlenih in vsi skupaj so sledili profesorju Chen-u.  Takrat se je naučila Yang formo 24 slik in 104 slike. Kasneje, po študiju, je ponovno živela na Kitajskem in si poiskala individualnega učitelja, s katerim je delala posebnosti tehnike. Sedaj to znanje širi v Ljutomeru. 

Kdo vas je učil?

Imela sem možnost delati s takratnim prvakom v borilnih veščinah province Sichuan, ki je dajal zelo velik pomen ohranjanju ravnotežja in pravilni postavitvi telesa v posameznih slikah.

Kaj je Taijiquan oziroma kaj predstavlja?

Taijiquan je kitajska veščina gibanja, ki temelji na namenu vzpostavljati in ohranjati čilost in mladostnost duha in telesa celo življenje, še posebej pa v zrelih letih. Z nežnimi ogrevalnimi vajami poskrbimo za fino gibanje vseh sklepov, povdarek je na pozornosti na telesu in opazovanju lastnega telesa skozi gibanje. Na ta način z vajami neposredno pridemo v stanje uma tukaj in zdaj in enostavno odklopimo vse ostale misli in skrbi. Kadar smo tako osredotočeni na svoje fizično telo, se le-to začne globinsko sproščati, četudi smo v gibanju. Samo gibanje je počasno, mehko in povezano, ne temelji na mišični moči. Tako vadba ne zahteva predhodne fizične priprave ampak je resnično primerna za vsakega posameznika.  

Taijiquan sestavlja 24 slik, Yang stil. 
 
Na kitajskem obstaja zel oveliko različic Taijiquan vadbe, vse imajo skupno premiso - namen ohranjanja dobrega fizičnega počutja, ki je osnova za kvalitetno življenje in dolgoživost. Najvidnejša sta dva stila, ki nosita ime po izvornih ustanoviteljih in sicer Yang in Chen. Med seboj se razlikujeta po hitrosti in načinu izvajanja gibov.
 
 
Kako ste prišli do ideje učenja te veščine v Ljutomeru?
 
Po vrnitvi v Ljutomer leta 2007, sem izdelovala in pilila svojo formo in se v nekem trenutku odločila da je čas, da podam znanje naprej. Tako se je po zgledu vadbe v kitajskih parkih rodila zamisel Taiji-ja v parku 1. slovenskega tabora. Zdaj poteka vadba Taiji-ja redno in celo leto. Poleg tega vodim posebej vaje za sproščanje, ki so ciljno usmerjene na različne tehnike ozaveščanja in sproščanja napetosti v telesu. 
 
 
Glede na to, da obstaja več različic, katero vadbo izvajate v Ljutomeru?
 
V Ljutomeru že od leta 2010 poteka vadba Taijiquan Yang stila in od leta 2012 vadba Taiji meč, ki je zanimiv predvsem zaradi uporabe orodja. Poleg Taiji meča obstajajo še vadbe s pahljačo in palico.
 
Delamo praviloma v manjših skupinicah. Moj namen je predajati to znanje vsem, ki želijo z njim obogatiti svoj gibalni in miselni svet in jim omogočiti da Taiji delajo samostojno, zase kjerkoli in kadarkoli. Začetna vadba poteka ob sredah ob 18:30 v parku 1. slovenskega tabora. 
 

 Kje poteka vadba?

V toplejši polovici leta vadba poteka v ljutomerskem parku 1. slovenskega tabora v zavetju hrastov. Vzdušje je prav posebno, tako da vas bralce vabim  da pridete poskušat ali pa vsaj pogledat. Kadar vreme ne dopušča vadbe zunaj pa smo v prostorih plesne dvorane ŠIC in prostorih poslovne zgradbe T-Lotus. Z uvodnimi ogrevalnimi vajami in qigong-om pripravimo in zmehčamo telo, nato nadaljujemo z učenjem posameznih slik. Na začetnem tečaju se udeleženci najprej spoznajo z osnovno strukturo Yang forme s 24 slikami, tako da v dveh do treh mesecih osvojijo potek slik, držo, prehode med slikami. Nato pa v  sklopu redne vadbe nadgrajujemo znanje in se poglabljamo v podrobnosti pri posameznih gibov.
   Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.05.2018 ob 10:59 Mateja gost

      Super Selma

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.