https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Občinski svetniki v Puconcih o novostih pogrebne in pokopališke dejavnosti

Puconci, 16.05.2018 ob 6:00  

Občinski svetniki Občine Puconci, so na 27. redni seji Občinskega sveta, razpravljali o enajstih točkah dnevnega reda in v veliki večini vse tudi soglasno sprejeli. Najdlje so se svetniki zadržali pri razpravi v prvi točki dnevnega reda, ki je obravnavala odlok o pokopališkem redu v Občini Puconci. 

Po ugotovitvi prisotnosti in pregledu zapisnika 26. redne seje je sledila obravnava vsebine 1. točke dnevnega reda, ki je zadevala Odlok o pokopališkem redu v Občini Puconci. Pravna osnova izhaja iz Zakona o pogrebni in pokopališki dejavnosti, novi zakon namreč nalaga občinam, da v roku enega leta od sprejema, uskladijo svoje veljavne odloke. Najprej je strokovna služba Občine predstavila gradivo za obravnavo novega odloka, ki ureja pokopališki red v Občini Puconci in je bilo obravnavano na delovnih telesih. Novi odlok pomeni uskladitev veljavne lokalne zakonodaje z Zakonom o pogrebni in pokopališki dejavnosti, ki je začel veljati leta 2016. Stari zakon je bil sprejet leta 1984 in je od takrat urejal pokopališko dejavnost in urejenost pokopališč.

Novosti novega Zakona o pogrebni in pokopališki dejavnosti

Novi Zakon o pogrebni in pokopališki dejavnosti je uvedel določene novosti, predvsem loči pogrebno in pokopališko dejavnost, opravljanje 24-urne dežurne službe, obvezno javno gospodarsko službo, prvi prevoz pokojnika, najemnino pa je zamenjala dohodnina in tudi pristojbina.

Ločiti je potrebno pogrebno dejavnost, ki vključuje 24-urno dežurno službo, ta pa vsebuje prevoz, pripravo in upepelitev pokojnika ter pripravo in izvedbo samega  pogreba. Ta del dejavnosti se izvaja prosto na trgu. Pokopališka dejavnost pa je v pristojnosti občin, v Občini Puconci bo ta del izvajalo Javno-komunalno podjetje Püngrad, obsega pa upravljanje in urejanje pokopališč. Finančna sredstva za ta del se pokrivajo iz grobnin.

Podelitev koncesij izvajalcem in urejanje na prostem trgu

Predlog odloka upošteva veljavno zakonodajo in obsega 6 poglavij: splošne določbe, pokopališki red, podelitev koncesije za 24-urno dežurno službo, nadzor, kazenske določbe in pa prehodne in končne določbe.

Opredeljena je vsebina odloka, ki zajema pogrebni in pokopališki red in opredeljeni sta obe dejavnosti. 24-urna dežurna služba se bo izvajala s podelitvijo koncesij izvajalcem. Glede na to, da ima občina več pokopališč je smiselno imeti dva  koncesionarja. V drugem poglavju je opredeljen pokopališki red, 24-urna dežurna služba, pogrebni sprevod, sam pogreb, prijavo pokopa pogrebnika, minimalno pogrebno slovesnost, način in čas pokopa, stroški pogreba, uporaba mrliške vežice, in prvo ureditev groba.

Kaj zajema 24-urna dežurna služba pri pogrebni dejavnosti

»24 urna dežurna služba obsega vsak prevoz od kraja smrti do hladilnih prostorov izvajalca javne službe ali zdravstvenega zavoda zaradi obdukcije pokojnika, odvzema organov oziroma drugih postopkov na pokojniku in nato do hladilnih prostorov izvajalca javne službe, vključno z uporabo le teh, če ta zakon ne določa drugače,« (navedeno iz prve točke 8. člena zakona).

Nadalje je opredeljeno vzdrževanje reda, čistoče in miru na pokopališču, naloge upravljalca, prepovedi, kar na pokopališču ni dovoljeno, oddaja grobov v najem, grobnina prenehanje najemne pogodbe, posegi v prostor na pokopališču, vrste grobov, okvirni tehnični  normativi z grobove, mirovalna  doba in pa cenik. Opredeljena je koncesija za 24-urno dežurno službo, prav tako je opredeljen nadzor nad izvajanjem tega odloka, ki je v pristojnosti Medobčinske inšpekcije ter prekrški z globami.

Občinski svet sprejel predlog Odloka o pokopališkem redu

Občinski svetniki so se seznanili z obravnavo odloka na delovnem telesu Občine, ki je občinskemu svetu podal predlog za potrditev in sprejem sklepa. Po razpravi in posredovanih predlogih je Občinski svet občine Puconci sprejel predlog Odloka o pokopališkem redu v občini Puconci z navedenimi spremembami v 1. obravnavi, predlog pa se posreduje v 30-dnevno javno razpravo. Obenem se predlog objavi na spletni strani Občine Puconci in na oglasni deski na Občini Puconci.

Obravnavo in vsebino ostalih točk dnevnega reda bomo predstavili v drugem delu članka v prihodnjih dneh.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.