https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

V katerih občinah boste za napačno parkiranje plačali največ?

17.05.2018 ob 6:05  

Z uvedbo območij časovno omejenega parkiranja in plačljivih con v mestnih središčih, vsako leto posledično narašča število izdanih kazni in glob mestnih redarstev. Preverite v katerih mestnih občinah vas bodo kazni in globe za napačno parkiranje stale največ. Kje mestno redarstvo spiše največ parkirnih listkov in kakšno je stanje glede kazni v Murski Soboti?

Uporaba osebnih avtomobilov, v primerjavi z uporabo javnih prevoznih sredstev, je v Sloveniji relativno visoka. Zaradi večjega števila prebivalstva in gostote prometa, v večjih urbanih središčih primanjkuje prostora za parkiranje osebnih avtomobilov. Posledično mestno redarstvo vsako leto izda več kazni in glob za napačno parkiranje. Med enajstimi večjimi slovenskimi občinami sta na vrhu, zaradi največje naseljenosti in gostote prometa, tudi največji mesti Ljubljana in Maribor.

Največ kazni redarstva v Ljubljani, število iz leta v leto raste

Največ parkirnih listkov izda mestno redarstvo v glavnem mestu Slovenije, kar je glede na gostoto poselitve in tudi intenzivnost prometa ter posledično parkiranje, pričakovano. Ljubljansko redarstvo je samo v lanskem letu izpisalo več kot 40.000 listkov o nepravilnem parkiranju.

V proračun Mestne občine Ljubljana se tako zaradi plačil glob steče največ denarja v državi, v lanskem letu so tako prekrškarji prispevali več kot 2,2 milijona evrov. Poenostavljen izračun nam pokaže, da je posamezna oseba na območju Ljubljane lani plačala za 7,8 evra kazni v predhodnih letih je bila višin kazni še višja. Število kazni sicer v prestolnici raste, leta 2013 je bilo izrečenih okoli 33.000, v lanskem letu pa že več kot 40.000 glob.

V Murski Soboti je bilo v 4 letih skoraj za polovico manj kazni

Murska Sobota izstopa po višini zneska globe za napačno parkiranje na prebivalca, saj ta znaša skoraj 12 evrov. Iz naslova izrečenih kazni za nepravilno parkiranje se je tako lani v murskosoboški proračun nateklo 131 tisoč evrov.

Leta 2013 je bilo izrečeno okoli 4.500 kazni prekrškarjem, leta 2017 pa slabih 2.600 kazni. Globa na prebivalca se je v zadnjih letih zmanjšala za približno dva evra - 11,77 v letu 2017.

Število izrečenih kazni in višine glob v ostalih slovenskih mestih

V Mariboru so od leta 2013 prepolovili število izrečenih kazni, najbolj se je število za napačno parkiranje zmanjšalo v Novem mestu. Pri vrhu glede plačila glob na prebivalca so v Velenju, kjer je vsak prebivalec povprečno lani v mestni proračun prispeval skoraj 13 evrov.

Vzorni pri parkiranju naj bi bili prebivalci Ptuja, kjer je lani vsak posameznik v povprečju plačal 2,44 evra globe. V Kopru so v štirih letih izrekli za četrtino več kazni, v Kranju pa je v zadnjih dveh letih število kazni padlo za tretjino.

Foto: ljubljana.si

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.