https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Z dokapitalizacijo in notranjimi ukrepi bodo v Nafti ohranili 400 delovnih mest

Lendava, 13.05.2011 ob 11:14  

Večina družb v skupini Nafta je poslovno leto 2010 zaključila s pozitivnim izidom, največja hčerinska družba Nafta Petrochem pa z izgubo v višini 9,7 milijonov evrov.

Na današnji novinarski konferenci je generalni direktor družbe Nafta Lendava Cveto Žalik predstavil poslovno in finančno situacijo skupine Nafta, aktivnosti prestrukturiranja in spregovoril o ukrepih za sanacijo družbe Nafta Petrochem ter aktivnostih za dolgoročno stabilizacijo poslovanja skupine Nafta. 

Ob pozitivnem poslovanju hčerinskih družb Nafta Strojna, Nafta Geoterm, Nafta Varovanje in požarna varnost, Nafta Inženiring in Nafta Informatika se je poslovni rezultat družbe Nafta Petrochem v letu 2010 še poslabšal in družba v tem obdobju izkazuje izgubo v višini 9,7 milijonov EUR.

Od januarja insolventni

Družba je postala v januarju letos tudi insolventna, zato je poslovodstvo pristopilo k izvedbi ukrepov finančnega prestrukturiranja. Po tem, ko je bila izvedena dokapitalizacija družbe Nafte Petrochem s stvarnima vložkoma v obliki poslovnih deležev družb Nafta Strojna in Nafta Geoterm, je bilo nujno takojšnje nadaljnje ukrepanje za zagotovitev finančne stabilnosti te družbe. 

Načrt prestrukturiranja, ki sta ga potrdila nadzorni svet in Agencija za upravljanje kapitalskih naložb Republike Slovenije v vlogi skupščine, poleg vzrokov za nastale težave v družbi Nafta Petrochem opredeljuje tehnološko, finančno, tržno in kadrovsko prestrukturiranje, vse s ciljem, da se družbi zagotovi dolgoročen obstoj. 

Uveden bo reprogram kreditnih obveznosti in terjatev do upnikov

Generalni direktor Nafte Lendava Cveto Žalik

V programu prestrukturiranja je kot prioritetna aktivnost opredeljen tudi reprogram kreditnih obveznosti in terjatev do upnikov ter hkrati izvedba reorganizacije družbe. Namen reorganizacije je čim prej izločiti zdrava jedra družbe in jim omogočiti razvoj brez bremen iz preteklosti ter poiskati strateške partnerje. 

Predvidena je tudi ustanovitev treh novih hčerinskih družb: Formalin in UF (ureaformaldehidna) lepila, FF (fenolformaldehidne) smole in čistilna naprava. Ob tem so pripravljeni tudi ukrepi za ohranitev delovnih mest. Pripravljen je program razreševanja presežnih delavcev, ki predvideva zmanjšanje števila zaposlenih za cca 30 do 40 delavcev. Prav tako bo potrebno poseči po zniževanju stroškov dela z drugimi ukrepi. O navedenem se poslovodstvo pogovarja s sindikatom, ker želi, da je aktivni udeleženec v teh postopkih in v zvezi z navedenimi aktivnostmi sproti obvešča zaposlene preko predstavnikov sindikata in sveta delavcev. 

    Komentarji

    1. Darja82
      13.05.2011 ob 12:28 Darja82

      Hkrati ohranili ali nekaj jih bodo tudi zgubili ;).

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.