https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pušča 2020 - vas sožitja in priljubljena turistična točka?

Pušča, 16.05.2011 ob 13:36  

Strokovni posvet na Pušči odstira nove potenciale romskega naselja, ki jih v društvu Mozaik skupaj s prebivalci odkrivajo in krepijo v okviru projekta Vas sožitja. 

Na uvodnem delu strokovnega posveta, ki je potekal na Pušči, so udeleženci predstavili dosedanji potek projekta in vizijo prihodnjega dela. Andrej Horvat, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, je uvodoma izpostavil pomembnost izkoriščanja lastnih potencialov, ki jih imajo prebivalci Pušče. "Pomembno se mi zdi, da stvari prevzamejo v svoje roke, za ustvarjalce projekta pa je pomembno, da se ukvarjajo s stvarmi, ki jih obvladajo. To lahko prinese dobre rezultate. In napredek v vasi Pušča je tekom let viden." 

Rudaš: Obstajajo ideje o Pušči kot turistični točki

Predstavnica murskosoboške občine, Rofina Bernjak, meni, da drugod po Sloveniji lahko Pušči zavidajo in se zgledujejo po vasi, ki je, tako Bernjakova, produkt dobrega sodelovanja med vaščani in lokalno skupnostjo. Podobnega mnenja je tudi Darko Rudaš, romski mestni svetnik, ki je meni, da je trenutek za projekt Vas sožitja odličen. "Smo v času »obsedenosti« s kulturno dediščino." Rudaš je izpostavil tudi pomembnost vključevanja Romov v izobraževalne procese, kar predstavlja temelj do morebitne zaposlitve, s tem pa do zmanjševanja brezposelnosti, ki je pereč problem na Pušči. "Prav tako moramo vzpodbujati starše, da bodo vzpodbujali kulturno indentiteto otrok."

Rudaš je ob tej priložnosti predstavil tudi idejo o Pušči kot turistični točki. Ideja, ki se pojavlja že od leta 2005 in Puščo predvideva kot turistično bogato vas, je trenutno le ideja. Prvi korak k uresničitvi le-te je projekt Vas sožitja, meni Rudaš. 

Horvat: Izzivov se ne bojimo

Da je omenjeni projekt velika pridobitev za Puščo, se je strinjal tudi predsednik Sveta krajevne skupnosti Pušča, Ignac Horvat. "Vaščani so projekt Vas sožitja dobro sprejeli, saj se jih vedno več vključuje v aktivnosti, ob tem pa želimo skupaj z njimi program aktivnosti še razviti. Izzivov se ne bojimo," je zaključil Horvat.

Kavaš: Pušča lahko "prodre" direktno v evropsko skupnost

Pomen kulturne identite, ki jo Romi premorejo, je v nadaljevanju izpostavil tudi Goran Miloševič iz podjetja Pribinovina, ki se ukvarja s projekti socialnega podjetništva. "Bistveno je, da pri Romih krepimo zavest o kulturni identiteti. V okviru tega projekta prav tako želimo vzpostaviti prostor za razvoj socialnega podjetništva in zaposlitevnih možnosti."

Ob koncu je spregovoril še Alojz Kavaš, predsednik društva Mozaik, ki je izvajalec projekta Vas sožitja. Kavaš meni, da razvojni potencial na Pušči spi, obenem pa je prepričan, da tukajšnji vaščani premorejo bogat duhovni in kulturni potencial, ki se ga lahko prebudi. "V okviru projekta Vas sožitja želimo vzpodbuditi te potenciale, da se neodvisno razvijajo direktno v evropsko skupnost. Zakaj bi bila Slovenija ali lokalna skupnost mejnik," je optimistično razmišljal Kavaš.

Pušča je nastala leta 1911 in je največje romsko naselje v Sloveniji. Z namenom, da bi postavili most do socialne vključenosti in povezanosti z večinskim prebivalstvom želijo izvajalci projekta Vas sožitja prebivalce Pušče usposobiti za prepoznavanje, ohranjanje in predstavljanje lastne kulturne dediščine in živega izročila. Projekt je razdeljen na tri module: Odkrivanje človeških in kulturnih potencialov, ohranjanje romske kulturne dediščine in predstavljanje romske kulturne dediščine v naselju Pušča. V okviru dejavnosti projekta bodo med drugim prebivalci Pušče soustvarili dokumentarni film o Pušči, kot eden izmed zanimivejših produktov projekta pa bo tudi ustvarjanje tradicionalnih romskih gradenj, za katere se bodo prebivalci Pušče delovno usposabljali.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. Jazz
      16.05.2011 ob 18:50 Jazz

      Sami lopovi pa leleki na čelu. Iz te mele bo kruh, ampak bo spet "gvecasi".

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. pravnik
      16.05.2011 ob 22:29 pravnik

      Pušča ima potencial, konkretnih projektov je do zdaj manjkalo. Upam, da je te eden od konkretnejših.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. amazone
      17.05.2011 ob 9:43 amazone

      Horvat,Miloševič??? Na Pušči pazite, da vam kaj ne vkradneta.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.