https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PROFIL

Janja Jozelj - slikarka iz Sebeborcev, ki ustvarja z dušo

25.5.2011  

25-letna Janja Jozelj iz Sebeborcev je prva v družini, ki slikarsko pot nadaljuje in nadgrajuje ter je ne namerava končati, čeprav tudi njena mama zelo rada in lepo riše. Janja, ki se ukvarja tudi s fotografiranjem, motive svojih slik na platnu izbere kar iz narave, v kateri preživi največ svojega prostega časa.

Rubrika PROFIL na Pomurec.com je na sporedu vsako sredo, v njej pa predstavljamo mlade, zanimive, talentirane in prodorne Pomurke in Pomurce ...

Mlada Prekmurka, Janja Jozelj, ki končuje šolanje na oddelku za likovno umetnost Pedagoške fakultete v Mariboru, je trinajst let trenirala odbojko, ki jo je zaradi poškodbe kolena morala opustiti, tako da ji je ostalo le še slikanje na platno in fotografiranje, ki ga sprejema kot hobi, predvsem pa gibanje v naravi.

"Čim več se gibljem v naravi. Narava mi je zelo blizu, predvsem zaradi njenih barv," pravi Janja, ki motive svojih slik izbira prav iz narave. "Najraje slikam naravo, živali. Nekaj, kar je najbolj barvito. Izbiram pa tudi motive po kakšnih fotografijah, ki jih ne posnemam, ampak jih uporabim zgolj za inspiracijo," še dodaja Janja, katere talent so opazili že v vrtcu.

Slikanja na platno si brez glasbe ne predstavlja

Mlada slikarka, ki za slikanje na platno ob spremljavi house in launch glasbe, sa,j kot sama pravi, brez glasbe ne more ustvarjati, uporablja čopiče različnih velikosti in lopatko, je včasih slikanje uporabljala za izlive svojih negativnih čustev. "Vedno, ko sem se počutila slabo, sem slikanje uporabila kot neko terapijo in počutila sem se boljše," pojasni Janja, ki sedaj slika vedno, kadar jo "prime", in doda: "Boljša so čustva, boljša slika nastane."

Veliko svojih slik je podarila v dobrodelne namene

"Čeprav je navdušenje nad mojimi slikami kar veliko, se mi zdi, da se ročno delo med ljudmi še vedno slabo ceni, saj so mnogim moje slike predrage," je presenečena Janja, ki slika tudi po naročilu različne slike, vse, razen portretov. Prekmurka je veliko svojih slik že podarila v dobrodelne namene, jih pa tudi prodaja, saj si mora nekako pokriti stroške, ki niso majhni.

"Finančno je slikanje precej velik zalogaj, že sam študij je precejšen zalogaj," pravi Janja, ki ima podporo staršev, brez katerih ne bi zmogla. Cene njenih slik, ki jih slika tudi do 15 ur, vendar največ 7 ur skupaj, so odvisne od same velikosti in motivov, pa tudi od tega, če so slike enodelne alivečdelne.

Želi si čim prej diplomirati, potem pa nadaljevati v slikarstvu in imeti družino

Janja je, prav tako kot večino umetnikov, umetnica, ki svoje slike želi deliti z drugimi in je v ta namen pripravila že eno razstavo, kjer je veliko svojih slik tudi prodala. Trenutno si želi takih razstav še več, predvsem v domači občini Moravske Toplice in tudi v murskosoboški galeriji, "saj s pohvalami na razstavi dobim le še več motivacije za slikanje vnaprej," pravi Janja, ki jo zanima predvsem slikarstvo in arhitektura, v željah za prihodnost pa izpostavi predvsem diplomo, nadaljevanje v slikarstvu in družino.

S svojimi umetniškimi deli ne želi slave, temveč pomagati in polepšati življenje drugim

S svojim umetniškim ustvarjanjem Janja ne želi postati slavna, niti s tem veliko zaslužiti, saj, kot sama pravi: "Če slikaš za denar, to ni več čar, ni več tisto pravo in ni narejeno z dušo, temveč le za denar." Bodoča diplomirana likovna umetnica torej riše zase, za svojo dušo in tudi zato, da drugi kaj vidijo v tem, kaj občutijo in si s sliko polepšajo dan in dom.

"Več mi pomeni to, da sliko nekomu podarim in mu s tem pomagam, kot pa da sliko prodam," še doda Janja, ki se je minuli vikend udeležila priložnostne dobrodelne likovne kolonije, ki ga je organiziralo Društvo Aquila v sodelovanju s Splošno bolnišnico Murska Sobota, kjer je svoje umetniško delo podarila za namen opreme prostorov Oddelka za radiologijo.

 

Janjinih TOP 5:

Svetovni voditelj: Nimam ga.

Glasbena skupina: Poslušam različne zvrsti, predvsem pa house in launch. Izpostavila bi lahko recimo Il divo.

Knjiga: The secret

Kraj v Pomurju: Sebeborci

Želja v življenju: Zdravje. Če imaš zdravje, imaš vse. Tega se ne da kupiti, lahko pa izpostavim tudi še mir.

 

Janjine slike:

 

PRIPOROČAMO:

Vsi PROFILI na Pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. Darja82
      25.05.2011 ob 18:57 Darja82

      Krasne slike!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. JanjaJozelj
      25.05.2011 ob 21:18 JanjaJozelj

      Hvala :)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. vlado
      25.05.2011 ob 21:32 vlado

      Čudovite slike samo tako naprej želim ti še dosti dosti uspehov

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. JanjaJozelj
      25.05.2011 ob 22:04 JanjaJozelj

      najlepša hvala :)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. geko
      25.05.2011 ob 22:21 geko

      Tej "profil" bar kaj pozitivnoga pokaže. Lepo, super! Samo tak dale pa puno uspeha, Janja!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. Stardust
      25.05.2011 ob 23:16 Stardust

      Janja, od toga se v Prekmurji da živeti?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. JanjaJozelj
      25.05.2011 ob 23:38 JanjaJozelj

      Geko: najlepša hvala :) Stardust: Od tega se po moje nikjer ne da živeti, ker se taka umetnost premalo ceni, vsak raje kupi cenejšo varianto (sliko, ki je natisnjena na platno), ne pa ročno naslikane slike. Jaz od tega ne nameravam živeti, moja želja je poučevanje v šoli ali na faksu. Slikam pa za sebe in svojo dušo...prodam toliko, da si lahko povrnem stroške za material in naprej ustvarjam.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. PREKMUREC
      26.05.2011 ob 17:30 PREKMUREC

      Lejpe slike lejpe avtorice slik.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. JanjaJozelj
      29.05.2011 ob 8:41 JanjaJozelj

      Hvala Prekmurec :) Več mojih slik si lahko ogledate na fb strani: https://www.facebook.com/pages/Art-Jozelj/101999269880723

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. ajvar
      29.05.2011 ob 18:47 ajvar

      resno pohvalno! lepe slike

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. JanjaJozelj
      29.05.2011 ob 20:26 JanjaJozelj

      Hvala :)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. butec
      31.05.2011 ob 12:42 butec

      Janja vsi neka tvoje slike hvalijo...mhm...glede nato ka san nej strokovnjak neven ka naj poven....bi pa pohvalo tebe...tvojo sexi postavo in tvoj izgled..:) Huda bejba si!!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. JanjaJozelj
      31.05.2011 ob 14:50 JanjaJozelj

      Hehe...hvala za kompliment :)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.