https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Pokojninska reforma - da ali ne?

Murska Sobota, 26.05.2011 ob 23:25  

V murskosoboški knjižnici je potekala okrogla miza na temo Pokojninska reforma - da ali ne, ki sta jo organizirala Klub prekmurskih študentov in TV AS. Soočili so se štirje govorniki z različnimi pogledi na reformo, vendar z enotnim prepričanjem, da je trenutno stanje v državi nevzdržno in potrebno korenitih sprememb.

Na okrogli mizi so mnenja soočali Matevž Frangež, poslanec državnega zbora, Branko Drvarič, direktor Keme Puconci, Zdenka Bobovec, predstavnica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije in Mirko Lebarič, predsednik Pomurske upokojenske zveze.

Okrogla miza se je pričela s predstavitvijo mnenj o pokojninski reformi posameznih predstavnikov, nato pa je sledilo soočanje mnenj. Povezovalec okrogle mize g. Simon Balažic je s svojim poznavanjem tematike govornikom postavljal provokativna vprašanja in v debato uspešno vključeval tudi publiko, ki je bila željna informacij.

Matevž Frangež, ki zagovarja pokojninsko reformo, meni, je da je s sedanjim položajem nezadovoljna celotna družba, zato so potrebne spremembe. Po njegovem je pokojninska reforma dober kompromis, da uravnamo neravnovesja in dosežemo razmerja, ki že veljajo v Evropi. V današnjem času namreč živimo dlje časa kot včasih, zato je potrebno, da tudi delamo dlje časa in tako rešujemo bremena med generacijami.

Je pa poslanec državnega zbora prepričan, da bo moralo delo postati pošteno, pravično in dostojno, da bomo lahko delali do 65. leta. Frangež je poudaril, da je pokojninska reforma, katere cilj so dostojne pokojnine, nujno potrebna, saj bomo v nasprotnem primeru na ulicah srečevali množico starih ljudi, ki bodo prosjačili. Svoje stališče glede pokojninske reforme pa je povzel z mislijo: "Če želimo ohraniti socialno državo jo moramo spreminjati."

Branko Drvarič, ki prav tako zagovarja reformo, meni, da je reforma nujno potrebna, vendar je njena slabost v tem, da ni dorečena. Prepričan je, da je potrebno povečati prispevke v pokojninski sklad ali pa zmanjšati pokojnine, saj je država že preveč finančno izčrpana. "Reforma je potrebna, saj družba več ni sposobna obdržati standarda, ki smo ga pridobili v zadnjih letih," je prepričan Drvarič.

Mirko Lebarič, ki ni bil izrazito za oziroma proti reformi, ampak je zavzel vmesno stališče, je vsem argumentom za reformo dodal: "Vse socialne transferje je potrebno prenesti tja, kamor sodijo."

Zdenka Bobovec pa je prepričana, da je predlagana pokojninska reforma slaba. Sprašuje se, kako bodo lahko delavci, ki delajo v gradbeništvu in v industriji, delali do 65. leta, ko pa so zaradi težke narave dela, ki ga opravljajo, zgarani že pri 55. letih. Tudi Bobovcova meni, da je pokojninska reforma potrebna, vendar bi morala biti usklajena s socialnimi partnerji.

Ob zaključku so bili vsi gosti okrogle mize enotnega mnenja, da naj si državljani preberejo predlagano reformo, si ustvarijo mnenje in se udeležijo referenduma. Enotnost tega mnenja pa se je razhajala v opredelitvi do tega, kaj naj državljani 5. junija  na referendumu obkrožijo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.