https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Simon Benko - kuhar iz Gornjih Črncev, ki za hobi izdeluje frajtonarce

Gornji Črnci, 27.05.2011 ob 10:30  

Simon Benko iz Gornjih Črncev, po poklicu sicer kuhar, zaposlen v podjetju za montažo oken, ima hobi, ki v našem okolju "sameva" - to je izdelava »frajtonarc« Godec. Simon nam je povedal, kako se je vse začelo, kakšne spretnosti so potrebne za izdelavo harmonike in po čem so prepoznavne njegove harmonike Godec.

Simon v družbi legendarnega Lojzeta Slaka

Gre za zelo zanimivo obrt. Kako je prišlo do tega, da ste začeli izdelovati harmonike?

S harmoniko sem se spogledoval že od otroštva. Preteklo je kar nekaj časa do nakupa svoje harmonike, ki pa jo je bilo zaradi starosti potrebno večkrat popravljati. Nekega lepega dne sem se odločil, da jo odprem in ugotovim, kako ta instrument sploh deluje. V tistem trenutku se je v meni porodila želja, da bi harmoniko izdelal kar sam.

Nam lahko zaupate prvi korak k izdelavi harmonike?


Začel sem pripravljati prostor za delavnico, kjer sem v prvih tednih zbiral ustrezno orodje, pripravljal načrte in počasi začel izdelovati prve lesene dele.  

Koliko časa ste porabili za izdelavo prvega instrumenta?

To je bil velik in precej naporen podvig. Trajalo je kar nekaj mesecev, da sem izdelal vse dele za harmoniko. Brez močne volje in potrpežljivosti tega instrumenta nikoli ne bi izdelal.
 
Ste prvo harmoniko prodali?

Ne, ta bo ostala doma.

Kot ste že sami rekli, ste se najprej srečali s popravilom harmonike. Kakšna je razlika med popravljanjem harmonik in izdelovanjem?

Ustvariti instrument iz nič je veliko težje kot odpraviti napako na že izdelanem instrumentu. Za izdelavo instrumenta porabim tudi do 200 ur, za popravilo pa le nekaj ur. Postopek izdelave zajema ogromno korakov, česar pri popravilih ni. Popravila seveda ne smemo enačiti z restavratorstvom oz. obnovami instrumentov, ki tudi zahtevajo veliko časa.  

Ena od harmonik Simonove izdelave 

Ste torej mojster za izdelavo in popravilo harmonik.

Izdelujem samo diatonične harmonike oz. »frajtonarce«, popravljam pa tudi klavirske in kromatične.

Za izdelavo je potrebno ogromno znanja in ročnih spretnosti. Kje ste vse to pridobili?


Že od nekdaj sem bil bolj praktičen tip. Vsega sem se naučil sam, nobena skrivnost pa ni, da sem večkrat pogledal v mojo staro harmoniko, kjer sem dobil osnovno idejo o izdelavi harmonike. Da pa nastane dobra harmonika, pa je  vse to premalo. Potrebno je ogromno časa, dela in inovacij, da harmonika odlično zazveni.

Torej je potrebno odkriti skrivnosti harmonike?

Tako je. Za odličen zven harmonike je treba poznati marsikatero skrivnost.

Kaj je posebnost vaše harmonike?

Več jih je. Harmonike Godec boste prepoznali po naravnem lesu in po unikatni izdelavi tako lesenih kot kovinskih delov. Na sprednji kovinski mreži boste našli gravuro dveh štorkelj in klasja, kar je simbol Prekmurja. Tudi ostalo okovje je v obliki klasja. Posebnost je tudi izredno mehka mehanika in dobra vodljivost harmonike.

Vse izdelate doma sami?

Ne, ker nekaterih delov ni možno izdelati doma.

V letu 2008 ste prejeli certifikat domače in umetnostne obrti Art&Craft.  Glede na razširjenost harmonike v Pomurju bi lahko rekli, da se je znamka Godec dobro prijela. Čemu pripisujete dobro prodajo instrumenta? Temu, da ste edini uradni izdelovalec harmonik v Pomurju?

Vsekakor kvaliteti. Vsak instrument je unikat, ki se mu v celoti posvetim. Vsako harmoniko izdelam le po naročilu, saj so želje kupcev zelo različne. Največji poklon oz. zahvala mojemu delu pa je ravno zadovoljen muzikant.

K izdelavi spada tudi uglaševanje?

Vsako novo harmoniko je potrebno uglasiti tako, da dobi lep in prepoznaven zven. Uglašujem tudi stare (razglašene) harmonike.

Slišali smo, da so vaše harmonike všeč tudi Avstrijcem. Kako to? Kaj jih pri vaših harmonikah navdušuje?

Verjetno to, kar navduši vsakega muzikanta, to sta predvsem odličen zven in dobra mehanika, ki omogoča lahkotno igranje. Všeč jim je tudi naravni les.


Je konkurenca na področju izdelovanja harmonik velika? Vemo, da se v Sloveniji pojavlja čez 100 imen raznih izdelovalcev harmonik.

Mislim, da hude konkurence ni. Jaz sem se odločil, da bom izdeloval samo visoko kvalitetne harmonike, kar so ljudje hitro spoznali. Na tržišču se res najde marsikaj.

Harmonika se uporablja v ljudski in narodno-zabavni glasbi. Je ta v Pomurju dovolj razširjena?


Opažam, da se vse več mladih iz teh krajev odloča za igranje tega instrumenta, torej zanimanje narašča. S tem instrumentom se da igrati tudi zabavno glasbo.

Zakaj ime Godec?

Ker sem tudi sam muzikant oz. godec. Tega imena še nima nobena harmonika, pa sem se kar odločil za to ime.

Da izdelate harmoniko morate verjetno tudi sami igrati?


Potrebno je znati zaigrati vsaj nekaj melodij, da veš, kaj muzikant od instrumenta pričakuje.

Ste tudi v igranju samouk?

Nekaj časa sem se res učil in igral sam, nato pa sem se odločil za obisk mentorja Dejana Šinka, pri katerem sem izpopolnil svoje glasbeno znanje.

Sedaj imate popoldansko obrt. Bi to lahko bila vaša edina služba?


Če bo v prihodnosti tako, bom zelo vesel, saj to delo opravljam z veseljem.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. geko
      27.05.2011 ob 12:02 geko

      Hudo! BTW lejpa harmonika

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.11.2015 ob 9:55 vlado prigl gost

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.10.2018 ob 15:11 Lea kranjc lavrščeva 61 ajdovščina gost

      Anže david gasper gadi mentor asamdelj pivo

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.02.2021 ob 23:51 muzikaš gost

      če bi naredo eno harmoniko za mene kak sponzorsko.....se ne bi brano..

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.