https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Radićeva ob obisku pomurskih podjetij: Ko bi jim banke morale stati ob strani, popuščajo

30.05.2011 ob 0:22  

Predstavniki Zaresa so se seznanjali z dobrimi in slabimi platmi krize v pomurskem prostoru.

Na obisku Pomurja, kjer so obiskali različna podjetja in organizacije, so se v petek mudili predsednik Zaresa in visokošolski minister Gregor Golobič, gospodarska ministrica Darja Radić, predsednik državnega zbora Pavel Gantar, poslanci državnega zbora Franci Kek, Aurelio Juri in Tadej Slapnik ter poslanec v evropskem parlamentu Ivo Vajgl. 

Golobič: Vladni zakon za Pomurje je "nastavek"

Kot je uvodoma na tiskovni konferenci dejal Golobič, je dobil občutek, da je med ljudmi v Pomurju občutek negotovosti "morda celo nekaj nižji kot v drugih delih Slovenije, kjer so kasneje vstopili v to fazo." Golobič se je dotaknil tudi vladnega zakona za Pomurje, o katerem je dejal, da je »nastavek«. Po njegovem mnenju je uspel "bolj v smislu, da je okolje dobilo občutek, da je država do njega prijazna" in da so na potezi prebivalci sami, saj zakonske in druge vzpodbude obstajajo.

Predsednik Zaresa meni, da ljudje v Sloveniji, pa tudi v Pomurju, ne smejo pričakovati hitrih rešitev, ker so le-te kratkotrajne. "Tistega, kar je bilo zamujenega, ne bomo mogli na hitro rešiti," je med drugim povedal predsednik Zaresa.

Gantar: Nerodno mi je, ko poslušam, kako je Slovenija zbirokratizirana

Predsednik državnega zbora Pavle Gantar je dejal, da so ob obisku na terenu slišali kar nekaj kritičnih besed, predvsem na račun zbirokratiziranosti države. "Nerodno mi je, ko to poslušam," je ob tem dejal Gantar in dodal, da je sicer opazil, da se je preveč ljudi sprijaznilo s krizo. "Treba je spodbuditi ljudi, da se sami aktivirajo in storijo pozitivne korake na poti iz krize."

Radićeva: Žalostno je, da perspektivna podjetja ne dobijo kreditov

Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je obiskala ljutomersko in gornjeradgonsko obrtno zbornico, ob tem pa obiskala podjetji Rogljiček in Escada. Kot je dejala Radićeva, pogreša večjo pripravljenost bank za pomoč podjetjem v krizi. Tak primer se trenutno dogaja v ljutomerskem podjetju Rogljiček. "Ko bi banke podjetjem morale stati ob strani, popuščajo. Žalostno je, da podjetje s perspektivno zgodbo ne dobi kredita. Na drugi strani pa poslušamo, kako si ljudje iz državnih bank izplačujejo visoke regrese," je bila kritična gospodarska ministrica.

"Mišljenje, da podjetja nimajo idej, ne drži. Treba se bo pogovoriti z bankami," je še dodala Radićeva.

Vtise ob obisku Escade je Radićeva začela z zaskrbljenostjo nad administrativnimi postopki in ovirami, ki so jih deležna slovenska podjetja. "S težkim srcem poslušam probleme, ki so že tako dolgo prisotni v našem okolju," je ob tem dejala gospodarska ministrica in izrazila presenečenost nad vizijo in sodobnimi prijemi, ki se jih poslužujejo pri Escadi. 

Sožitje med prebivalci kolektivno navdušilo Zares

Evropski poslanec Ivo Vajgl in Tadej Slapnik sta se v okviru Zaresovega obiska Pomurja seznanila s težavami, s katerimi se sooča socialno podjetje Pomelaj, s katerimi se sooča, prav tako sta obiskala občino Hodoš in izrazila zadovoljstvo nad sožitjem, ki vlada med manjšinami. Aureilo Juri in Franci Kek sta se srečala z romskimi predstavniki in pohvalila organiziranost le-teh.

"Dodana vrednost Pomurja je v sožitju med tukajšnjimi prebivalci, toleranci in dobremu kulturnemu dialogu," je ob tem dejal Juri. Po predstavitvi obiska Zaresa v Pomurju je sledila še javna tribuna "Razvojne priložnosti Slovenije in Pomurja", na kateri je poleg Zaresovih predstavnikov sodelovalo še nekaj lokalnih podjetnikov.

FOTO: Jasmina Muhič

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. Darja82
      30.05.2011 ob 13:21 Darja82

      Birokracija in stroški dela nas žerejo na polno.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.