https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Filip Dobranić: Urška Čepin je ultimativna žalitev vseh Slovencev

30.05.2011 ob 18:21  

Zavod Ypsilon, ki je stičišče in miselno središče za mlade med 20. in 30. letom starosti in združuje proaktivne, razmišljajoče in odgovorne posameznike, je na Fakulteti za družbene vede organiziralo prvi TEDxYpsilon dogodek s podnaslovom 'Kaj si sporočajo generacije?' Na dogodku so prisotni lahko sledili nasvetom in pogledom predstavnikov različnih generacij.

Na prvem TEDxYpsilon dogodku je zbrane najprej pozdravil Duško Kos, direktor studio Moderna z Albert Einsteinovo mislijo: "Novost je ponavljati isto, a pričakovati drugačen rezultat" in generacijo Y pozival, da si odgovornost mora vzeti sama, saj jim je nihče ne da. Prav tako je mlade pozval, naj premikajo meje, uporabljajo kreativnost in pogum, saj prinašata uspeh.

Zbrane pa je pozdravilo še pet članov zavoda Ypsilon, ki verjamejo, da skupaj zmorejo za prihodnost. "Mi smo in bomo drugačni," so povedali člani zavoda Ypsilon, ki politikom sporočajo, da upajo, da bomo še kdaj enotni kot smo bili pred dvajsetimi leti, medijem svetujejo, da naj je rdeča nit delovanja poštenost in odgovornost, predvsem mladim pa sporočajo: "Na nas še vedno svet stoji. Upajte si in bodite drugačni. Postanite Y!"

Politika sprejema drugačno situacijo, kot jo želimo mi

Dr. Veljko Rus, ociolog, redni in zaslužni profesor (v pokoju) na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani, je spregovoril o svojih mladih letih in o stanju, ki je bilo takrat drugačno kot danes, pri čemer je izpostavil predvsem Hegla in njegov koncept troedinosti (teza, antiteza, sinteza) in bistveno spremembo med nami in politiki: "Politika je morala sprejeti drugačno situacijo, kot smo jo mi želeli in sedaj kot uporniki težko prevzemamo vso dolžnost."

Izredno pomembno je medgeneracijsko sodelovanje in plemenitenje drug drugega

Profesor na Pravni fakulteti, dr. Miro Cerar, je spregovoril o mladih in starih, med katerimi vsak hoče nekaj sporočiti, "vendar pa se komunikacija med njimi nekje vmes prekinja," je povedal dr. Cerar, ki je mlade označil kot tiste, ki prinašajo neko energijo, polno podatkov, medtem ko jim primanjkuje izkušenj in zrelosti, ki jih imajo starejši.

"V današnji družbi je problem, ker vidimo starost kot biološko lastnost in kot taka ni več ugledna," je še povedal dr. Cerar in dodal: "Izredno pomembno je medgeneracijsko sodelovanje in plemenitenje drug drugega. Moramo biti različni, ampak se je potrebno zavedati povezanosti in odvisnosti. Potrebujemo vodenje, hierarhijo in kvalitetnejšo avtoriteto." 

Nova generacija je fkelsibilna, vrhunsko izobražena, usposobljena

Politik Andrej Vizjak, ki je tudi član strokovnega sveta Zavoda Y, mora podjetje, ki je staro že 160 let, narediti inovativno, za kar pravi, da je izjemno težko. "Inovativnost lahko izvede suverena oseba, ki direktno pove, kaj mu ne paše in je lahko bolj ugledna," je povedal Vizjak, ki tako osebo označi za nekoga, ki je nekoč bil tak, "ki leze v rit".

Novo generacijo je označil kot fleksibilno, vrhunsko izobraženo, usposobljeno, "poleg zdravstvenega zavarovanja pa zahteva še Black Berry z neomejeno uporabo SMS-ev in klicev na službene stroške. Na koncu se po treh letih službe naveliča in gre drugam."

Vzornike potrebujemo v vsaki generaciji

"Ne vem ali sem za ali proti pokojninski reformi. Ampak, zakaj bi spreminjali nekaj, kar dobro funkcionira," je začela svoje razmišljanje gostja brez dlake na jeziku, mag. Marta Kos Marko, ki ne razume parodije videospota z Urško Čepin in doda, da ti, ki so delali videospot, ne vedo, kaj je komunikacija.

Kot največji problem v državi pa je izpostavila politiko, ki ne deluje kot šola in v kateri ne moremo imeti vzornikov. "Vzornike potrebujemo v politiki, gospodarstvu in v vsaki generaciji. Premalo se govori o dobrih, spoštljivih in iskrenih ljudeh," je povedala mag. Marta Kos Marko in generaciji Y sporočila, da naj smo mi tisti, ki bomo spreminjali in pustili vrata odprta tudi generaciji X, baby-boomerjev in veteranov, ki verjamejo v ideale.

Dr. Slavko Podmenik: Mladi, ne pustite se ovirati

Prvi profesor Fakultete za družbene vede, dr. Slavko Podmenik, je spregovoril o svoji zadnji knjigi, ki je morala iziti v samozaložbi in je precej spregledana, z naslovom Nehajmo se sprenevedati ali odgovornost za zgodovino, ki je zanimiva že s samim naslovom. "Mladi se želijo seznaniti z mojimi izkušnjami, zato sem jih v knjigi na primeru slovenskih političnih praks zadnjih desetletij tudi opisal," je povedal dr. Slavko Podmenik, ki je pri svojih 86 letih globok mislec in kaže, kako običajno in uničevalno je sprenevedanje, namesto, da rečemo bobu bob. "Mladi, ne pustite se ovirati," je zaključil svoj govor.

Slovenci smo znani po dobrodelnosti, vendar smo tudi zavistni

"Slovenci smo zelo znani po dobrodelnosti, radi pomagamo. Če izpostavim znane osebnosti, sta to Damjan Murko in Urška Čepin, med intelektualci pa Artur Štern," je povedal pisatelj in kolumnist Miha Mazzini, ki Slovence označuje kot zavistne: "Ko nekdo nekaj doseže, Slovenci postanemo zavistni in ga poskušamo spraviti na tla. Američani so drugačni; če nekdo na primer napiše roman, bo drug premišljeval, kako bo napisal boljši roman, ne da bi prvega spravil na tla." Pojasnil je še dosedanje spopadanje s problemi, in sicer po treh točkah, IAA (izseljevanje, alkoholizem in apatija).

Filip Dobranić: Urška Čepin je ultimativna žalitev vseh Slovencev

Kot zadnji gost na dogodku, predstavnik generacije Y, Prekmurec Filip Dobranić, filozof in svetovni prvak v debatiranju, je izrazil razočaranost nad štipendijami, ki jih dobijo mladi intelektualci, predvsem njih, mladih debatnikov noben v državi ne opazi in jim ne ponudijo služb.

"Zakaj gredo intelektualci ven iz države? Ker tukaj ne moremo preživeti! Če se vzpostavljajo krogi intelektualnih enot, zakaj so zaprti in zakaj moram finančno plačati svoj del?" je izrazil svoje mnenje Dobrinič, ki ne razume državne ekonomske računice za štipendije, da naravoslovci dobijo večjo štipendijo kot on na Filozofski fakulteti in omenil Urško Čepin kot ultimativno žalitev vseh Slovencev.

FOTO: Matej Kolaković

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. Chevapcic
      31.05.2011 ob 18:42 Chevapcic

      .. dobre slike .. ;-) .. evo, pomurec.com, k taki kvaliteti slik pri objavah stremite s svojo ekipo, tako notranjimi kot zunajnimi sodelavci in podobno .. ;-)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. lendavski
      31.05.2011 ob 19:02 lendavski

      slovenci zdaj pa se vprašajmo; kaj nam taka predavanja kaj pomagajo? NIč, ostane le pri besedah. Konkretnega pa čisto NIČ! Dobro je, da se mladim vliva upanje, samo kaj če ga tisti "zgoraj" zapravijo.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.