https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Anketa: Kako se študentje pripravljajo na izpite

03.06.2011 ob 10:33  

Študijsko leto se počasi izteka; pred študenti je samo še en teden predavanj. Vendar se za bodoče intelektualce počitnice še ne začenjajo, saj jih med poletjem čakajo še izpiti. Nekaj študenteov različnih fakultet smo povprašali, kako se pripravljajo na izpite; ali jim ti vzamejo veliko časa, ali se jim zdi izpitno obdobje naporno ter ali jim ob vseh študijski dejavnostih še vseeno ostane kaj prostega časa. 

Rajko Černela, Pedagoška fakulteta (Univerza v Mariboru)



Občutki ob koncu študijskega leta so pozitivni, saj izpitov ni dosti, ker sem jih večinoma naredil med študijskim letom (v obliki nastopov na šoli, ki štejejo isto kot izpiti). Drugače se večinoma se učim samo pred izpiti, kako dolgo pa je odvisno od težavnosti izpita, učim se največ dva tedna pred izpitom. Med samim študijem tudi delam, in sicer vsak vikend – tako da mi  ostane še dovolj čaza za delo in še za različne hobije.


Petra Lukač, Fakulteta za družbene vede (Univerza v Ljubljani)



Tako kot vsak študent, se tudi jaz veselim konca študijskega leta, saj si bom lahko odpočila. Sicer me letos čaka pisanje diplome, zato ne bo veliko časa za oddih. Moram povedati, da sem imela večino predmetov in izpitov v zimskem semestru, tako, da jih sedaj ni tako veliko. Pri določenih predmetih imam sedaj tudi predroke in je malo bolj napeto, vendar pa bo zato izpitno obdobje manj. Za izpite se učim iz svojih zapiskov pa iz študijske literature, ki je predpisana za določen izpit.

Študij mi vzame kar dosti časa, predvsem sprotno delo za projektne naloge in različne sprotne pisne izdelke, vmes pa pridejo tudi kolokviji. Sproti študiram samo takrat, ko imamo pri določenem predmetu kolokvije, drugače pa študiram pred izpitnimi roki. Zaradi veliko sprotnega dela mi včasih malo časa ostane za prosti čas, vendar si ga pa vsekakor vzamem. Osebno ob študiju sicer ne delam, vendar pa študentsko delo opravljam v poletnih počitnicah. Prav tako pa si v poletnih mesecih obvezno privoščim počitnice. Redko pa ostane čas za počitnice med študijskim letom.

Damjan Maučec, Fakulteta za gradbeništvo (Univerza v Maribru)



Občutki ob izteku študijskega leta so mešani. Po eni strani se veselim, da se šolsko leto izteče, po drugi strani pa mi je ža,l ker ne bo več tistega študijskega življenja, ampak samo učenje. Nekaj izpitov sem naredil čez šolsko leto, nekaj pa mi je še ostalo.  Študiram ponavadi samo med izpiti. Malokdaj se vsedem za knjige in študiram sproti.

Priprave so najhujše. Čeprav bi rajši delal vse drugo, pa se vedno prislim k učenju. Če nič ne študiram sproti, mi študij vzame dosti časa. Ob študiju si vedno vzamem tudi prosti čas. Ponavadi se ukvarjam s športom, družim s prijatelji... Če mi ne ostane dosti izpitov oz. sem jih že končal, pa si privoščim še daljše počitnice in pa tudi si poiščem kakšno študenstko delo.


Maja Fras, Fakulteta za naravoslovje in matematiko (Univerza v Mariboru)



Izpite sem imela razporejene čez celotno študijsko leto, polovico v 1. semestru, polovico v 2. Tako da zdaj ob izteku študijskega leta nimam »gužve«, kar je super. Večino izpitov imam opravljenih in še malo pa bom lahko uživala počitnice.  Pri nas (študiram fiziko) je sicer potrebno delati čez celotno študijsko leto. Čas, ki ga potrebujem za določen izpit ... različno.

Nekateri izpiti vzamejo več časa, druge pa opraviš zlahka če si hodil na predavanja in vaje. Seveda pa se ob študiju najde tudi čas za obštudijsko dejavnost. Vse se da, le čas si je potrebno dobro razporediti. Brez hobijev in druženja s prijatelji po moje ne bi mogla tako uspešno opravljati izpitov.


Alen Bencak, Ekonomsko-poslovna fakulteta (Univerza v Mariboru)

Občutki ob izteku študijskega leta so lepi, čeprav me čez poletje čakajo izpiti drugega semestra. Določeni predmeti so bili rešeni tekom predavanj, vse ostale pa bom  rešil karseda čimprej. Sem optimist in se nadejam dobrih rezultatov. Kar se tiče same prirave na izpit, škušam slediti urniku predavanj, predvsem pa urniku vaj. Preostali prosti čas, ki mi ostane izven študijskih obveznosti, pa zapolnim s športno aktivnostjo.

Tako se v času predavanj in vaj koncentriram  na snov, da bi čimveč snovi usvojil v čimkrajšem času. Na samo količino priprav na izpit pa vpliva  predvsem tudi težavnost izpita, motivacija in okoliščine. Urnik učenja in vseh ostalih radosti življenja si vedno skušam karseda načrtovati in prilagoditi dani situaciji, se pravi da se pravočasno lotim organiziranja obveznosti in tako preostali čas izkoristim za prijatelje, različne aktivnosti in tudi delo.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.