https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Izšla tretja številka revije Liter jezika

06.06.2011 ob 20:36  

Prejšnji teden je v založbi Litera v Mariboru potekala predstavitev tretje številke literarno-jezikoslovne revije Liter jezika. Mladi ustvarjalci so z branjem poezije in proze navzočim pričarali kulturno bogat in pester večer, področni uredniki pa so tudi predstavili svoje delo in spregovorili o začetkih delovanja revije.

Literarno-jezikoslovne prispevke pišejo v glavnem študenti mariborske fakultete, sodelujejo pa tudi s priznanimi literati – Lučko Zorko, Janom Šmarčanom, Gregorjem Lozarjem in drugimi. Začetki revije Liter jezika segajo v leto 2009, ko so se ustvarjalni in odgovorni študenti Filozofske fakultete Maribor odločili, da bodo z revijo omogočili vsem neuveljavljenim, a kakovostnim mladim ustvarjalcem, objavo svojih literarnih del. Do sedaj so za njimi že tri številke, od tega prva samo v spletni obliki.

Foto: Lučka Zorko

Z revijo sodelujejo tudi Pomurci

Za nemoteno delovanje revije skrbijo glavna in odgovorna urednica Nina Ditmajer, glavna urednica Tonja Jelen ter področna urednika David Kunstek Kneževič in Denis Škofič, vsi študenti slovenistike. Za revijo pišejo tudi: Dominika Portič, Nina Kuzma, Mateja Čuk, Klavdija Hozjan, Brigita Bec, Tomaž Podbevšek, Tadej Vrbnjak ... "Opažam, da mladi avtorji raje pišejo poezijo kot prozo, saj jim le-ta v večji meri omogoča, da izpovejo svoje misli, na področju proze pa je potrebno vložiti še več truda," pove urednik na področju proze in kritike Denis Škofič, zmagovalec 5. Pesniškega vrtiljaka.

Prihaja nova generacija pesnikov

Ustvarjalci so z branjem poezije pokazali velik potencial. "Menim, da je na poti nova, mlada generacija pesnikov, ki bo pisala povsem samosvojo in neodvisno poezijo," je povedala glavna in odgovorna urednica Nina Ditmajer. Z revijo sodeluje tudi Lučka Zorko, ki je v svojih študentskih letih sodelovala pri spletni reviji Listek: "Z revijo sem sodelovala na začetku z nasveti, svojim prispevkom, lektoriranjem in kontakti mladih ustvarjalcev. Pred leti smo namreč ustvarili 3 številke študentske spletne revije Listek, ki pa žal ni nikoli ugledala luč sveta v tiskani obliki, pravzaprav še za spletno različico nismo uspeli zbrati sredstev, nekateri so nam celo odsvetovali vsakršno delovanje zunaj strogih študijskih obveznosti."

Zorkovo je krog okoli revije Liter jezika poprosil za mentorstvo na njihovih literarnih delavnicah poezije, kjer so se z ustvarjalci pobližje spoznali in navezali ustvarjalne kontakte: »Zdaj spremljam njihovo delovanje in moram reči, da pričakujem iz tega kroga kar nekaj obetavnih glasov,« pove mlada pomurska ustvarjalka Lučka Zorko.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.