https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

INTERVJU

Fabijan Cipot: Na prvi tekmi sezone si na Fazaneriji želim poln stadion

28.06.2011 ob 17:54  

Otrok Mure Fabijan Cipot se je po dvanajstih letih vrnil na Fazanerijo, kjer bo končal svojo kariero. To je bila njegova velika želja, ki se je zdaj tudi uresničila. Če mu bo zdravje dopuščalo, bo igral še dve leti, že letos pa naj bi začel tudi s treniranjem otrok v mlajših selekcijah.

Navijači Mure so si že več let želeli, da bi se vrnili v Mursko Soboto, zdaj se je naposled zgodilo.

V Velenju sem imel pogodbo do sredine junija, že prej pa sem se sam odločil, da je bilo dovolj igranja drugod, da se vrnem v domače okolje, kar se je na koncu tudi uresničilo.

Kdaj ste prvič navezali stike s predstavniki Mure in kako hitro ste se uspeli dogovoriti o pogojih sodelovanja?

Dogovor sploh ni bil težava, to je bila to moja želja. Ni mi šlo za denar ali kaj takega. Cilj vsakega nogometašu je, da se na koncu vrne tja, kjer je začel. S predsednikom Miroslavom Topičem sva se pogovarjala že decembra lani, v stikih pa smo nato bili celotno pomlad.

Torej ste bili odločeni, da pridete v Muro, četudi bi še naprej igrala v drugi ligi?


Če bi igrala v drugi ligi, bi bil temu primerna motiv in izziv, da se prebijemo med prvoligaše.

Kako odgovarjate na očitke, da je bila Muri prva liga podarjena?


Ogledal sem si nekaj tekem Mure v spomladanskem delu prvenstva in lahko rečem, da so fantje igrali dobro, včasih jim je sreča obrnila hrbet. Opazna je bila neizkušenost, so se pa enakovredno kosali z Aluminijem in Interblockom. Če kdo misli, da je bila prva liga podarjena, so imeli vsi višje uvrščeni klubi prej možnost za to, pa se niso odločili za napredovanje. Poleg tega je Murska Sobota mnogo bolj nogometno mesto kot Kidričevo in Ljubljana, tako da si je to po eni strani zaslužila. Tudi sicer pa bi se Mura prej ali slej vrnila v prvo ligo, kjer ji je tudi mesto.

Prvoligaško tekmovanje bo na tribune znova privabila veliko gledalcev.

Zagotovo bo Fazanerija večkrat polna. Spomnim se nekdanjih časov v črno-belem dresu, ko se je na tekmah v povprečju zbiralo 2500 ljudi. Tudi zdaj moramo ljudem dati kruha in iger, da se vrnejo na štadion. Naloga nas, nogometašev, je, da z dobrimi igrami pritegnemo še več gledalcev iz celotne regije.

V prvem krogu bo v Fazaneriji gostoval Koper. Kakšna so pričakovanja pred novim začetkom?

Osebno sem si želel, da bi bila prva tekma na domačem terenu in da bi prišlo veliko gledalcev. Ekipa je mlada, težko je začeti v prvi ligi, preskok bo velik, zato je tudi z rezultatskega smisla pozitivno, da najprej igramo doma. Želim si poln stadion, 17. julija se bo dejansko videlo, koliko ljudi še ima rado Muro.

Že v tretjem krogu se obeta prekmurski derbi …


To bo še večji magnet za gledalcev, velike razlike pa vendarle ne bo, saj je nadvse vznemirljiva tudi prva tekma med elito po petih letih igranja v drugi ligi. Sicer pa so lokalni derbiji so v preteklosti redno polnili stadione, tako bo tudi tokrat.

Kako sicer potekajo priprave na novo sezono?

Delamo kvalitetno. Zjutraj je poudarek na izboljševanju kondicije in moči, popoldan so na sporedu treningi z žogo, kar je za ta del priprav razumljivo. Fantje so pridni, zagnani, vzdušje je odlično. Razmišljanje je samo pozitivno.

Roberta Pevnika poznate že iz Rudarja. Za kakšnega trenerja gre?

S Pevnikom sva stara znanca še z nogometnih zelenic, ko je še on igral, pri Rudarju pa sem ga spoznal kot trenerja. Je velik delavec, rad ima nogomet in lahko mlade igralce dosti nauči. Zagovarja sodoben stil nogometa in mislim, da je prava izbira.

Moštvo je mlado, a perspektivno. Kaj lahko navijači pričakujejo v prihajajoči sezoni?

Stvarnost je takšna, da ne smemo delati prevelike evforije, osnovni cilj je seveda ohraniti prvoligaški status. Res je, moštvo je mlado, morda še malce neizkušeno, kvaliteta pa ni sporna. Zaradi neizkušenosti lahko pride do vzponov in padcev, tudi pri rezultatih. Ne smemo zaiti v veliko krizo, da bi izgubili dve, tri tekme zapored, osredotočeni pa moramo biti na obstanek. Sicer pa bo ekipa sčasoma pridobivala izkušnje in bo lažje.

Glede na mladost ekipe bo vloga nekaj starejših posameznikov še toliko pomembnejša.

Tako je, skušamo jim biti v pomoč. Mladim bomo z našimi izkušnjami in mirnostjo pripomogli, da bo bodo lahko razvili kvaliteto, ki ni vprašljiva.

Kmalu boste dopolnili 35 let. Kako dolgo še nameravate pri profesionalnem igranj nogometa?


Igrati nameravam še dve leti, vse pa bo odvisno od zdravja, pripravljenosti in poškodb. Upam, da jih bo čim manj.

Je pa Mura najbrž vaš zadnji klub?

Moja želja je bila, da se vrnem v klub, kjer sem začel, in v Muri bom tudi končal kariero.

Nameravate po igralski karieri ostati v nogometnih vodah?

Nekaj smo se že pogovarjali z upravo, da bi z Ošlajem že letos pomagala mlajšim selekcijam. Tako da bom ostal v teh vodah.

Si želite, da bi bili kdaj trener tudi pri članih?


Nekje se mora začeti, običajno je to v mlajših selekcijah. Nato pa je stvar vsakega posameznika, v kakšno smer se razvijaš. Osebno še nimam želje, da bi bil trener v članskih selekcijah.

Zanimivo je, da ste v večjem delu kariere igrali doma, čeprav bi lahko več let preživeli zunaj slovenskih meja. Kako to?

Tri leta sem bil v tujini, lahko bi tudi ostal, ampak po poškodbi na Norveškem sem se vrnil v Slovenijo in od takrat nisem imel več večjih ambicij po tujini. Ni mi bilo težko iti niti v drugo ligo (op. p. – Rudar), čeprav bi lahko šel tudi prek meje. Ni vse vedno v denarju.

Ali v svoji karieri kaj obžalujete?

Mislim, da sem naredil svoj maksimum. Morda bi se dalo še malce več, vendar moraš biti zadovoljen s tistim, kar si naredil.

Po vaših poteh pa gresta tudi tvoja sinova, in to v mlajših selekcijah Mure kar uspešno ...

Sam ju nisem usmerjal, da naj gresta v nogomet, ampak ne reče se zaman, da jabolko ne pade daleč od drevesa. Za nogomet sta se odločila sama in že nekaj časa aktivno trenirata pri mlajših selekcijah Mure, kjer se je vedno dobro delalo in upam, da bosta tako zavzeta še naprej. V zadnjem času so se razmere uredile tudi v mladinskem pogonu in otroci imajo na voljo dobre pogoje. Pri otrocih pa največ velja želja do nogometa, ki se lahko v najstniških letih hitro spremeni.

Intervju je bil objavljen v športnem časniku EKIPA.

Preberite tudi:

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. prekmurjerepublika
      28.06.2011 ob 18:53 prekmurjerepublika

      Cipot želin ti punu sreče pr Muri, pa nej si ti trbej bojate za obisk 1. tekme!! Mij navijače mo poskrbeli, ka do se "kanarčke" sposrale med tekmo, vij igralci pa poskrbte ka do točke ostale doma!!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. denis525
      28.06.2011 ob 22:46 denis525

      Či do rezultate kak trbej, te se za gledalce nemamo kaj bojate.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. Milanista
      29.06.2011 ob 0:15 Milanista

      Pridemo! nek se čuje mura;).

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. murazavedno
      29.06.2011 ob 14:52 murazavedno

      fabi legenda!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.