https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Od petka naprej obvezno ločevanje bioloških odpadkov

30.06.2011 ob 9:00  

Po enoletnem prehodnem obdobju, ko so se slovenske občine lahko odločile, če priskrbijo rjave zabojnike za ločeno zbiranje bioloških odpadkov ali ne, bo od petka, 1. julija, začela veljati nova uredba, s katero bo ločevanje bioloških odpadkov obvezno.

S 1. julijem bo po vsej Sloveniji obvezno ločeno zbiranje in prevzemanje bioloških razgradljivih odpadkov, saj bo začela veljati uredba o ravnanju z biološko razgradljivimi kuhinjskimi odpadki in zelenim vrtnim odpadom. Ločevanje in predelava biološko razgradljivih odpadkov sta pomembna, saj "se odloženi biološki odpadki sčasoma v deponijskem telesu začnejo razkrajati in nastajati začne metan, ki izjemno negativno vpliva na podnebno klimo," nam je povedal direktor Saubermacher - Komunala Murska Sobota d. o. o.,  Drago Dervarič.

Najcenejša in najbolj dostopna je možnost hišnega kompostiranja

Že leta 2010 je v Sloveniji bilo vključenih 114 občin in 37 izvajalcev javnih služb, "podjetje Saubermacher-Komunala Murska Sobota je ločeno zbiralo tovrstne odpadke v MO Murska Sobota in občini Beltinci, ki je načeloma z nekaj izjemami potekalo solidno," je potrdil Dervarič.

Drago Dervarič (levo)

Za tiste, ki imajo možnost hišnega kompostiranja, se to močno priporoča, saj je to najcenejša in načeloma najbolj dostopna rešitev in že "sama uredba o ravnanju z biološko razgradljivimi kuhinjskimi odpadki in zelenim odrezom na prvo mesto postavlja hišno kompostiranje in ločeno zbiranje s pomočjo zabojnikov postavlja kot alternativo," je poudaril Dervarič.

Z uredbo obveznega ločevanja pričakujejo napredek, cena odvoza in predelave pa je po občinah odvisna

Medtem ko je v letu 2009 bilo zbranih okoli 40.600 ton biološko razgradljivih odpadkov, je bilo v letu 2010 zbranih nekaj več kot 50.000 ton, s čimer je napredek bil majhen. Z uredbo obveznega ločevanja bi morala ta količina biti precej višja. "Pričakujemo, da se bo zmanjšala količina BIOO med mešanimi komunalnimi odpadki in da bo količina ločeno zbranih BIOO večja," je o pričakovanjih v podjetju Saubermacher-Komunala Murska Sobota povedal direktor Dervarič.

Cena odvoza in predelave biološko razgradljivih odpadkov je v medresorski obravnavi in je težko podati pavšalno ceno, ker vsaka občina ureja to po svoje, "je pa odvisna od velikosti posode in frekvence odvoza," je še povedal Dervarič.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.