https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Ali je obrekovanje pogosto v vašem delovnem okolju?

17.09.2019 ob 6:05  

Klepet o sodelavcu ali sodelavki se lahko zdi nedolžen. A kdaj je pogovor o drugi osebi res nedolžen, kdaj pa gre za obrekovanje? Pravzaprav je med njima velika razlika in pomembno ju je razločevati, saj lahko obrekovanje v delovnem okolju zelo slabo vpliva na medosebne odnose med zaposlenimi. Preprost preizkus, kdaj gre za klepetanje in kdaj za ogovarjanje je, da se vprašamo ali pogovor meče slabo luč na osebo o kateri je govora ali pa, ali je to nekaj, kar bi rekli tudi ob prisotnosti te osebe.


Ali ste vedeli?

 Ponavljajoče ogovarjanje oz. obrekovanje je oblika trpinčenja oz. mobinga na delovnem mestu, ki je z zakonom o delovnih razmerjih prepovedano. 

Pod trpinčenje na delovnem mestu razumemo vsako ponavljajoče se ali sistematično, graje vredno ali očitno negativno, žaljivo, ponižujoče vedenje, usmerjeno proti posameznikom ali skupini. To vpliva na njihovo zdravje, varnost, kariero, zadovoljstvo in lahko tudi duševno zdravje.

Negativne posledice obrekovanja na delovnem mestu

Obrekovanje na delovnem mestu ima lahko mnogo negativnih posledic. Povzroča lahko konflikte ter tako škodi delovni klimi. Prav tako pa zmanjšuje zaupanje znotraj skupine, in onemogoča delo v timu, saj zaposleni začnejo dvomiti v besede ter dejanja drug drugega. Znižuje se produktivnost, poviša število odsotnosti na delovnem mestu zaradi bolezni, obenem pa lahko prihaja do vse večje fluktuacije zaposlenih. 

Tudi v projektu »Celovita psihosocialna podpora podjetjem za aktivno staranje delovne sile (NAPREJ) – Zdravo in aktivno v prihodnost!«, ki bo trajal vse do leta 2021, je z uvedbo Programa celovite podpore podjetjem za obvladovanje in preprečevanje psihosocialnih dejavnikov tveganj (Program PSDT) cilj izboljšati medosebne odnose na delovnem mestu.

Več kot 11.000 zaposlenim iz sedmih sodelujočih pilotskih podjetij so na voljo izobraževanja in usposabljanja na srečanjih ter spletni seminarji (ti. webinarji), kjer udeleženci lahko urijo veščine za izboljšanje medosebnih odnosov na delovnem mestu. N spletnem portalu so jim na voljo tudi različna gradiva v obliki člankov, novic, vprašalnikov ter kvizov, ki prispevajo k večanju informiranosti in osveščenosti na področju duševnega zdravja.

Zaposlenim in njihovim ožjim družinskim članom pa je v primeru duševne stiske, ki lahko nastane tudi kadar smo tarča obrekovanja in negativnih govoric, na voljo tudi brezplačna strokovna pomoč v primeru duševne stiske.

Projektne aktivnosti in druge zanimive vsebine lahko spremljate na spletni strani www.naprej.eu.

 

*Fotografija je simbolična

PR

    Fotogalerija