https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

V Zaresu razočarani nad Kampušem

Gornja Radgona, 07.07.2011 ob 0:02  

Minula 5. redna seja Občinskega sveta občine Gornja Radgona je razburila člane svetniške skupine Zares – nova politika. Tako so se glede na dogajanje na omenjeni seji odločili, da podajo izjavo za javnost, saj so se po njihovem mnenju dogajale številne nepravilnosti.

"Svetniki svetniške skupine Zares – nova politika se nismo strinjali s sprejemom zapisnika iz 4. redne seje, predvsem z razlogom neupoštevanja poslovnika občinskega sveta. Kot je svetnik Branko Klun povedal, smo zahtevali, da se sestane Statutarno pravna komisija, ter poda mnenje o sprejetju amandmaja št. 11 na predlog proračuna za letošnje leto. Komisija se je sestala šele v tretjem sklicu, kjer so sprejeli sklep, da se pridobi pravno mnenje glede vprašanja ali je bil navedeni amandma sprejet oz. ni bil sprejet."

Razočaranje ...

Ker le-tega niso pridobili v obdobju več kot dveh mesecev, so po njihovem mnenju pod vprašajem vse točke dnevnega reda, ki imajo podlago za izvajanje v nezakonito sprejetem proračunu. Legalnost proračuna je namreč zaradi zapleta pri glasovanju v celoti vprašljiva, še menijo v gornjeradgonskem Zaresu.

Na dnevnem redu  5. redne seje je bila tudi točka z naslovom Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o ustanovitvi javnega podjetja Prlekija d.o.o. (skrajšani postopek). Točka je bila sicer umaknjena iz dnevnega reda.

"Ne gre spregledati dejstva, da je bila točka umaknjena zaradi ne podpore navedenega odloka v občinskem svetu, podpori so se namreč odrekli tudi posamezni svetniki iz koalicijskih vrst. Predlog odloka v enaki vsebini je bil zavrnjen že na prejšnji seji občinskega sveta, zato nas preseneča, da je bil podan enak predlog odloka že kar na naslednjo sejo, brez predhodne uskladitve," so razočarani v Zaresu. 

Zares: Kampuš dajal besedo drugim, svetniki smo le nemo poslušali

Na omenjeni seji so vložili tudi zahtevo za opredelitev Statutarno pravne komisije, katero so pozvali k opredelitvi, ali je možna razprava v stalnih točkah dnevnega reda, to je v točkah Informacija o opravljenih aktivnostih župana med dvema sejama ter Odgovori na vprašanja, pobude in predloge članic in članov občinskega sveta. "V nasprotnem zahtevamo, da navedena komisija pojasni, po katerih členih poslovnika občinskega sveta razprava v teh točkah ni mogoča. 

Neredko se namreč dogaja, da župan omenjene točke dnevnega reda zlorablja za namene diskreditacije posameznikov ali strank v občinskem svetu in se jih neposredno omenja z imeni in priimki. Zgodilo se je celo, da je župan pri teh točkah dal besedo tudi komu drugemu, ki ni član občinskega sveta, svetniki pa smo lahko le nemo opazovali in poslušali."

Na seji so podali tudi zahtevo za sklic izredne seje, na kateri bi obravnavali, tako v Zaresu, samovoljno spreminjanje akta o ustanovitvi javnega podjetja Komunala Radgona d.o.o., ki ga je izvedel župan Anton Kampuš. "Dejstvo namreč je, da Občinski svet občine Gornja Radona kot izvršitelj ustanoviteljskih pravic javnega podjetja Komunala Radgona, d.o.o., ni obravnaval in tudi ni sprejel nikakršnega odloka, na podlagi katerega bi bil župan pooblaščen, da lahko v notarski obliki spremeni akt o ustanovitvi javnega podjetja  Komunala Radgona d.o.o."

Prlekija, d.o.o – ustanova za kadrovanje in prelivanje denarja?

"Občani javno komunalno službo potrebujemo. Kako bomo ta servis, ki je nujen v bodoče organizirali, pa z županom očitno nismo istega mnenja. V Zares – nova politika smo mnenja, da take nepremišljene poteze, ki so storjene na način, kateri ignorira predpisan postopek odločanja v ključnih zadevah lokalne skupnosti, lahko usodno škodujejo javnemu podjetju Komunala Radgona, d.o.o. ter daje očitno podporo podjetju Prlekija d.o.o.. Kaj to pomeni okrog zaposlitev in finančnih tokov v občini Gornja Radgona je verjetno dokaj jasno," zaključujejo v OO Zares Gornja Radgona.

    Komentarji

    1. slavko1958
      07.07.2011 ob 11:47 slavko1958

      vsaka občina ima pravnika, ti ne vejo razložiti zakona?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.