https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-TURE

Petra - mogočna stvaritev človeštva v Jordaniji

Jordanija, 7.7.2011  

Angleški BBC je Petro uvrstil na seznam štiridesetih krajev, ki jih morate videti, preden umrete. Unesco jo je dodal na seznam 1985, nazadnje pa so jo uvrstili še med sedem svetovnih čudes. Brez pomislekov je Petra ena najmogočnejših gradbenih stvaritev človeštva.

Rubrika POM-TURE je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi četrtek, v njej pa predstavljamo popotniške utrinke in zgodbe iz celega sveta.

Začetki segajo v 6. stoletje pred našim štetjem, nekaj stoletij je bila pozabljena in ponovno odkrita šele v začetku 19. stoletja in  od takrat jo oblegajo množice radovednih turistov. Če na kratko povzamem, kaj vas ob vstopu v sotesko čaka. Po slabe pol ure hoje skozi sotesko Siq, ki se zoži le na nekaj metrov, zagledate biser Petre, slovito zakladnico, ki so si jo za svoje prizore izposodili tudi pri snemanju Indiana Jonesa.

Mogočnost soteske, ki je nastala s tektonskimi premiki in jo je oblikovala voda, se pokaže v vsej svoji veličini, ko se napotite naprej v smeri znanega samostana. Na poti lahko občudujete v skalo ročno vklesane templje, gledališča in grobnice. Vrhunec  predstavlja samostan " Ad Deir",  do katerega se v eni uri povzpnete po strmih stopnicah. Veličina in arhitektura Petre nikogar ne pusti hladnega. 

Do zakladnice lahko pridete tudi s konji.

 

Notranjost zakladnice ni tako impresivna kot zunanjost.

 

Seveda tudi turistične ponudbe ne manjka (kamele, nakit ...).

 

Jordanija je izjemno urejena dežela, če jo primerjamo z njenimi sosedami.

 

Vsi templji in grobnice so bili ročno izklesani.


Samostan "Ad Deir", ki se nahaja na vrhu pečine, je cilj vsakega obiskovalca.

 

Izsek iz filma Indiana Jones, ko prijezdijo do zakladnice.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.