https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Gornji Petrovci in Šalovci zadolženi do vratu, le štiri pomurske občine nimajo kreditov

20.07.2011 ob 6:25  

Vseh 27 pomurskih občin skupaj je na dan 31. december 2010 bilo zadolženih za 25 milijonov evrov, od tega odpade petino na Mestno občino Mursko Soboto, druga najbolj zakreditirana občina so Gornji Petrovci z 2,2 milijona evrov. Največji dolg na prebivalca imajo slednji in občina Šalovci, blizu je tudi občina Dobrovnik. Občine Črenšovci, Rogaševci, Sveti Jurij in Turnišče nimajo nobenih kreditov.

Mestna občina Murska Sobota ima čez pet milijonov evrov kreditov, druga najbolj zakreditirana občina so Gornji Petrovci z 2,2 milijona evrov. Mejo dveh milijonov evrov presegata občini Ljutomer in Beltinci. Še šest občin presega mejo milijon evrov, zadolženost osmih občin pa je manjša kot petsto tisoč evrov. Zadolžene niso samo štiri pomurske občine in sicer Črenšovci, Rogaševci, Sveti Jurij in Turnišče. Vse slovenske občine skupaj so zakreditirana za 555 milijonov evrov.

Občina Gornji Petrovci

Samo tri občine v Sloveniji bolj zadolžene od Gornjih Petrovec in Šalovec

Če pogledamo dolg občine na prebivalca je vidimo, da sta najbolj zadolženi gorički občini Gornji Petrovci in Šalovci z 978,48 oziroma 916,47 evri, kar v slovenskem merilu pomeni mesto pod vrhom. Slabše "gospodarijo" le še v občinah Solčava, Kostel in Vransko. Malenkost pod 900 evri znaša tudi zadolženost občine Dobrovnik na prebivalca, sledi občina Grad s 606 evri, meji petstotim evrom pa se približujeta še občini Razkrižje in Kuzma. Največ pomurskih občin ima zadolženost na prebivalca med 100 in 300 tisoč evri, takih je kar trinajst, med drugim tudi Mestna občina Murska Sobota, Ljutomer, Lendava in Gornja Radgona. Slovensko povprečje znaša 273 evrov dolga na prebivalca.

Občine Šalovci

Zadolženost Mestne občine Murska Sobota kot znaša slovensko povprečje

Nekatere občine so zadolžene tudi kot pravne osebe, in sicer Dobrovnik, Gornji Petrovci, Lendava, Moravske Toplice, Mestna občina Murska Sobota, Puconci in Šalovci. To seveda dvigne višino skupnega dolga na prebivalca, v občini Gornji Petrovci z 978,48 na 1.323,21 evrov, v občini Šalovci z 916,47 na 1.097,74 evrov in v Mestni občini Murska Sobota z 253,80 na 363,51 evrov. Slovensko povprečje skupnega dolga na prebivalca znaša 361 evrov.

Mestna občina Murska Sobota

Pomurska regija med manj zadolženimi

Če pogledamo zadolženost Pomurja kot regije znaša dolg na prebivalca 203,50 evra, za primerjavo so manj zadolžene regije le Spodnjeposavska, Gorenjska in Goriška, vse preostale pa imajo večji dolg na prebivalca. Najbolj so zadolženi na Obali, kjer je dolg na vsake prebivalca znaša kar 584,04 evrov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. prekmurka
      20.07.2011 ob 12:40 prekmurka

      Za Občini Rogaševci n Sv. Jurij sicer ne vem, lahko pa povem da občini Črenšovci in Turnišče na področju razvoja nimata kaj dosti za pokazati. Brez kredita, brez rezultatov. V Črenšovcih se pa itak dela vse na sredstvih iz EU za ciljno skupino - Rome. Ostali občani pa...ni novih del. mest, ne stanovanj, ne prenovljenega vrtca, zato pa na žalost mlade družine bežijo iz matične občine. Tragikomika!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. geko
      20.07.2011 ob 16:51 geko

      Lokalne oblasti so gratale iste kak ova v Lj, vse trbej miniti, je pa sranje, ka se vsaki pameten ogne svoje občine na 1000km. Je**ga

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. kiTTy84
      20.07.2011 ob 21:38 kiTTy84

      turniška občina ne nuca kreditov, ker nikaj ne delamo... prejšnji župan se je hvalo samo s kanalizacijo, kero smo lidje sami plačali, in z avtocesto, kero je delala država.... te župan še pa nej nič napravo....

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. deny
      21.07.2011 ob 0:07 deny

      prekmurka & kiTTy84 kdaj ste bili nazadnje v Turniški občini? (ne na pamet nekaj gobezdati, lepo prosim)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. ALLOVE
      21.07.2011 ob 8:37 ALLOVE

      @ deny še mesec dni nazaj san tan živela ..... ka pa se je tan delalo? V zadnjih 4 letih ..... emmm, praktično nič. Igrala v Renkovcih, steza do Renkovec in steza do Gomilic. Vau ..... neven če bi še kaj spravili notri. Aja, so pa te telko bole Špilaka podpirali in njemi dali, ka se na velko širi ..... ka si je siroče te lejko doma bazen napravo, ka nado poleti od vročine mujral. Aja, pa njavečja debilnost v Turniški občini: dovovoljenje za gradnjo in gradnja bencinske črpalke za tovornjake, tik pred vsajo. Kmečka logika pravi, ka na bi bil cilj avtoceste to, ka smo se rešili tovornjakov. Te pa izredno inteligentni svetniki z obilo logičnoga razmišljanja dovolijo gradnjo pumpe za tovornjake ob avtocesti (ampak brez dovoza iz avtoceste). Kar pomeni ka morejo tovornjaki dol z avtoceste, preko nadvoza in 2 krožišč, ka te pomali prišvicajo do te pumpe. Ah, seveda, pa še promet stavlajo ..... to je pa za moje pojme bil največji biser občine turnišče v zadnjih 10 letih!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. deny
      21.07.2011 ob 11:28 deny

      ALLOVE si že slišala za medgeneracijski center? Klub mladih turnišče je dobil svoje prostore, obnovil se je gasilski dom v Gomilicah in uredilo igrišče, sedaj se obnavla gasilski dom še v Renkovcih, prav tako so se ob glavni cesti napravili pločniki ter nova razsvetljava, ter prevleka po skorajda celotni vasi ter razsvetljava. Tudi Nedelica je dobila kolesarsko oz. traktorsko stezo ter preplastitev vzdolž vasi. Tega se ne spomniš?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. kiTTy84
      21.07.2011 ob 11:49 kiTTy84

      deny, sakši den san v Turnišči.... pa verjetno te vidin, kak se kaj dela.... če ti tak poven... te župan gleda samo na športno stran.... in dela zdaj to zgradbo, v keroj de fitnes.... pa igrišče šče seliti, kar je glupost.... trgovino šče delati na zabačenon prostori, namesto, ka bi jo delal ge na velkon prostori... ka boš pa na to pravo? kda do se pa popravlale ceste in pločniki v Turnišči?? pitanje, če kda...... nemre človik pošteno iti po pločniki... pa nej je to te župan kriv, ker je praktično na stolčki nekaj mesecov... že prejšnji župan in njegova tesna sodelavka, kera je tudi zdaj ista, sta vse zajebala.... marsikaj bi trbelo napraviti v varaši....

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. deny
      21.07.2011 ob 11:54 deny

      Nemreš pa praviti ka se nikaj ne premika. Aja pa vasi tudik spadajo pod občino Turnišče. Turnišče je melo pločnike prvo med vsemi, vse lepo po vrsti. Ja saj se znajo stare zgodbe, povej tou tistin ka so staroga župana volili =)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. kiTTy84
      21.07.2011 ob 12:00 kiTTy84

      pa premika se, samo nega viditi.... preveč pomali vse.... pa znan, ka vasi tudi spadajo v občino..... očitno so vsi vidli samo prejšnjoga župana za dobroga, zato so ga pa volili.... če bi zdaj še on kandideral, te bi bilo vprašanje, keri bi zmagal....

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. deny
      21.07.2011 ob 12:05 deny

      hehe ka nega viditi? Maš slab spomin? :D Ja tou ka je vse pomalik je pa že stalnica vsepovsod, tudi v birokraciji. Glavno ka je bil ljudski človik :D pa so ga vsi dedeki pa mamce podprli.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. kiTTy84
      21.07.2011 ob 12:26 kiTTy84

      eh, neman slaboga spomina, ampak dejansko tak vidin, ka nega jako nič viditi.... vse se premika poččččaaasssiiii....

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. deny
      21.07.2011 ob 12:30 deny

      zeloo počasii, saj čez 100 let de vse bolje ;)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. antene123
      21.07.2011 ob 12:39 antene123

      Bivši turniški župan Kocet je bil bolj mešetar z zemljišči. Svoje njive je zajel v prostorski načrt, jim spremenil namembnost in malo pred iztekom mandata prodal občini. Ampak škoda , da v takoimenovani industrijski coni še dalje raste kukurca, namesto da bi se gradilo in brezposelnim omogočila nova delovna mesta kot je to primer iz sosednjih občin. Ta črpalka za tovornjakarje je pa res ena velka polomija!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.