https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PROFIL

Matej Bagari - Bakovčan, ki služi domovini v častni četi slovenske vojske

27.7.2011  

Matej Bagari je 28-letni Bakovčan, pripadnik slovenske častne vojaške čete. Kot profesionalni vojak dela tri leta, ko je zadostil vsem kriterijem za vojaka častne čete. Poleg služenja domovini pa se ukvarja še s kolesarjenjem, nogometom in mnogimi adrenalinskimi športi. 

Rubrika PROFIL na Pomurec.com je na sporedu vsako sredo, v njej pa predstavljamo mlade, zanimive, talentirane in prodorne Pomurke in Pomurce ...

Matejeva vojaška pot se je začela leta 2004 v vojašnici Murska Sobota, in sicer kot prostovoljno služenje vojaškega roka, leta 2008 pa se je odločil, da nadaljuje kot profesionalni vojak. Takrat je moral kot ostali kandidati opraviti trimesečno usposabljanje v Vipavi, kjer so med vsemi izbrali štiri, ki so ustrezali vsem kriterijem za častno četo.

Že kot otrok si je želel postati vojak

"Služenje domovini je zame del življenja, saj je to poklic, ki sem si ga želel opravljati že od malih nog," pove Bagari. Želja iz otroštva se mu je torej izpolnila, sedaj pa jo, kot sam pravi, le utrjuje in izpopolnjuje z različnimi vojaškimi tečaji in napredovanji.

Pripadniki častne čete morajo biti brez tetovaž in ostalih telesnih posebnosti

Bagari je pripadnik častne čete že od samega začetka vojaškega poklica. Poleg različnih urjenj in preizkusov, ki jih mora opraviti vojak, da postane član častne čete, pa mora le-ta izpolnjevati naslednje pogoje: biti visok med 178 in 188 cm; biti pristrižen in obrit, brez brade ali zalizcev; brez vidnih tetovaž in brazgotin ter brez kakšnih telesnih posebnosti.

Pripadnik častne čete mora dosegati visoko raven pripadnosti domovini


Pripadniki častne čete so usposobljeni za izvajanje vojaških časti in drugih nalog ob protokolarnih dogodkih, morajo dosegati vzoren videz, visoko raven zavesti in profesionalnega odnosa do pripadnosti Republike Slovenije, njenim simbolom in Slovenski vojski.  Sodelujejo pri vseh sprejemih pomembnih državnikov sveta, udeležujejo se tudi  slovestnosti in proslav  v tujini, kjer zastopajo Slovenijo. "Obenem pa se urimo tudi za t. i. show program, ki zahteva natančnost, hitrost, mirnost in zbranost, kar pa ni lahko, saj nastopamo pred množico ljudi, zato smo tudi večkrat pod pritiskom," pripoveduje Bagari.

"Občutek biti prisoten na vseh pomembnih državnih in vojaških prireditvah je nepopisen"

Kot pripadniku častne čete je Mateju dano, da vidi vse pomembne osebnosti slovenskega in tujega državnega vrha, zato je po njegovih besedah občutek nepopisen. Njegov delovnik  se običajno začne ob 7.30 in konča ob 15.30, in je zelo razgiban, zato se tudi urjenja razlikujejo iz dneva v dan. Delo poteka tudi izven rednega delovnega časa, predvsem takrat, ko so v Sloveniji na obisku predstavniki tujih držav. Večkrat pa se zgodi, da se delovnik začne ob 6. uri zjutraj in konča ob 23. uri zvečer. "Urjenja so naporna, saj nam ne prizanaša niti mraz niti sonce. Je pa vse poplačano, ko izpeljemo protokol in smo pohvaljeni s strani nadrejenih," strne svoje misli o delu vojaka Bagari. 

"Žena vojaka mora znati čakati"

Pri vojaškem poklicu, pravi Bagari, mu je najbolj všeč to, da je delovnik zelo razgiban in da "niti en dan ni enak drugemu." Domovina mu pomeni veliko – je prostor, kjer se je rodil, ima prijatelje in družino: "Tu živim in hočem živeti." Delo vojaka je naporno in zahteva veliko odrekanj in prilagoditev; tudi žena vojaka mora biti zelo potrpežljiva in disciplinirana ter razumeti moževo služenje domovini, kot pove Bagari.

Vojak mora biti poslušen in ubogljiv

Vojak mora dosegati zelo visoko raven fizičnih in psihičnih sposobnosti, obenem pa mora biti tudi discipliniran, poslušen, ubogljiv. "Sicer pa je za vojaka primeren vsak, ki je pripravljen služiti domovini," pravi Matej. Če bi se še enkrat odločal, bi ponovno izbral poklic vojaka, saj ga je to delo od nekdaj zanimalo in ga osrečuje.

Želi napredovati


"Če bi bili ljudje bolj strpni in bi živeli v sožitju, bi zagotovo bilo manj nemirov po svetu, ki smo jim priča vsak dan,"
meni Bagari. Poklic vojaka ga še bolj spodbuja k ljubezni do domovine in spoštovanju sočloveka. Glede vojaške kariere pa pravi takole: "Želim napredovati v čim večji čin, kar mi do zdaj dobro uspeva," pove v smehu in doda: "Želim tudi usposabljati nove generacije vojakov." Želje glede privatnega življenja pa za zdaj ostajajo skrivnost.

Kolesar, nogometaš in motorist

"Če si človek dobro razporedi čas, mu vedno ostane dovolj časa za privatno življenje," pove mladi vojak. Ukvarja se z različnimi športi, kot so kolesarjenje, nogomet in ostali adrenalinski športi, saj njegova služba zahteva dobro fizično sposobnost. Najraje pa prosti čas izkoristi za vožnjo z motorjem, saj je tudi član motorističnega kluba.


Matejevih NAJ 5:

Svetovni voditelj: Nimam najbolj priljubljenega.

Glasbena skupina: Poslušam vse zvrsti glasbe.

Knjiga: Hmmm … imam rajši revije, so krajše.

Kraj v Pomurju: Murska Sobota

Želja v življenju: I just wanna live a life, I’m going to remember. (Živeti hočem življenje, ki si ga bom zapomnil.)

 

 

PRIPOROČAMO:

Vsi PROFILI na Pomurec.com

    Komentarji

    1. ajvar
      27.07.2011 ob 21:21 ajvar

      dober prispevek ;)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.