https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V Gornji Radgoni izbirali najboljša slovenska vina

Gornja Radgona, 29.07.2011 ob 1:24  

25 eminentnih slovenskih in tujih vinskih strokovnjakov – enologov, je na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni minule dni sodelovalo na štiridnevnem, 37. odprtem državnem ocenjevanju Vino Slovenija - Gornja Radgona 2011. 

Med domačimi vinskimi ocenjevanji se lahko radgonsko ocenjevanje pohvali z najmočnejšo konkurenco slovenskih vin, obenem pa je to edino ocenjevanje vin v Sloveniji s kakovostno mednarodno konkurenco. Letos je skupno 226 vinogradnikov in vinarjev iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Španije, Črne gore, Makedonije, Madžarske in Slovaške poslalo na ocenjevanje kar 658 vin. Prvič pa je potekalo tudi ocenjevanje vin iz ekološko pridelanega grozdja. V tej kategoriji je na ocenjevanje osem pridelovalcev iz Avstrije in Slovenije poslalo 23 vzorcev vin.

Ob koncu ocenjevanja sta dosežene rezultate predstavila direktor Pomurskega sejma, Janez Erjavec, in predsednik ocenjevanja, dr. Mojmir Wondra, ki je poudaril, da je stroka zadovoljna s kakovostjo ocenjenih vin. Izmed vseh 658 ocenjenih vzorcev po zelo strogih kriterijih je bilo podeljenih 17 naslovov šampion; ob tem pa 36 velikih zlatih, 133 zlatih in 225 srebrnih medalj.

Zlata radgonska penina med šampioni penečih vin

Med šampioni 2011 za peneče vino se je znašla tudi Zlata radgonska penina (suha) 2006, vinorodni okoliš Štajerska Slovenija (Radgonske gorice d.d., Gornja Radgona)Med prvaki vinsko turističnih cest izmed nam bližjih najdemo Jeruzalemsko vinsko turistično cesto: Gomila sauvignon blanc 2010 (P&F Jeruzalem Ormož d.o.o., Ormož) in Radgonsko Kapelsko vinsko turistično cesto: Zlata radgonska penina suha 2006 (Radgonske gorice d.d., Gornja Radgona).

Vinar leta bo razglašen na dan vinogradnikov in vinarjev v okviru sejma AGRA, dne 23.8.2011, svoja vina pa bodo vinarji na pokušino lahko predstavili med drugim že od 20. do 25. avgusta letos, ko bo v Gornji Radgoni potekal 49. mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA.

VIR: MOJKRAJ.INFO/NOVARADGONA

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.