https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Rumena vreča po pomurskih občinah prinaša izvrstne rezultate

 

Ste že navajeni na ločevanje odpadkov ali nošenje odpadkov v koš še vedno spremlja nešteto misli o tem, kam naj vržete to in ono stvar, ali bomo pravilno ločevali? Stališče pomurskih občin do ločevanja odpadkov je zelo pozitivno in ob tem skušajo tudi pomagati občanom.


Ločevanje odpadkov sedaj poteka že v petih pomurskih občinah: Beltinci, Murska Sobota, Cankova, Tišina in Rogašovci, kjer Saubermacher-Komunala Murska Sobota izvaja GJS zbiranja in prevoza odpadkov, pilotni projekt zbiranja embalaže po sistemu rumene vreče od vrat do vrat. Zaradi neusklajenosti zakonodaje te storitve ne morejo vključiti v ceno storitve ravnanja z odpadki, ki jo plačujejo občani, zato stroške izvajanja projekta financirajo občine.


Podjetje Saubermacher-Komunala Murska Sobota že od svoje ustanovitve leta 1991 naprej načrtno izvaja aktivnosti informiranja in osveščanja povzročiteljev. Drago Dervarič, direktor Saubermacher - Komunala Murska Sobota d.o.o., pravi, da jim je skozi njihovo delo uspelo dvigniti nivo osveščenosti precej višje, kot je to bilo pred 20. leti, vendar še vedno obstaja možnost izboljšanja. "Še vedno se srečujemo z neločevanjem odpadkov, vendar v neprimerno manjšem obsegu. Pri zbiranju embalaže po sistemu rumene vreče ugotavljamo izvrstne rezultate, saj nepravilne vsebine skorajda ne najdemo. Tukaj se vidi rezultat naših osveščevalnih aktivnosti in pristopa občanov," pojasnjuje uspešnost njihovih akcij Dervarič.


Najhujši so ekološki otoki


Stališče pomurskih občin do ločenega zbiranja odpadkov je pozitivno in menijo, da se stanje na tem področju izboljšuje, vendar nekateri izpostavljajo, da se kljub temu še vedno najdejo povzročitelji, ki tega striktno ne upoštevajo. Kot so nam sporočili iz Občine Rogašovci po podatkih podjetja Saubermacher - Komunala Murska Sobota, d.o.o. v občini Rogašovci zberejo največ ločenih odpadkov po gospodinjstvih v Prekmurju, zato na podlagi tega menijo, da njihovi občani dokaj dobro ločujejo odpadke. V Občini Kuzma, kjer sistema rumenih vreč še ne izvajajo, izpostavljajo, da je najhujše na ekoloških otokih, ko povzročitelji odpadkov le-te najverjetneje pripeljejo tudi od drugod (izven naše občine) in jih kar nesortirane odložijo poleg kontejnerjev.

Z dolgoletno skrbjo za okolje se lahko pohvali Mestna občina Murska Sobota, kjer so že pred 20. leti pristopili k ločenemu zbiranju odpadkov, zato jim tudi uvajanje novih storitev ne povzroča težav. Njihovo skrbno ločevanje odpadkov se kaže tudi na deležu odloženih mešanih odpadkov na deponiji v CERO-Puconci, kar si štejejo za izredni dosežek, saj, kot so sporočili, presegajo okoljske cilje po deležu odloženih mešanih odpadkov.

Kako občine svoje občane osveščajo o ločevanju odpadkov in na kakšne načine jim pomagajo, si oglejte v spodnji tabeli.

Občina

Obveščanje občanov

Pomoč pri ločevanju odpadkov, npr. nakup vreč

Občina Apače

Preko  direktne pošte/informatorja, ki ga prejmejo gospodinjstva, spletne strani Občine Apače, kabelske TV in oglasne deske.

Zagotovili vreče za zbiranje odpadne embalaže, odvoz zbrane embalaže v vrečah se izvaja 1-krat mesečno od gospodinjstev.

Občina Gornja Radgona

Preko spletne strani in preko pisnih obvestil za posamezna gospodinjstva.

Širjenje mreže zbiralnic ločenih frakcij (plastika, papir, steklo, kovine) ter nakup vrečk za zbiranje odpadne plastike.

Občina Gornji Petrovci

Preko različnih tiskanih
medijev.

Občina financira 40% cene storitev obdelave in odlaganja ostankov predelave ali odstranjevanja komunalnih odpadkov, vreč niso kupovali.

Občina Križevci

Preko spletne strani in skupaj z izvajalcem javne službe preko položnic, ipd.

Kupili so vreče preko izvajalca javne službe.

Občina Kuzma

Preko glasila  -
NOVIČKE, kjer jih sproti seznanjajo z vsemi aktualnostmi.

Kupovali so tudi že vreče, vendar sedaj več ne.

Občina Lendava

Preko posebne brošure, ki jo je prejelo vsako gospodinjstvo.

 

Občina subvencionira samo stroške infrastrukture (del stroškov odlaganja odpadkov) in tudi saniranje divjih odlagališč, medtem ko so vreče za plastenke zagotovili izvajalci gospodarske javne službe.

Občina Murska Sobota

Preko medijev, lokalnega časopisa in občinskega mesečnika Soboške novine.

S pilotnim projektom, ki je v letu 2011 trajal 4 mesece, so
občanom MOMS brezplačno vršili storitev zbiranja embalaže po sistemu rumena vreča.

Občina Puconci

Preko spletne strani.

S 1. 9. 2011 bodo financirali nakup rumenih vrečk za zbiranje embalaže vsem gospodinjstvom v občini.

Občina Rogašovci

Preko informatorja, ki ga občina pošilja najmanj dvakrat mesečno po vseh gospodinjstvih v občini.

 

V letu 2010 so zagotovili zbiranje  embalažnih materialov po sistemu rumene vreče od vrat do vrat.  V letu 2011 pa lahko občani kupijo  te vreče na sedežu občinske uprave.

Občina Tišina

Preko občinskega časopisa Novine, spletne strani ter internega kanala kabelske televizije in tudi neposredno na občinski upravi.

Občina Tišina je zagotovila v proračunu za leto 2011 finančna sredstva za projekt rumena vreča za šest mesecev. Gospodinjstva so brezplačno prejela 12 tipiziranih vreč za zbiranje embalaže.

 

Kazni ob nepravilnem ločevanju odpadkov so določene v občinskih odlokih, ki urejajo ravnanje z odpadki in so od občine do občine različne. Kot zaključuje Dervarič, pa so v podjetju Saubermacher - Komunala Murska Sobota d.o.o. vsekakor na voljo občanom bodisi ob njihovem osebnem obisku pri nas ali telefonskem klicu za pomoč in pojasnila, saj se zavedajo, da je to proces, ki daje rezultate le na dolgi rok.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.