https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Poraz ameriških indeksov

09.08.2011 ob 12:48  

Razmere na ameriških delniških trgih v zadnjih dveh tednih je težko spraviti v besede. Samo v četrtek so vsi ameriški indeksi ob splošni paniki na svetovnih trgih beležili od 4 do 5 odstotne izgube.

V obdobju 14 dni to pomeni 9,45 odstotni padec indeksa Dow Jones, kar je rekorden padec vse od jeseni 2008, skoraj 11 odstotni padec indeksa S&P in pa 9,85 odstotni padec tehnološkega indeksa Nasdaq.

Verjetno precej pove tudi dejstvo, da v enakem obdobju znotraj indeksa Dow Jones ni delnice s pozitivnim predznakom. Med vsemi se je najbolje odrezala delnica prehrambenega giganta Mcdonalds, ki je izgubila "le" 2,3 odstotka vrednosti. Razlogi za četrtkov preplah so nejasni. Večina analitikov uporablja frazo "nezaupanje vlagateljev v svetovno gospodarstvo", kar v prevodu pomeni, da s prstom ne moremo pokazati na zgolj enega krivca. Izredno počasna rast ameriškega gospodarstva, nižanje porabe potrošnikov, komaj zaznano povišanje proizvodnje in upočasnjevanje rasti storitvenega sektorja pomenijo slabe novice za svetovno gospodarstvo.

Slabo stanje v gospodarstvu je ameriškega potrošnika zopet prisililo v povečano varčevanje, kar je posledično neprijetna novica tudi za Kitajsko, ki večino svojih produktov usmeri prav na ameriške trge. Možnost upočasnitve kitajskega gospodarstva pa ima nevarne posledice tako na domačem kitajskem trgu, kot tudi globalno. Poleg Amerike in Kitajske skrbi ameriškim vlagateljem povzroča vse bolj poglabljajoča se evropska dolžniška kriza. 

Po razprodaji na delniških trgih so se vlagatelji na ameriških trgih zatekli v klasično varno naložbo – zlato. Cena žlahtne kovine je v dveh tednih poskočila za 4,5 odstotka in se ustavila pri 1.668 ameriških dolarjih za unčo. Poleg zlata je denar druga najljubša pozicija vlagateljev. Denarne pozicije le-teh so narasle celo do te mere, da nekatere ameriške banke razmišljajo, da bodo pričele držanje denarnih pozicij na bančnih računih strankam zaračunavati. Poleg v omenjeni dve pozicij so se vlagatelji pospešeno selili v ameriške enomesečne zakladne menice, navkljub temu da zaradi ogromnega povpraševanja lastnikom držanje menic prinaša praktično nične obresti.

Za nekaj optimizma so pred kratkim poskrbeli podatki o novih delovnih mestih v ZDA. Rezultati so presegli pričakovanja z 117 tisoč novimi delovnimi mesti, v primerjavi z 18 tisoč novimi v preteklem mesecu. 

Andraž Antonič je borzni posrednik.

www.alta.si

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.