https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

NOGOMET

Stjepan Caban: Nafta si zasluži spoštovanje

Lendava, 12.8.2011  

Stjepan Caban si kruh pri lendavski Nafti služi že pet let. Kljub turbolentni lanski sezoni se ni odločil kluba pustiti na cedilu in oditi, ampak mu je tudi novi sezoni ostal zvest. Po dolgotrajnejši poškodbi je pred kratkim pričel s treningi in že tudi nekaj malega igral na zadnjih dveh tekmah. Čeprav so mnogi že pred sezono odpisovali Nafto, Caban meni, da se lahko enakovredno kosajo z vsemi in da ne bodo igrali postranske vloge.

Razmere v lanski sezoni so bile v Lendavi vse prej kot rožnate. Nogometaši so namesto zasluženega denarja prejemali le prazne obljube, nekateri so bili že tako obubožani, da niso imeli niti za gorivo za prevoz na treninge. Tako so v jesenskem delu v mesecu oktobru tudi prenehali s treningi in stavkali, po obljubah pa so nadaljevali z aktivnostmi. Zaradi dolga, ki je krepko presegal milijon evrov, se je napovedoval celo stečaj ali prisilna poravnava kluba, po ogromno vloženemu trudu vodilnih v sodelovanjem z lokalno skupnostjo pa je klub uspel dobiti licenco za igranje v prvi ligi tudi letos.

Mnogi igralci so se poleti odločili zapustiti lendavsko barko, na njej pa je kot eden redkih ostal hrvaški branilec Stjepan Caban. »Ne morem povedati, da nisem razmišljal odhodu iz Lendave, razmišljal sem tako kot vsi drugi. Ob koncu lanske sezone se je zdelo, da se klub zapira, vendar zahvaljajoč ljudem v klubu in v občini Lendavi, se je situacija uredila. Ko je bilo jasno, da bo klub še naprej deloval, sem se zaradi družine in otroka odločil, da odhod nekam daleč od doma ni sprejemljiva. In to kljub temu, da sem imel nekaj ponudb finančno podobnih kot pri Nafti,« je o svojem obstanku v Lendavi dejal Caban.

Klubu gre na bolje

Čeprav tudi v letošnji sezoni klub še ni povsem na zeleni veji, se po besedah 31-letnega branilca kažejo žarki upanja. »Nekaj stvari se je uredilo, klub je uspel odblokirati račun, še vedno pa ostajajo določeni zaostanki. Vendar pokazal se je napredek in želja, da se zadeva reši. Zaostanki za nazaj še obstajajo, mislim, da se bo vse uredilo, tako kot so nam obljubili, do novega leta,« verjame Caban.

Od igralcev, ki so že v preteklosti igrali za Nafto, so poleg Cabana ostali še Aleš Ajlec, Bojan Matjašec, Zoran Lesjak, Arpad Vaš, Vedran Vinko, David Tomažič Šeruga, Miha Korošec, Saša Levačič, Patrik Raduha in Patrik Vöröš. Zaradi pomanjkanja sredstev so se Lendavčani ozrli po okoliških klubih in mladinski vrsti.

»Igralski kader se je res zelo spremenil, ostalo nas je pet, šest od lanske sezone, ki smo redno igrali. Vsi novinci so se pokazali kot solidni igralci, še posebej Odrančani, in da lahko igrajo v prvi ligi. Normalno so se vklopili v treninge in bili dobro sprejeti. Vzdušje je odlično, tudi rezultatsko se nam je odprlo, tako da vse funkcionira dobro,« pravi Caban.

Proti Muri bi lahko zmagali 5:2

Po začetnimi porazoma proti Triglavu in Mariboru, je Nafta uspela presenetiti Muro 05 in Olimpijo, kar je verjetno dobra vzpodbuda za naprej. »Seveda. Prve tekme v Kranju sicer nisem videl v živo, kolikor pa so mi povedali soigralci, smo igrali dobro in nesrečno izgubili. Tudi proti Mariboru smo bili celo tekmo enakovredni, imeli priložnosti, nismo zadeli, kar Maribor ne oprošča. Zatem je bil očiten napredek v igri, kar se je moralo obrestovati. Proti Muri smo izgledali res dobro, izkušnje so bile na naši strani, mladi igralci Mure pa so bili pod pritiskom publike. Če Mura govori, da ni izkoristila svojih priložnosti proti nam, mislim, da če bi mi izkoristili svoje, bi bil realno rezultat 5:2 za nas.

Proti Olimpiji je res škoda, da nismo iztržili več, v sodniškem dodatku nismo izkoristili dveh priložnosti, tudi sicer smo imeli več strelov. Žal mi je Olimpije, da je izpadla iz evropskega pokala proti Austrii, sodniki so bili tam res malo preveč pristranski, vendar v Lendavi smo mi izgubili dve točki,« je pokomentiral dosedanji potek Naftinih tekem Caban.

Vsak lahko premaga vsakega

Štiri točke po štirih krogih je zagotovo več, kot je javnost pričakovala od Lendavčanov, tako so pred sezono mnogi kot v preteklih sezonah Nafto že vnaprej odpisovali, vse to pa so modro-beli demantirali na terenu. »To je bil eden od scenarijev, vsi so nas odpisovali že pred sezono zaradi tega, ker bo klub poslej deloval pol profesionalno. Veliko novih igralcev poleg nogometa delajo, vendar se kljub temu maksimalno trudijo. To je ekipi dalo določen mir in sproščeno vzdušje, kjer grem iz tekme v tekmo in nihče od nas ne pričakuje odlične rezultate. Ravno zaradi tega na vsaki tekmi damo vse od sebe in mislim, da lahko storimo dosti.

Enakovredno se lahko kosamo z večino ekipami, mislim, da malo odstopajo samo Maribor, Domžale, Olimpija in Koper. Tudi njih lahko presenetimo, z ostalimi pa lahko igramo. Slovenska liga je zelo enakovredna, vsak lahko premaga vsakega, zato meni, da si Nafta zasluži spoštovanje, ker to dokazuje iz tekme v tekmo,« meni Caban.

Konkurenca je dobrodošla

Hrvaški branilec, ki je doslej zbral že 106 prvoligaških nastopov, se po poškodbi počasi vrača v običajen ritem. »Poškodba je sanirana, ker pa sem začel trenirati šele pred tremi tedni, še nisem dovolj fizično pripravljen. Ravno zato v dogovoru s trenerjem igram ob koncih tekem. Fantje, ki igrajo na centralnih položajih v obrambi, kažejo da se nanje lahko resno računa, še posebej Saša Levačič in Sandi Jerebic,« pravi Caban in dodaja, da je konkurenca vedno dobra, da se na treningih zato dela še bolj zavzeto, kar kaže tudi na terenu.

Čez dva, tri tedne bo Caban dovolj pripravljen, da bo lahko odigral celotno tekmo, čeprav mu ni imperativ, da bi moral nujno igrati: »Povsem normalno je, da se ekipa, ki zmaguje, ne menja. To sem rekel tudi trenerju, da nimam zahtev, da moram sam nujno igrati. Fantje igrajo dobro, meni tudi ustreza, da počasi po petih mesecih prihajam v tekmovalni ritem. Fantom lahko pomagam z izkušnjami in nasveti.«

Članek je bil objavljen v športnem časniku EKIPA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.