https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Najkasneje v sredini 2012 parkiranje v središču Murske Sobote ne bo več brezplačno

Murska Sobota, 22.08.2011 ob 9:30  

S sprejetjem Odlok o ureditvi cestnega prometa v Mestne občine Murska Sobota v prvi obravnavi na zadnji seji so mestni svetniki prižgali zeleno luč za uvedbo parkomatov v Murski Soboti. Le-ti bi se naj postavili najprej v središču mesta, pričakujemo pa jih lahko najkasneje v sredini prihodnjega leta.

Terminski plan, v katerem se planira postavitev parkomatov, je v časovnem terminu od septembra 2011 do junija 2012 in še ni dokončen, saj je potrebno še sprejeti Odlok o ureditvi cestnega prometa v MOMS  v drugi obravnavi, so nam sporočili z murskosoboške občine. Ravno zaradi tega še niso kupljeni parkomati, se jih pa bo enakem obdobju najkasneje do junija prihodnje leto kupilo prvih pet.

Proti občini parkiranje ne bo več brezplačno ...

Najprej mestno središče, na od aprila 2013 pa še preostale modre cone

Znane so tudi lokacije, na katerih bodo postavljeni parkomati. Tako bo v prvi fazi potrebno za parkiranje plačevati le v strogem centru mesta, čez približno leto pa pol pa tudi na vseh ostalih modrih conah. V prvi fazi se bodo parkomati nameščeni na Kardoševi, Slovenski in Kocljevi ulici, na Trgu zmage in na parkirišču med Slomškovo in Cankarjevo ulico.

Modre cone v Murski Soboti

V drugi fazi od aprila 2013 se bodo namestili še po dva parkomata na Ulici Štefana Kovača in Lendavski ulici, parkomati pa bodo še na Grajski, Gregorčičevi, Mladinski, Sodni, Industrijski in Bakovski ulici, ter na Ulici Staneta Rozmana in Ulici arhitekta Novaka.

Prvi uri po pol evra, nadaljnje pa evro

Predvidene so tudi že cene, ki se bodo izračunavale po vrednostnih točkah, katera znaša pol evra. Tako vas bo ena oziroma dve uri parkiranja stala pol oziroma en evro, nadaljnje ure pa po en evro, kar si lahko pogledate v spodnji tabeli.

Je pa že zdaj zarisanih nekaj brezplačnih parkirnih mest za kratkotrajno parkiranje, kjer se lahko ustavite za največ 15 minut.

Najmanjša predvidena globa 40 evrov, uvedle se bodo tudi lisice in pajki

Pobiranje parkirnine bo izvajalo javno podjetje, načini plačevanja, ki bodo na voljo, pa še natančno niso znani, saj kot pravijo na edini prekmurski mestni občini, je to odvisno od izbire izdelovalca  parkomatov. Je pa že znana višina zagrožene kazni, če bo redarska služba ugotovila, da avto bodisi nima parkirnega listka ali pa je zakupljeni čas že potekel. Globa za tak prekršek bo znašala štirideset evrov. Najverjetneje se bo sočasno uvedle tudi lisice in odvoz avtomobilov.  "Lisice in pajke za odvoz nepravilno parkiranih avtomobilov dovoljuje že trenutno veljavni odlok. Uvedbo lisic in pajka pa do sedaj še nismo uvedli, ker nismo še vzpostavili celovit sistem. Le-tega želimo po fazah vzpostaviti tudi s sprejemom novega odloka in elaborata za fazno izvajanje mirujočega prometa," pravijo na Mestni občini Murska Sobota.

Cene v Murski Soboti bodo primerljive z drugimi mesti, kjer že plačujejo parkiranje

Zanimalo nas je še, kakšne so cene v drugih mestih, kjer že plačujejo parkiranje. Kakšne cene imajo drugod po Sloveniji si lahko ogledate spodaj, moramo pa poudariti, da gre povsod za parkirišča, ki so v središču mesta. Namreč nekatera mesta imajo več različnih tarif in bolj oddaljeno je parkirišče iz središča, nižje so cene parkiranja.

Mesto Cene parkiranja
Ljubljana Do ene ure 0,7 evra, do 80 minut 1 evrov, dve uri 1,4 evra. 
Maribor Slomškov trg 1,5 evra, ostalo 0,8 evra.
Celje Do ene ure 0,9 evra, do dveh ur 1,8 evra.
Ptuj Ena ura 0,6 evra.
Velenje Do pol ure zastonj, več kot pol ure 0,4 evra na uro.
Slovenj Gradec Do pol ure 0,2 evra, do ene ure 0,5 evra.
Lendava Ena ura 0,5 evra.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. t0RruS
      22.08.2011 ob 17:11 t0RruS

      celec že pa te trga župan? pa kak lejko šimfaš svetnike če si najglasnejši in "najčednejši" med njimi? Pacient! Bleferaj koga drügoga, narod te čita kak odprejto knjigo.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. vidocq
      22.08.2011 ob 22:43 vidocq

      Štefan Smej z uvedbo bodo spet prifitirali tisti , ki že tako malo postorijo, saj so vse ustanove , ki jih rabimo za normalno življenje razmetane po celi MS ali mestu , ki več normalno ne diha ---- seveda kdo bo sedaj šel spraševat na občino , pri zdravstvenem domu so bolnike nagnali z plavo cono , na banko več ne gremo ker smo v koritu brez višine OD , ki bi dovolil za najem kredita , TAKO se dela , da bo še manj ljudi prihajalo , ki bi gjnavilo JU, končno pa ---------- Največja nesreča civilizacije je , učen bedak ; sedaj pa tuhtajte kaj se vam želel povedati / lp

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. blue
      23.08.2011 ob 8:55 blue

      Menim, da je plačljivost parkirnega prostora edina rešitev, da se nebo več podpirala lenoba občano, ki zato, da gredo od točke A do točke B potrebujejo avtomobil, da se preveč ne zmantrajo. To področje se more urediti. Ne podpiram pa nobene garažne hiše v centru mesta. Ta se lahko predvideva v sklopu nakupovalnega centra našega najboljšega soseda. Glede cene pa bodo morali biti svetniki resno politiki in izbrati pravo ceno parkirnine glede na BDP/perbivalca v primerjavi z ostalimi občinami, ki že imajo v večini plačljivo parkirno cono.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. bb
      23.08.2011 ob 9:49 bb

      Zakaj pa naša občina ni izjema in edina ohrani do ene ure fraj parkiranje?! In daje zgled drugim, da ji ni prvo cuzanje ljudi?! Razmišljati malo drugače ne capljati za drugimi, z izgovorom, češ da smo edini ki nimamo urejenega parkiranja. Kaj ni urejeno? Samo plačevanje!, drugo vse štima! Ali so naenkrat nastali veliki stroški vzdrževanja? ... itak pa je brez veze ... plane delamo/delajo za 2012, 2013 .... ne vedo pa kaj bo jutri. http://www.finance.si/321353/Le-molimo-lahko-da-nove-krize-ne-bo

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. nina85
      23.08.2011 ob 11:04 nina85

      Že skrajni čas je, da tisti ki ne živijo v naši občini, mestu, tudi nekaj prispevajo za ta naš kraj. Sobočanci pa samo eno: vsi na kolo ;)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. secufin
      23.08.2011 ob 12:04 secufin

      Idiotizem! Najprle naj zrihtajo parkinge pa varaš kak trbej, ka de se lejko parkejralo! Smo pa slovenčki rejsan ovce! Še posebej Prekmurci! Namesto ka bi gledali či je neka prav ali nej, gledamo samo či je tou pradlago naš ali vaš! Malo nan vržejo čunto, ka se te lejko grzemo! Psu laju, karavana prolazi!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. omelo
      23.08.2011 ob 17:21 omelo

      Tudi pri zdravstvenem domu ne bi smeli imeti modre cone .Tou parkirišče pripada ZD domu od časa ko so ZD odprli in si je občina prisvojila z modrov conov kar je ne pošteno

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.