https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Drevoreda ob cesti Murska Sobota - Rakičan ni več, Rengeo okrcal Štihca

Murska Sobota, 30.08.2011 ob 16:21  

V roku enega tedna je murskosoboško podjetje Komunala podrlo vse topole na relaciji od Rakičana do Murske Sobote. Oglejte si, kako zgleda to območje zdaj, za vse nostalgike pa ponujamo še nekaj fotografij, ko je drevored še stal.

Odstranitev dotrajanih in bolnih dreves je potekala v okviru projekta 3parki/3park, z namenom zagotovitvi prometne varnosti na eni najpomembnejših vpadnic v mesto. Kmalu se bo pričela zasaditev novega drevoreda z enako vrsto Populus nigra 'Italica' oziroma jagned ali laški topol na vsakih deset metrov kot je to bilo doslej in sicer na sredini med dvema posekanima topoloma.

Deljena mnenja o posegu, agronom Rengeo zahteval zaustavitev sečnje

Mnenja, ali je prav, da se star in dotrajan drevored odstrani ali ne, so bila deljena, se pa je za štirideset let star drevored zavzel agronom Dejan Rengeo, ki je na župana Mestne občine Murska Sobota Antona Štihca naslovil naslednje sporočilo, ki ga objavljamo v celoti:

"Spoštovani župan,

prosim, takoj prekinite nadaljnjo sečnjo dreves topol v Rakičanu. To pa je res najbolj brezobrazno početje vseh početij, kaj delate. Vi rušite še zadnji pečat naše pokrajine, idilo Prekmurja. Ta idila je rasla 40 let. Vi pa to rušite tako brezbrižno. Ali ste pogledali, da od 50 porušenih dreves sta samo dve bili votli. Ostala pa vse zdrava. Ali mislite, da bodo nova drevesa sploh zrasla? V tej neprijazni zastrupleni klimi, prepredana s kemtrajli, radiacijo in negativno energijo med svojim ljudstvom, katerega negativni vpliv dodatno dvigate s takimi nespametnimi početji, kot je na horuk sekanjem dreves, namesto da bi jih pregledali, lepo obrezali, očistili suhih vej in pustili, da dalje živijo, saj so del naše pokrajine. Izgleda, da boste v kratkem posekali tudi soboški park, ker so drevesa stara in nevarna. Ampak ne, ampak vi hočete pustiti pečat v naši pokrajini, pa naj bo, kar bo.

Ali boste vi razložili mojim otrokom, zakaj sekajo ta lepa drevesa? Mene sprašujejo, pa jim ne vem dati odgovora. Jih pošljemo k vam, pa jim razložite.

V imenu društva IZVIR in JELŠA

Dejan, Stanka in Nikolaj Rengeo".

Drevored danes ...

... in nekoč.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. Eden
      30.08.2011 ob 16:44 Eden

      točno tak, idila je šla vragi škoda!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Jazz
      30.08.2011 ob 16:45 Jazz

      Sramota!!!!

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. kalman
      30.08.2011 ob 16:46 kalman

      eh dajta. Lepo vaju prosim tej topoli so že prestari, ka bi stali. Več kak 40 let, to pomeni ka so zreli za odstrel.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. doktor
      30.08.2011 ob 16:51 doktor

      Kak si pa potem vi zamišljate ta prostor? Naj bi topoli še stali nadaljnjih 10 let? enkrat jih je potrebno podreti...

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. Chevapcic
      30.08.2011 ob 19:38 Chevapcic

      .. cool primerjalni prispevek .. ;-)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. lilijanine
      30.08.2011 ob 23:57 lilijanine

      res ni prav,da sekajo tako let stara in zdrava drevesa.Drugje so ponosni na cim vecjo starost dreves in jih zascitijo...nevem,koga moti naravna lepota,da jo spreminja kar po svoje in kaj to se prinas kar tako da,da se bo rusilo,sekalo kar po svoje...zalostno zelo.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. ajvar
      31.08.2011 ob 0:05 ajvar

      resno škoda, ka so posekali ... Sobota je bole na beton navajena... žalostno

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. blue
      31.08.2011 ob 9:15 blue

      ampak po nekaterih slikah so še eni topoli zdravi :((( zakaj se pa potem ni šlo samo v redčenje? meni so bili vščeč :(

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. staris
      31.08.2011 ob 11:19 staris

      naj be tiste ka so nej zdave bilij malo zrečele ali pa posekale...nej pa ka so se doj posekale...saj pa ja...te naj v parke tu se doj posekajo ka veje doj letijo..pa še cejlo fazanerijo pa naj nika zazidajo ...najbaukše ka z parka napravijo parkirišče štero nucamo v ms...IDIOTE!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. Jazz
      01.09.2011 ob 8:09 Jazz

      San mislo eno par kolegov skup pozvati ka bi se protestno zvezali za te Topole, pa te jih naj doj žagajo. Pikolo ka san kesen bil !!!!! Fala somišljenikom!!! Nejde pa nejde mi to z glave :(((

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. ajkaro
      01.09.2011 ob 18:08 ajkaro

      Vaj kakšen frajer si ti Jazz! Svojih 5 minut slave si doubo. Ges bi te na vrh topola privejzo pa trepeči v vetru, če zdrži ali nej... :)

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.