https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PROFIL

Marino Kegl - gluhi tenisač iz Murske Sobote, ki želi postati najboljši na svetu

31.8.2011  

16-letni Marino Kegl iz Murske Sobote je že od rojstva gluh, to pa mu ne jemlje volje po športnem udejstvovanju. Še več, želi postati najboljši gluhi tenisač na svetu in osvojiti tudi kakšno ATP točko.

Rubrika PROFIL na Pomurec.com je na sporedu vsako sredo, v njej pa predstavljamo mlade, zanimive, talentirane in prodorne Pomurke in Pomurce ...

Marino je začel trenirati tenis pri osmih letih in to povsem slučajno, ko med poletnimi počitnicami ni vedel kaj početi. Takrat je sošolec Žiga začel trenirati tenis in zraven povabil tudi Marina. "Bilo mi je všeč. Da sem ta šport vzljubil sem še danes hvaležen svojemu prvemu trenerju, Alešu Čerpnjaku, ki mi je znal pristopiti in me navdušiti," se svojega začetka spominja danes 16-letni Marino.

Spomladi 2006 skoraj prenehal, jeseni istega leta osvojil prvi pokal

Zaradi svoje drugačnosti si Marino šteje za uspeh vsako zmago na tekmovanjih  med slišečimi, kakor tudi med gluhimi, v začetku kariere pa je bil tudi na točki, da pusti tenis. Marca 2006 na prvem turnirju v Krškem je izgubil vse dvoboje in skoraj tudi voljo do igranja tenisa. "V takratnem klubu v Radencih več ni bilo pravih treningov, kar se je poznalo na sami igri in na rezultatih. Prišlo je do razočaranja. Jaz bi takrat lopar najraje postavil v kot, saj se mi je zdelo, da nisem temu kos. Ata in mama sta rekla, da je treba vztrajati, ker, da sem bojda talentiran. In smo šli naprej," pripoveduje Marino.

A s pridnim treniranjem so prišli tudi uspehi. Svoj prvi pokal je osvojil septembra 2006, za osvojeno drugo mesto na turnirju Algida v Radencih. Veselje je bilo nepopisno, pravi Marino, ki se spominja tudi detajla, da je na igrišče padalo listje z dreves.

Štirikratni državni prvak med gluhimi tenisači

Do danes je Marino osvojil že štiri naslove državnega prvaka med gluhimi tenisači, kjer pa v Sloveniji , žal, nima konkurence, ker na tako profesionalnem nivoju nihče ne trenira. "Tenis je zelo drag  šport . Invalid si tega enostavno ne more privoščiti. Za vrhunski šport invalidov je pri nas, s strani države, zelo slabo poskrbljeno. Zveza za šport invalidov-Paraolimpijski komite (ZŠIS) in Športna zveza gluhih (ŠZGS) se zelo trudita, vendar so sredstva zelo omejena. Ko bodo v naši državi začeli bolj ceniti invalidski šport, bo tudi uspešnih športnikov invalidov  temu primerno več," pravi Marino.

Če pri nas nima konkurence, pa je v Evropi konkurenca huda. Izstopajo predvsem Avstrijci, Nemci, Francozi, Angleži, Norvežani, Nizozemci, Čehi, zelo dober je tudi en Madžar. Kot pravi Marino, je v Evropi kar nekaj igralcev, ki malo izstopajo od povprečja, sam pa je glede na njegovih šestnajst let, zadovoljen, da je med njimi.

Potrebno je vložiti veliko več truda

Marino je gluh že od rojstva, ima sicer polžev vsadek, vendar ga med igranjem tenisa ne more nositi. Kakšen hendikep je pravzaprav odsotnost sluha pri igranju tenisa? "Ljudje, ki slišite si ne morete predstavljati, kako velik hendikep je gluhota. Znanstveno dokazano je, da gluhi tenisač mora v igro vložiti 30 odstotkov več, da je enak slišečemu. Gluhi imamo težave z refleksnim gibanjem, ravnotežjem in občutkom za prostor. Jaz imam veliko reakcij priučenih. V mlajših letih je po treningih veliko z menoj delal ata. Takrat sem bil jezen, danes pa sem mu hvaležen," pravi Marino.

Igra kar v štirih kategorijah

Marino igra do tri turnirje mesečno, pri tem pa mora zelo natančno usklajevati urnik, saj nastopa v štirih kategorijah. Med slišečimi igra kategorije do 16 let, do 18 let in člansko kategorijo, potem pa so še tukaj mednarodni turnirji gluhih. Tako se je pred slabim mesecem dni vrnil iz češkega Brna, kjer sem je osvojil svoj peti mednarodni turnir med gluhimi tenisači.

V Mariboru je zelo napredoval

Marino je pred kratkim prestopil v najboljši slovenski teniški klub, ŽTK Maribor, kar je bil nujen korak za preskok v kvaliteti igre za nadaljnji razvoj, strokovno delo na visokem nivoju in igranje z njemu primernimi sparing partnerji. Njegov tipičen dan zgleda tako - vstaja ob sedmih, nato sledi vožnja v Maribor na jutranji trening, ki se prične ob pol devetih. Njegova trenerja sta Iztok Božič, legenda slovenskega tenisa, in Tomaž Berendijaš, ki poleg teniškega skrbi še za kondicijski trening. Ko pride domov je že čas kosila, po krajšem počitku igra kakšen sparing ali pa dela vaje za kondicijo.

In kako bi Marino opisal sam sebe kot tenisača? "Sem vztrajen, rad se učim in ubogam trenerja. Odkar treniram v Mariboru sem zelo napredoval. Izboljšal sem servis, forehend in backhand. Tudi na servisu veliko delamo. Veliko še je treba postoriti na volejih in tako dalje. Pri tenisu nikoli ne moreš reči, da se česa ne da izpopolniti. O slabostih pa raje nebi. Seveda so, ampak tudi nasprotniki to berejo," pravi Marino.

Tenis je njegovo življenje in način življenja njegove družine

In kako si Marino predstavlja svojo nadaljnjo pot? "Tenis je moje življenje. Postal je način življenja naše družine. Vsi dopusti so povezani s turnirji. Tenis je zame zabava in resno delo. Brez tenisa si ne predstavljam svojega življenja. Zaradi gluhote verjetno nikoli ne bom profesionalni igralec, se bom pa trudil doseči čim več. Veliko bo še treba delati," realno odgovarja Marino. Njegov vzornik med aktivnimi teniškimi igralci je Francoz Gael Monfils, tudi sam pa ima svoje teniške sanje. "Postati želim najboljši gluhi tenisač na svetu! Prav tako bi v svoji karieri rad osvojil vsaj eno ATP točko. To so velike sanje. S trdim delom bom dokazal, da je gluhi tenisač tega sposoben," pravi Marino.

O študiju ne razmišlja, prostega časa ima zelo malo

Marino je zaradi operacij in rehabilitacij šel eno leto kasneje v šolo in uspešno končal osnovno šolo. Trenutno je vpisan na Srednjo šolo za gostinstvo in turizem v Radencih,  o študiju pa trenutno še ne razmišlja. Najprej srednja šola, potem pa bomo videli kako naprej, pravi Marino in doda, da je njegova prva skrb tenis. Kaj pa počne v prostem času? "Prostega časa imam pravzaprav zelo malo. Ko ga pa imam pa rad igram košarko in računalniške igrice. Za sprostitev pa se igram s svojim levjeglavim zajcem, Pepijem. Star je osem let in zna biti zelo zabaven," pravi Marino.

Marinovih NAJ 5
 
Svetovni voditelj: Barack Obama

Glasbena skupina: Eminem

Knjiga: Tenis v glavi

Kraj v Pomurju: Murska Sobota

Želja v življenju: Biti najboljši gluhi tenisač na svetu.

PRIPOROČAMO:

Vsi PROFILI na Pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.