https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Študentje in dijaki presenečeni, cenejši avtobusni prevozi odslej le ob nakupu najmanj 10 vozovnic

 

Mnogi študentje in dijaki kot prevozno sredstvo do srednje šole oz. fakultete uporabljajo avtobusne prevoze. Do pred kratkim so ti izkoriščali subvencije na enkratne vozovnice, kar pa zaradi strožjih ukrepov Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo v prihodnje ne bo več mogoče. Popusti se bodo lahko uveljavljali samo na mesečne, polletne, letne ter kuponske vozovnice – v primeru, da jih uporabnik kupi najmanj 10.


Mnogo študentov je bilo ogorčenih, ko so ob prihodu na avtobus morali namesto subvencionirane plačati kar polno ceno vozovnice. Praksa na Avtobusnem prometu Murska Sobota je bila namreč, da so študentje subvencijo avtobusnega prevoza uveljavljali s posebno kartico in to ob vsaki posamezni vožnji.

Do subvencije le ob nakupu 10 vozovnic hkrati

Na Avtobusnem prometu Murska Sobota so nam razložili, da več ni mogoče uveljavljati subvencije na posamezno vožnjo: “Na podlagi navodil s strani Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo se subvencija pri ceni vozovnice lahko dodeljuje le za mesečne vozovnice.”

Po razlagi Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo in skladno s pogodbo za subvencioniranje se kot mesečna vozovnica, ki se subvencionira, lahko upoštevajo: mesečna vozovnica, polletna vozovnica, letna vozovnica in kuponska vozovnica. "Kuponska vozovnica se lahko upošteva kot mesečna vozovnica le, če je prodanih najmanj 10 kuponskih vozovnic skupaj in če skupna vrednost ne presega vrednosti mesečne vozovnice za isto relacijo," nam je povedala vodja  profitnega centra Avtobusni prevozi Vesna Rebrica.

In kaj o tem menijo študenti?

Svojo izkušnjo nam je zaupala študentka mariborske fakultete, ki je vsa študijska leta do sedaj kot imetnica Bus klub kartice prejemala subvencijo na avtobusni prevoz:

“Presenečenje, namesto 3€ sem plačala 7,50€, me je dočakalo, ko sem se peljala v Maribor, kljub temu, da naj bi mi Bus klub kartica veljala do konca meseca. Podobna usoda je doletelo še nekaj študentov. V Murski Soboti je en izmed šoferjev dejal, da študentom veljajo karte do konca meseca (šoferji sami niso vedeli, kako naj računajo študentom), zato sem še isti dan poklicala na avtobusno postajo. Tam so mi pojasnili, da karta, ki bi mi mogla veljati v tem študijskem letu, ne velja več, in da so prešli na nov sistem. Ali bo novi sistem dober ali ne, bo pokazal čas. Ne zdi se mi pa prav, da so na nov sistem prešli brez opozorila in s tem oškodovali mnogo študentov.”

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.