https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Bučečovci se ponašajo z najsodobnejšo bioplinsko elektrarno na svetu

10.09.2011 ob 8:04  

Podjetje Keter Organica, vodilni ponudnik bioplinskih elektrarn v Sloveniji, je minuli četrtek v Bučečovcih odprlo vrata svoje najnovejše bioplinske elektrarne Organica.


Naložba v najnovejšo bioplinsko elektrarno v Bučečovcih blizu Vučje vasi je bila vredna 24 milijonov evrov. Končna instalirana moč naprave bo 6 MW in bo s svojim delovanjem omogočala oskrbo z električno energijo 31.800 prebivalcem. Na začetku bo bioplinska elektrarna zaposlovala 9 ljudi, z naložbo v rastlinjake in v obrat za proizvodnjo prehrambenih izdelkov iz ekološke pridelave muškatnih buč v prihodnosti načrtujemo dodatno zaposlitev za 60 ljudi.

Slavnostnega odprtja bioplinske elektrarne se je udeležila delegacija iz Brazilije, Belorusije, Hrvaške, Srbije, Makedonije, Bosne in Hercegovine in drugih strateško pomembnih držav. Goste je nagovoril gostitelj Marjan Kolar, govor pa so imeli tudi Zofija Mazej Kukovič, izvoljena Evropska poslanka in bivša ministrica, Branko Belec, župan Občine Križevci in Francisco Jose Teixeira, State Deputy of Ceara.

Organica med najsodobnejšimi in tehnološko naprednimi napravami na svetu

Posebnost bioplinske elektrarne je rastna komora, ki je bila v povezavi z bioplinsko elektrarno svetu tokrat prvič predstavljena. V rastni komori se v posebnih pogojih vzgaja hitrorastoče energetske rastline, ki tvorijo del biomase za pogon elektrarne. Na enem kvadratnem metru v takšni komori pridelajo biomaso, ki bi v naravi zrasla v enem letu na 10.000 m2.

S to inovacijo predstavlja nova elektrarna poseben mejnik, saj z njo Keter Group zavrača očitke, da bi tovrstna tehnologija lahko imela negativen učinek na pridelavo hrane v kmetijstvu in s tem vplivala na samooskrbo s hrano. Bioplinske elektrarne tako predstavljajo pomemben zaključen ciklus v kmetijstvu, saj omogočajo prehod na naravno biološko pridelavo rastlin za prehrano.

V Bučečovcih v kratkem steklenjak za zeleno energijo

V okviru nove elektrarne je postavljen tudi raziskovalni center za bioplin, ki vključuje tudi enega najsodobnejših laboratorijev za raziskave pridobivanja energije iz obnovljivih virov v tem delu Evrope. V raziskovalnem centru bo delovala večja skupina domačih in tujih doktorjev znanosti in specializiranih raziskovalcev, ki bodo delali raziskave na področju izpopolnjevanja biokemičnih lastnosti encimov in proizvodnje bioplina bo dopolnjeval tudi program na področju raziskovanja pridobivanja energije iz alg. V ta namen bo že v kratkem v Bučečovcih deloval poseben steklenjak za proizvodnjo energetskih alg iz katerih bo v prihodnosti mogoče pridobivati zeleno energijo. Nekaj napovedi pa pravi, da bo z algami v prihodnosti mogoče nadomestiti tudi fosilna goriva.


Elektrarne Organica tudi na Hrvaškem

V podjetju Keter Group z optimizmom zrejo v prihodnost in že napovedujejo nove podvige na področju načrtovanja in gradnje bioplinskih elektrarn Organica predvsem na sosednjem Hrvaškem in drugih tujih trgih. Največjo rast prihodkov na področju bioplinskih elektrarn si poleg domačega trga še naprej obetajo v državah jugovzhodne Evrope, v Rusiji in Braziliji, kjer so že odprli svoja predstavništva.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.