https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Murska Sobota: Ponudbo za sončne elektrarne poslalo samo Gorenje

Murska Sobota  

Mestna občina Murska Sobota je konec julija razpisala namero o ustavitvi služnosti in javno zbiranje ponudb za postavitev sončnih elektrarn na objektih v občinski lasti. Čeprav je bilo zanimanje večje, je ponudbo oddala samo družba Gorenje, o njej pa bo v kratkem zasedela komisija.


Mestna občina Murska Sobota želi v prihodnosti izkoristiti strešne površina na objektih v občinski lasti kot po osnovne šole, vrtci in nezazidano stavbno zemljišče ob Severno obrtni-industrijski coni ter ponuditi zainteresiranim služnostne pravice za obdobje dvajsetih let. "V roku za podajo ponudb je prišla zgolj ena ponudba in sicer družbe Gorenje d.d., program Solar.  V času odprtega razpisa so se sicer različni ponudniki zanimali za izvedbo projekta, vendar niso podali vloge na razpis, ocenjujemo, da verjetno zaradi pogojev razpisa, ki jim niso ustrezali. Eden izmed pogojev je namreč bil, da se mora izgraditi sončne elektrarne na vseh objektih in zemljišču.  Nekateri interesenti se zato na razpis niso prijavili, ker menijo, da glede na spremenjene razmere na trgu in nekatere objektivne okoliščine, v letošnjem letu vseh elektrarn ni mogoče postaviti," pojasnjujejo slabši odziv na razpis na murskosoboški občini.

Osnovna šola I

Finančna korist za vse

Nikakor pa niso razočarani nad samim zanimanjem ... "Na trgu na našem območju in širše, obstaja veliko družb in samostojnih podjetnikov, ki se ukvarjajo s postavitvijo sončnih elektrarn, kar ne preseneča, saj je pridobivanje sončne energije vedno bolj poslovno perspektivna dejavnost.  Temu ustrezno je tudi zanimanje za objekte osnovnih šol in ostalih objektov v lasti občin, saj so ti objekti večinoma večjih dimenzij in predstavljajo potencial pridobivanja električne energije, ob hkratni prenovi ostrešij objektov. Zato je mestna občina zainteresirana, da najde primernega in strokovno usposobljenega ponudnika, ki bo hkrati  tudi v finančnem vidiku najbolj ustrezal koristim občine kot lastnika objektov," pravijo na edini pomurski mestni občini.

Vrtec Pušča

Odločitev bo padla v kratkem

Če bo z Gorenjem posel sklenjen ali ne, v tem trenutku še ni znano, v kratkem pa bo zaradi tega potekala seja komisije. Na seznamu objektov, katere občina ponuja za namestitev sončnih elektrarn, so vse štiri osnovne šole v Murski Soboti ter osnovni šoli Krog in Bakovci, vrtci na Talanyjevi, Bakovcih in Pušči ter nezazidano stavbno zemljišče ob Severno obrtni-industrijski coni.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.