https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PROFIL

Maša Šiftar de Arzu - prekmurska diplomatka v ZDA, ki se ne pusti amerikanizirati

14.9.2011  

Maša Šiftar, prekmurska diplomatka živi in dela v Washingtonu – v svetovni politični prestolnici. Čez lužo jo je popeljala želja po delovni izkušnji in jeziku, želja po spoznavanju novih kultur pa je pri njej prisotna že od otroštva. Ameriko ima rada, vendar Mursko Soboto še vedno nosi v srcu.

Rubrika PROFIL na Pomurec.com je na sporedu vsako sredo, v njej pa predstavljamo mlade, zanimive, talentirane in prodorne Pomurke in Pomurce ...

Maša Šiftar je ZDA nekajkrat službeno obiskala, ko se je zaposlila na Ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ), maja 2007 pa je bila kot dodatna pomoč v času predsedovanja Slovenije EU poslana na Veleposlaništvo RS v Washingtonu. "Sprva sem mislila, da se bom po enem letu oz. po končanem predsedovanju vrnila nazaj v Slovenijo, pa se je življenje drugače zasukalo," pove Šiftarjeva. Tako je ostala še za dodaten mandat, ki praviloma znaša štiri leta.

Dela na področju javne diplomacije, med slovenskimi kandidati študenti izbira tudi stažiste

Na veleposlaništvu, kjer je Šiftarjeva zaposlena, je poleg veleposlanika še pet diplomatov, zato so njihova delovna področja precej široka. Njeno delo zajema področje javne diplomacije, medijev, okoljskih vprašanj in znanosti. V tem sklopu skrbi tudi za vsakoletni proces izbora stažistov izmed slovenskih študentov absolventov. Vsem mladim svetuje, da bi si bodisi v času študija bodisi kasneje pridobili delovne izkušnje v tujini: "To jim bo za vedno spremenilo življenje."

Ambasadorka ali organizatorka modnih revij

Maša je študirala mednarodne odnose na FDV. Tuji jeziki in odnosi z drugimi kulturami so jo zanimali vse od zgodnjega otroštva: "Prvič sem bila sama v tujini, ko sem bila stara 7 let. Od 16. leta pa do konca študija pa sem vsako poletje obiskala kakšno drugo državo." Tako je ta "hobi" prerasel v delo. "Sicer pa se spomnim, da sem v 3. razredu osnovne šole dejala, da bom ambasadorka, ko bom velika. Alternativa temu delu je bila organizatorka modnih revij," nam zaupa svoje otroške sanje.

Slovenija mladim ponuja veliko

Slovenija je, pravi, čudovita dežela, ki mlademu intelektualcu ponuja vse možnosti za razvoj in uspeh: "Je pa res, da veliko mladih ne pozna, kaj ima doma in kakšna partnerstva je mogoče navezati v tujini. Zato je vsaj začasen odhod v tujino zelo dobrodošla "investicija" posameznika v svojo osebnostno rast in karierni razvoj," svetuje Šiftarjeva.

Delovnik v ZDA je precej drugačen od slovenskega. Veleposlaništvo je odprto vsak dan od 9.00 do 17.00, kar je tudi uradni delovnik ameriške administracije. Poleg tega tudi sami organizirajo dogodke javne in kulturne diplomacije in se udeležujejo večernih sprejemov. "Delo je zaradi pomembnosti Washingtona kot svetovne politične prestolnice in središča znanj izjemno zanimivo," meni Šiftarjeva in doda: "Težko je to primerjati z delom doma, ko je tvoje obzorje bolj utesnjeno z regijskimi in lokalnimi temami."

Maja Šiftar je bila slavnostna gostja na  tradicionalnem praznovanju dneva državnosti 2011 v Betlehemu, ki je pobrateno mesto z Mursko Soboto.

Washingtončani so delovni, a površinski pri osebnih odnosih

Maša pravi, da  je težko oceniti povprečnega Američana: "To je tako, kot da bi po življenju v Bruslju ocenjevali povprečnega Evropejca. Lahko pa rečem, da so Washingtončani delovni, prijazni, odprti, vendar precej površinski, ko gre za osebne odnose. To je seveda moja osebna izkušnja."

Slovenija – eksotična dežela?

Za Američane dejstvo, da je Slovenka, ni pomembno: "Po videzu in izgovorjavi sodeč me opredelijo kot Evropejko, ko povem, od kod sem, se jim zdi to malodane eksotično." To pa, pravi, velja za povprečnega prebivalca Washingtonske metro regije.  Profesionalni stiki v administraciji ali kongresu pa seveda dobro vedo, kje je Slovenija in da je članica EU in NATO. "To izjemno veliko šteje," doda.

Višje plače, višji stroški, manj družinskih stikov

V Washingtonu so  plače in stroški življenja višji – višje so cene stanovanj, hrane, storitev ... Življenje je mnogo bolj kot v Sloveniji zaznamovano s službo – delajo dlje, družijo se z ljudmi iz delovnega okolja. Družinski odnosi so, tudi zaradi razseljenosti, manj pogosti, morda celo manj pomembni. Večina jih ima otroke v kasnejših letih.  Na vsakdanjik veliko vpliva tudi oddaljenost od doma do službe, mnogo ljudi porabi za prevoz tudi do dve uri na dan. Na ameriški način življenja pa se Maša ni in se niti noče navaditi: "Moje vrednote in smisel življenja so drugačni."

Na srečanju s slovenskim košarkarjem Sašo Vujačičem pred NBA tekmo v Washingtonu.


V Ameriki so se ji izpolnile sanje

V Washingtonu ji je najbolj všeč kulturna raznolikost in anonimnost: "V Sloveniji zaradi majhnosti skoraj ni mogoče ohraniti anonimnost, če si na vsaj malo izpostavljenem mestu." Pravi tudi, da je Amerika okolje, ki je zelo spodbudno za nove (poslovne) ideje: "Delo na Veleposlaništvu v Washingtonu je čudovita izkušnja, ki bi si jo ponovno izbrala. Moje sanje pa so se uresničile tudi zato, ker sem tukaj spoznala moža in rodila sina," nam zaupa.


Pogreša druženje s starši in prijateljicami

Slovenijo Šiftarjeva, kot pravi,  zelo pogreša: "Obiščem jo enkrat na leto, pri čemer največ časa preživim s svojo družino v Prekmurju. Najbolj pogrešam druženja s staršema in jutranji čaj v čajnici s kako prijateljico. Povrh tega pogrešam tudi majhnost – da si v eni uri lahko iz Ljubljane na morju ali pa iz Murske Sobote na smučanju na Pohorju. To je za Ameriko pravi luksuz!"

Rojstvo sina najlepša izkušnja v življenju

Za Mašo Šiftar je poslovni del življenja zelo pomemben, vendar ji dosežki predstavljajo samo začasno zadovoljstvo: "Nekaj časa sem vesela uspeha, potem pa to zbledi. In prav je tako, sicer bi spala na starih lovorikah." Kljub uspehu na področju kariere pa Maša izpostavi, da so ji pomembnejši osebni stiki, kot najlepšo izkušnjo v življenju izpostavi rojstvo sina. "Želim si, da bi v življenju počela stvari, ki imajo zame smisel, da bi to delala z ljudmi, ki jih cenim in so mi dragi, in da bi poleg uspeha in denarja z njimi  delila tudi veliko dobre volje," še doda.

Mašo najbolj zadovolji iskren in poglobljen pogovor, ki ji da misliti še mnogo časa kasneje. Med osebne užitke pa sodijo še ples (z možem), shiatsu masaža,  krohot s sinom, branje dobre knjige v tišini, sprehod v neokrjeni naravi ... skratka, kot sama pravi, veliko stvari za malo prostega časa.


Mašinih NAJ 5:

Svetovni voditelj: Dalaj Lama

Glasbena skupina: /

Knjiga: Težko izberem. Ena zapojmljivih zagotovo Bambus, pa Umetnost preprostosti, pa slovenska uspešnica [Psi], ciklus Pogovori z Bogom, pa vse od Eckharta Tolleja ...

Kraj v Pomurju: Mamina kuhinja v Murski Soboti, brez dileme. (smeh)

Želja v življenju: Ostati prisebna, prizemljena, zdrava  in zadovoljna do zadnjega diha.

PRIPOROČAMO:

Vsi PROFILI na Pomurec.com

    Komentarji

    1. Sobocan
      14.09.2011 ob 17:39 Sobocan

      Spomnim se je še iz MS, kak se je vedno s tistim svojim skuterjem vozila. Komunikativna od nekdaj :).

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Chevapcic
      14.09.2011 ob 18:01 Chevapcic

      .. ge se jo tudi spaujmnen po rumenem skuterju .. :-)

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. Truplo
      15.09.2011 ob 9:37 Truplo

      Jaz sem jo nazadnje srečal v Washingtonu na veleposlaništvu. Res, komunikativna in prijazna.

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.