https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ivan Svetlik v POM-KLEPETU: Žalostni del slovenske zgodbe je široka uporaba referendumov

19.09.2011 ob 10:47  

V sklopu projekta Evropa 2020 smo na Pomurec.com gostili ministra za delo, družino in socialne zadeve dr. Ivan Svetlik. 

Minister Svetlik se je v klepetu med drugim dotaknil perečega slovenskega institucionalnega problema. "V Sloveniji problem institucionalne blokade, ko določene zakone sprejemjo od ljudi izvoljeni poslanci, potem pa neka skupina pritiska lahko prepotrebne zakone na referendumu zruši. Vlada je predlagala spremebo ustave in zakonov, ki bi omejili možnost uporabe referenduma, vendar opozicija to zavrača, čeprav se bo če bo na oblasti srečevala z enakim problemom. Koliko je to pametno, naj presodi vsak sam. Osebno menim, da bo brez tega Slovenija v prihodnje zelo težko izpeljala prepotrebne reforme in bo potisnjena na razvojni rob Evrope."

Naslednja vlada bo morala rezati in reformirati

Minister za delo, družino in socialne zadeve je med drugim odgovarjal tudi na vprašanje glede zahtevnosti naloge ministra in vlade. "Praksa kaže, da nobena reformna vlada ne uživa podpore, kar je treba vzeti v zakup. Žalostni del slovenske zgodbe je, da za razliko od drugih reform ne uspemo uveljaviti zaradi preširoke uporabe referendumov. Zato se razmere ne popravljajo in bodo ljudje še bolj nezadovoljni oziroma bodo spremebe v prihodnje še bolj boleče.

Ministrovanje mi je bilo v zadovoljstvo ker smo uspeli zaščititi socialni položaj večine prebivalstva. V prihodnje pa bo to zaradi nesprejetih reform zelo težko, zato ne želim sodelovati pri omejitvah in rezih, ki so pred nami. Torej bi me predčasne volitve odrešile. Utvara, da tega ne bo treba prihodnji vladi pa je očitna."


PREBERI CELOTEN KLEPET - TUKAJ

---------------------------------------

Slovenija je s 1. majem 2004 postala članica Evropske unije.

Klepet je sestavni del finančne podpore programa, s katerim želi slovenska vlada prispevati k obveščenosti, razumevanju in javni razpravi o članstvu v EU ter o vseh posledicah članstva za življenje slovenskih državljanov in državljank.

Program obveščanja izvaja Urad vlade RS za komuniciranje.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.