https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Plestenjak: Ključno je, da si podjetje na tujem trgu najde ključne partnerje in definira tržne kanale

23.09.2011 ob 12:02  

V POM-KLEPETU v sklopu projekta EVROPA 2020 smo v živo gostili Igorja Plestenjaka, direktorja Javne agencije za podjetništvo in tuje investicije (JAPTI).

Tokratna tema pogovora je bila vezana na inovacije in podjetništvo. Enega izmed bralcev je med zanimalo: "Pogosto se zgodi, da se nekateri v preveliki želji preveč zaletijo v neke inovacije in prodore na tuje trge;kako je najlažje v bistvu začeti s tem da ne bi prehitro ugasnil na trgu?" 

Plestenjak: Velika pomoč podjetjem pri vstopu na tuje trge so tudi mednarodni sejmi

Odgovor direktorja JAPTI, Igorja Plestenjaka, je bil: "Najprej je treba imeti konkurenčni proizvod ali storitev za tuji trg, potem pa je treba dobiti tudi prave informacije, kjer je v pomoč tudi naš spletni portal www.izvoznookno.si. Temu sledi prirpava izvoznega načrta ter vse možne oblike izobraževanja in usposabljanja, ki jih slovenske inštitucije ponujajo na tem področju.

V veliko pomoč podjetjem pri izvozu so tudi ostala orodja internacionalizacije, kamor spada udeležba na mednarodnih sejemskih prireditvah, različnih seminarjih ter sodelovanje na vhodnih in izhodnih gospodarskih delegacijah, ki so organizirane ob obiskih predsednikov vlad in držav. Ključno je, da si podjetje na tujem trgu posledično najde tudi ključne partnerje, zelo dobro pa mora definirati tudi tržne kanale in strategije nastopa na tujem trgu."

PREBERI CELOTEN KLEPET - TUKAJ

Foto: Aleš Beno, Finance

------------------------------

Slovenija je s 1. majem 2004 postala članica Evropske unije.

Klepet je sestavni del finančne podpore programa, s katerim želi slovenska vlada prispevati k obveščenosti, razumevanju in javni razpravi o članstvu v EU ter o vseh posledicah članstva za življenje slovenskih državljanov in državljank.

Program obveščanja izvaja Urad vlade RS za komuniciranje.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.