https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Kako (ne)pitna je voda v Pomurju?

24.09.2011 ob 8:41  

V četrtek je v Lendavi devet predavateljev sodelovalo na razpravi s strokovnim posvetom o »Zdravi pitni vodi«, še posebej so izpostavili kakovost pitne vode v Pomurju in spregovorili o vseh nevarnostih onesnaževanja.

Strokovni posvet je potekal v organizaciji podjetja EKO-park, d. o. o., Lendava, ki je vodilni partner mednarodnega  projekta Voda je biser okolja (WEP), ki se izvaja v okviru čezmejnega sodelovanja  Slovenija-Madžarska in v katerem kot partnerja sodelujeta še Zahodno-podonavska direkcija za varstvo okolja in vodno gospodarstvo ter Občina Lendava.

Slovenija vodno nabogatejša država v Evropi

Po podatkih Statističnega urada RS se Slovenija se uvršča med vodno najbogatejše države v Evropi. Po ozemlju Slovenije se samo v rekah in potokih letno pretoči okoli 34 milijard m3 vode; glede na skupno količino vode na prebivalca skoraj za štirikrat presega evropsko povprečje. V zgornjem delu rek najdemo čisto pitno vodo, ker večina rek izvira v alpskem svetu. Vodno bogastvo Slovenije so tudi izviri, naravna in umetna jezera ter del Jadranskega morja. Kjub vodnemu bogastvu je še vedno zelo pereča problematika nitratov in drugih nedovoljenih snovi v vodi, ki so poseledica bodisi kmetovanja bodisi drugih škodljivih posegov. O tej tematiki so na posvetu spregovorili mag. Venčeslav Lapajne, Zita FLisar Novak in Ana Bucalo. 

Jožef Gerenčer je uvodoma predstavil novo brošuro z naslovom Zdrava pitna voda iz pipe - v Lendavi pijemo zdravo naravno vodo, ki jo bodo v prihodnjih dneh prejela vsa gospodinjstva v lendavskičini.

Branka Bensa in Gizela Ostrič, odgovorna oseba za kakovost pitne vode, Eko-park, d.o.o.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.