https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Debeljak: Če bi bil star 28 let in živel v Prekmurju, bi se bal ...

07.10.2011 ob 17:35  

Na včerašnji okrogli mizi, ki sta jo v Pokrajinski in študijski knjižnici vodili dijakinja Živa Antolin in študentka Monika Sobočan, so gostje diskutirali o participaciji mladih v pomurski družbi, kako se spopadati s pomursko brezposelnostjo in kako vzpodbuditi mlade, da se po zaključku študija vrnejo v Pomurje.


Gostje okrogle mize so bili: mag. Peter Debeljak, direktor Urada RS za mladino, Bojan Petrijan, direktor mestne uprave Murska Sobota, Danilo Krapec, direktor PRA Mure, Tadej Beočanin iz Mladinskega sveta Ajdoviščina in Borut Zrim iz Pomurskega tehnološkega parka.

Debeljak: Prekmurje je siva lisa, ki ne izkorišča lastnih potencialov

"Zaposlovanje je ključ do tega, da vi mladi lahko postanete odrasli," je uvodoma povedal mag. Peter Debeljak, čeprav je tema zaposlitev mladih in vključitev le-teh tema, ki jo zapostavljamo. Prekmurje označil kot sivo liso, ki ne izkorišča lastnih potencialov, čeprav jih ima veliko, dodal pa je še: "Jaz bi se danes bal, če bi bil star 28 let in bi živel v Prekmurju. Nočem biti pesimist, ampak pošteno boste mogli garati."

Petrijan je mnenja, da se za delo mladim ni potrebno bati, Krapec želi, da se neha pridigati mladim

Bojan Petrijan iz Mestne Občine Murska Sobota je prepričan, da so mladi tisti, ki bodo ustvarjali prihodnost in povedal, da imajo kot občina neposredno možnost, da spremljajo razvoj mladih v osnovnih in v srednjih šolah. "Delo boste dobili. V podjetja bodo vedno vzeli tistega, ki bo podjetju tudi nekaj prinesel," je povedal Petrijan, ki je prepričan, da so v občini še vedno odlične izobraževalne institucije. "Danes vi, skupaj s starši, krojite svojo prihodnost. Vedeti morate kaj okolje potrebuje in se v tem tudi potruditi," je spodbudil mlade.

Danilo Krapec pa želi, da se neha pridigati mladim, kakšni naj bodo, ampak jih pustiti, da participirajo in da si ustvarjajo prihodnost. "Vsak mora opozoriti nase s tistim, s čimer bo pomagal sebi in drugim," je povedal Krapec, ki trdi, da smo vedno bolj anemični, predvsem mladi.

Participacijo rešuje posameznik oziroma v organizirani obliki

Tadej Beočanin je mladim predstavil delovanje Mladinskega sveta Ajdovščina, v katerem je zaposlen tudi sam. Kot glavno nalogo participacije pa je izpostavil zastopanje mladih. "Smo generacija spletnih medijev, veliko izvemo preko Facebook profilov, raznih forumov in se sploh ne udeležujemo okroglih miz," je povedal Beočanin.

Program Pomurskega tehnološkega parka pa je mladim predstavil Borut Zrim, ki pravi, da so se socialne in ekonomske razmere spremenile in niso več kot nekoč vključene v okolje. "Participacija je predmet, ki ga rešuje vsak posameznik oziroma se rešuje v organizirani obliki," je povedal Zrim.

Krapec je mladim predstavil tudi regijsko shemo štipendijsko shemo, njen sam namen in tudi cilje. Prav tako kot je Facebook omenil že Beočanin, ga je omenil tudi Krapec, v smislu, da je dobro, da se na spletu najdejo isti somišljeniki. "To je pot do revolucije. S sojo idejo poskušate najti kritično maso somišljenikov," je dejal.

Krapec: Ne bojte se za svojo pokrajino!

Debeljak, ki predstavlja generacijo X, je povedal, da so že oni taka generacija, ki so menjavali službe, da pa bo sedanja generacija Y menjavala tudi poklice, ne samo službe. Mlade je še dodatno motiviral, da naj so komunikativni, kompetentni, odprti in taki, ki se znajo obrniti, le tako bodo uspeli najti primerno službo in si polepšali prihodnost. "Vi ste odprta generacija. Ste neverjetni. Vi ste norci. Za vas se ne bojim. Bojim pa se za pokrajino."

Krapec pa je takoj repliciral: "Ne bojte se za svojo pokrajino. Ta pokrajina je bila in vedno bo. Drugi se lahko bojijo za to pokrajino, da se bo dvignila." Svoje pa je dodal tudi Petrijan, ki pravi, da se trendi premikajo v pravo smer in da je potrebno je spoštovati vsak poklic : "Prekmurje je primerno okolje in pohvaliti se moramo, da investitorji prihajajo sem." Krapec pa se v tem, da mladi naj začnejo delati tisto, kar imajo radi, kar jih veseli, strinja z Debeljakom. "Ni res, da morate delati tisto, za kar se šolate. Počnite tisto, kar čutite. Ne poslušajte nas, kar govorimo, delajte kar hočete in želite," je povedal.

Odločitev o vrnitvi v Pomurje je stvar posameznika, nobena odločitev pa ni napačna

Beočanin je na vprašanje, kaj naj mladi naredijo po koncu študija, če naj se vrnejo v domače okolje, odgovoril, da naj vsak gre tja, kamor ga vleče. "Nujno pa je, da počnemo to, kar radi počnemo. Mladi morajo delati stvari, ki jih zanimajo in jih imajo radi," je še dodal.

Zrim je s tem, ko je postavil vprašanji: "Koliko vas bo delalo v javnem sektorju?" in pa "Koliko vas bo delalo v podjetništvu?" hotel povedati, da se mladi čedalje bolj zavedajo, da bo javni sektor ogrožen. Kot pozitivno je Zrim izpostavil odhod mladih iz regije po znanje, ki ga v svoji regiji ne pridobijo in s tem omogočijo, da Pomurje raste. "Vaša odločitev je, če boste prišli nazaj v Pomurje. Pomurje sicer ponuja potenciale, nahajamo se v sredini centralne enote," je še povedal in opozoril na to, da napak v odločanju ni.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. peroksidna
      09.10.2011 ob 10:52 peroksidna

      No ja, če bomo čakali, da bodo tile tipi rešili Prekmurje, bomo verjetno prej že vsi pokojni. Tem ne bi bilo dobro zaupati niti crknjenega konja, ker bi v njihovem varstvu zagotovo še enkrat crknil. Krapec, Petrijan,... ha,ha,ha!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.