https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Perhavčeva nova direktorica Zavoda za kulturo, turizem in šport, Štihec razjezil opozicijo

Murska Sobota, 18.10.2011 ob 16:29  

Na današnji izredni seji, ki se je po osrednji točki imenovanja direktorja Zavoda za kulturo, turizem in šport predčasno prekinila, je mestni svet Brigito Perhavec izglasoval za predsednico omenjenega javnega zavoda.


Na današnji 3. izredni seji mestnega sveta je Marko Martinuzzi uvodoma podal razloge za sklicanje tokratne izredne seje, ki jo je podprlo sedemnjast svetnikov. "Vršilcu dolžnosti direktorja Zavoda za kulturo, turizem in šport je mandat potekel s 23. 9. 2011, s tem je javni zavod brez vršilca dolžnosti direktorja," je predlagal sprejetje predloga o imenovanju direktorice Brigite Perhavec in dodal še razloge predlog Odloka o spremembah in odpolnitvah odloka o ustanovitvi in izdajanju javnega glasila Soboške novine, ki že skoraj eno leto izhajajo brez uredniškega odbora.

Župan opozarja na kršenje zakonske procedure, Horvatova nasprotno

Nadalje je župan Anton Štihec predlagal umik 3. točke dnevnega reda, saj je bila zakonska procedura kršena. "Če se odločite za to točko, boste tudi vi kršili proceduro," je še enkrat opozoril svetnike, ki pa so vztrajno potrdili tudi to točko, prav tako pa tudi predlog župana o spremembi dnevnega reda.

Po uvodnih besedah je spregovorila predsednica sveta Zavoda za kulturo, šport in turizem Nataša Horvat, ki je navzoče opozorila, da ni bilo storjene nobene procedure, Brigito Perhavec pa imenovala kot edino kandidatko za direktorski stolček javnega zavoda. "Cela zgodba ni več zanimiva, še manj je zanimiva za zaposlene, saj že tri tedne nimajo plače. Predlagam, da se poda mandat za Brigito Perhavec," je še dodala Horvatova, ki je povedala tudi, da je prošnja drugega kandidata prišla na napačen naslov, zato ovojnice niso odprli.

V imenu pravne službe Mestne občine Murska Sobota je Sabina Gutalj podala predlog o takojšnjem sklicanju Komisije za mandatna vprašanja, ki bi kandidatko potrdil za vršilko dolžnosti. K temu pa je še dodala, da je predsednica Horvatova upoštevala zakon o kršenju zasebnosti glede odprtja pisma. Svoj interes, da se zadeva razreši je na izredni seji podal tudi Zoran Kos. "Jaz bi želel, da zadevi pridemo do dna, da se zadeva reši, ampak, da se reši pravilno. Mnenja se upoštevajo, ne želimo, da zadeva pride na sodišče. Tudi župan želi, da se zadeva reši zakonito. Prosim, da se zadeva reši in da ne ostane kakšen sum krivde," je povedal Kos. 

Prav tako pa niti Robert Celec ne očita županu, da se bori za zakonitost, hkrati pa želi, da Viherjeva, Čopijeva in Zelko spregovorijo javno o tem, če želijo priti zadevi do konca. Jožica Viher je zbranim povedala, da nimajo nič proti Brigiti Perhavec, "je najbolj sposobna, pripelje največ kulturnih prireditev, ampak ne bomo delali protizakonito. Bili bi zelo veseli, če bi bila imenovana za direktorico. Zakaj ne bi Brigito Perhavec imenovali že danes in izpeljali zadevo do konca?" je poudarila Viherjeva.

Po dobri uri in pol Perhavčeva razglašena za direktorico Zavoda za kulturo, turizem in šport

Po dobri uri in pol so svetniki s 15 glasovi za in 1 proti razglasili Brigito Perhavec za direktorico Zavoda za kulturo, šport in turizem. Župan Anton Štihec, ki je sicer mnenja, da je pri razpisu za direktorja omenjenega zavoda zaradi neodpiranja vloge drugega kandidata prišlo do napak v postopku, pa je še enkrat opozoril na nezakonite odločitve mestnega sveta in povedal, da bo zadeva dobila epilog na sodišču.

Razburjenje svetnikov mestnega sveta zaradi predčasne prekinitve današnje seje

Naslednja točka je bila prva obravnava predloga Odloka o spremembah in dopolnitvah odloka o ustanovitvi in izdajanju Soboških novin, ki jo je župan že z uvodno obrazložitvijo končal. Župan je s tem tretjo izredno sejo predčasno zaključil, pri tem pa povzročil razbujenje svetnikov, ki so zahtevali proceduralno repliko.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.