https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Horvat dva dni pred preiskavami odstopil kot državni sekretar, preiskovalci pridržali dve osebi

Murska Sobota, 19.10.2011 ob 9:49  

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) v Murski Soboti in Ljubljani izvajajo preiskave v zvezi s sumom gospodarskega kriminala in korupcije. Dve osebi pridržani.


Preiskovalci naj bi se lotili podjetja Pribinovina, ki ga vodi Goran Miloševič, prav tako naj bi preiskovalci pod drobnogled vzeli dr. Andreja Horvata, nekdanjega vodjo vladne projektne pisarne za Pomurje in državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade. S strani policije je bilo potrjeno, da v Ljubljani in Murski Soboti preiskujejo sume korupcije in gospodarskega kriminala na 13 lokacijah. Horvata naj bi po podatkih 24ur tudi pridržali, kdo je druga oseba, ki so jo pridržali, še ni znano.

Skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala v preiskavah išče dodatne dokaze za potrditev suma nepravilnosti pri porabi državnih sredstev. 

Ob tem Žurnal24 poroča, da je dr. Andrej Horvat pred dvema dnevoma podal odstopno izjavo z mesta državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade, ki jo je Pahor tudi sprejel. Horvata bo vlada razrešila na jutrišnji seji.

Sporni posli v okviru zakona o razvojni podpori pomurski regiji

Horvat je v okviru zakona o razvojni podpori pomurski regiji med letoma 2010 in 2015 skrbel za izvajanje zakona in vodil projektno pisarno v Pomurju. Ministrica za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Duša Trobec Bučan ga je zaradi suma o nepravilnostih razrešila z mesta vodje pisarne, kasneje pa ga je predsednik vlade Borut Pahor razrešil še kot vodjo Medresorske komisije za usklajevanje ukrepov razvojne podpore pomurski regiji in Pokolpju.

Komisija za preprečevanje korupcije je pred časom prejela dokumentacijo o javnem naročilu za spodbujanje socialnega podjetništva, ki ga je dobilo murskosoboško podjetje Pribinovino, o javnem naročilu za promocijo pomurske regije, ki ga je dobil ljubljanski Pristop, o javnem naročilu za podporo pri pripravi in izvajanju razvojnih projektov, kjer je bil izbran domžalski Oikos. Ugotovili so, da pogodbe ne vsebujejo protikorupcijske klavzule, zato je bil uveden prekrškovni postopek zoper odgovorno osebo Službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko.

S strani vlade je bila uvedena tudi izredna revizija o podeljevanju sredstev, med katero so ugotovili, da so bile pogodbe sklenjene brez predvidenih proračunskih sredstev. Tudi pogodba z RRA Mura naj bi bila sporna.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.