https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PROFIL

Aleš Gjerkeš - fotograf iz Nedelice, ki rad eksperimentira

19.10.2011  

Šestindvajsetletnega Aleša Gjerkeša iz Nedelice že od otroštva zanima tehnologija, zato ne čudi, da se je šolal in študiral v tej smeri. Pred začetkom študija se je rodila tudi njegova ljubezen do fotografije, s katero se je nato veliko ukvarjal in se razvijal do te mere, da se lahko danes pohvali s kar nekaj razstavami in prejetimi nagradami. Njegova želja je, da bi se z fotografijo ukvarjal še bolj profesionalno.

Rubrika PROFIL na Pomurec.com je na sporedu vsako drugo sredo, v njej pa predstavljamo mlade, zanimive, talentirane in prodorne Pomurke in Pomurce ...

"Tehnologija me je zanimala že v osnovni šoli. Razstavil sem vse mogoče elektronske naprave, ki se jih je razstavit dalo. Med izobraževanjem na srednji elektrotehnični šoli v Murski Soboti pa so me vse bolj začeli zanimati računalniki. Tako je prevladala izbira za smer računalništvo in informatika nad smerjo elektrotehnika," opisuje svoje začetke v tehnoloških vodah Aleš, ki se je vmes »zaljubil« tudi v fotografijo.

Kot se danes spominja Aleš je bil prvi stik s fotografijo bolj testiranje prvih digitalnih aparatov, ki so bili tedaj proti današnji tehnologiji še v povojih, saj so premogli danes smešno vrednost - en mega piksel.

"Prav z začetkom študija se je moja »ljubezen« do fotografije začela krepiti. Največji vpliv, da me je fotografija zasvojila je verjetno imela odločitev, da sem namesto boljšega računalnika za študij kupil rabljenega, da bi prihranil za digitalni fotoaparat. Takrat sem, kot vsak ljubitelj, začel malo več fotografirati. Ko pa sem opazil, da se s fotografijo da povedat tudi nekaj več kot le shraniti točke na spominski medij in uvekovečiti trenutek, se je moje raziskovanje fotografije šele začelo in s tem tudi ljubezen do nje," pojasnjuje Aleš.

Samouk, ki se je udeležil fotografskega tečaja

Potem, ko se je Aleš seznanil s prvimi fotoaparati, ga je stvar pritegnila, da je prebral mnogo člankov o fotografiji na fotografskih spletnih straneh, se lotil branja fotografskih knjig ter pregledal na tisoče fotografij. "Kljub temu, da sem glede fotografije večinoma samouk, sem se v Mariboru udeležil fotografskega tečaja. Tečaj mi je prinesel veliko, kar se osnov fotografije tiče, saj smo fotografirali še z analogno tehniko na DIA filme, ki smo jih potem pregledovali na diaprojektorju in jih skupaj komentirali.

Pri analogni fotografiji pa ni na voljo takojšnjega pregleda posnete fotografije in Photoshop-a. Več posnetkov pa predstavlja več stroškov. In že zato se splača dobro premisliti o svetlobi, zaslonki, ostrini in predvsem kompoziciji. Vse to je bila dobra osnova za nadaljnje samostojno raziskovanje. Kadar le je mogoče se udeležim tečajev ali predavanj o fotografiji," pravi Aleš in doda, da je njegov prvi fotoaparat Konica Minolta Z3 omogočal kar nekaj ročnih nastavitev in s tem tudi spoznavanja razlike in povezavo med njimi. Kasneje je preklopil na analognega Canona EOS 300, danes pa uporablja Nikon sistem.

Na vsako razstavo ali nagrado je ponosen

V svoji fotografski karieri je Aleš imel že nekaj samostojne razstave, njegovo trenutno razstavo Light@Night pa je še vedno možno videt do konca meseca v Turnišču v Jeričevem domu. Razstava je na ogled ob nedeljah dopoldne ali po dogovoru. Sodeloval je tudi na skupinskih razstavah, vsaka posebej pa je zanj dosežek. "Na začetku sem še aktivno sodeloval na raznih natečajih in objavljal fotografije na spletu. Zadovoljen sem z izborom fotografije za razstavo ob 5. obletnici fotografskega portala Slo-foto, saj je bila moja fotografija Babičevega mlina na Muri, posnetega v infrardeči tehniki, izbrana med najboljšimi tistega leta.

Na mednarodnem nivoju pa sem  osvojil drugo mesto na enem francoskem natečaju v rubriki črnobelih fotografij. Prav tako je bila izbrana moja fotografija za prispevek dneva na portalu DeviantArt. Zadnje čase pa bolj malo objavljam svoja dela. Verjetno sem postal bolj samokritičen, temu pa so prispevale tudi kršitve avtorskih pravic," pravi Aleš.

Oprema ni važna, pravijo

Je pa ena bistvena razlika za vse, ki vstopajo v svet fotografije danes ali kot Aleš, ko bila fotografska oprema manj dostopna in predvsem veliko dražja. Kako gleda na poplavo fotografov v zadnjem času, ko so fotoaparati dostopni praktično vsem? "Fotografska oprema je res postala mnogo bolj dostopna kot ob mojih začetkih. Število fotografov me ne preseneča, saj spada fotografija med najbolj priljubljene hobije. Dostopnost in boljša tehnologija pa sama po sebi še ne naredita boljšega fotografa. Oprema ni važna, pravijo.

S tem se strinjam, ampak v odvisnosti z želenim ciljem. Boljša oprema pripomore k uresničitvi cilja, da zajameš motiv, ki si si ga zamislil. Ampak najbolj važno je še vedno to, da si motiv zamisliš, še preden pritisneš na prožilec fotoaparata," meni Aleš.

Uživa v fotografiranju pokrajine, športa in porok

V Aleševem opusu fotografiranja najdemo zelo različne stvari, kar kaže na to, da rad eksperimentira, vseeno pa ima neko tematiko najbrž najraje? "Različni motivi so rezultat odkrivanja različnih zvrsti fotografije in učenja različnih tehnik. Eksperimentiram rad in če mi je tehnika fotografiranja všeč, jo uporabim. Kot ljubitelju narave pa mi je pri srcu seveda pokrajinska fotografija. Izziv mi vedno predstavlja fotografiranje športa, saj je biti na pravem mestu ob pravem času ključnega pomena.

Znanje in izkušnje iz teh dveh zvrsti pa mislim, da mi pomagajo pri poročni fotografiji, kateri sem se bolj intenzivno posvetil lansko leto. S tem želim mladoporočencem ovekovečiti njihov najlepši dan kar se da unikatno ter spontano. V tem uživam," odgovarja Aleš na vprašanje, kaj najraje fotografira.

Študentska izmenjava ga je naredila bolj radovednega

Vzporedno s fotografiranjem je Aleš tudi marljivo študiral in končal visokošolski študij Računalništva in informatike, do univerzitetne izobrazbe pa mu manjka še nekaj izpitov in diploma. Med samim študijem je imel zanimivo izkušnjo in bil preko programa Erasmus na Tenerifih. In kako se mu je izmenjava vtisnila v spomin? "Da, izmenjava študentov je bila zanimiva izkušnja. Na sploh preživeti v tujini, dlje časa kot le za počitnice ali sestanek je posebno doživetje. Morda me je ravno fotografija pripeljala do tega, da si želim odkrivati nove dežele in spoznavati nove ljudi. Nikoli si nisem namreč mislil, da se bom kdaj učil španščine. Kultura in mentaliteta je seveda drugačna od naše. Težko se je bilo navadit na »siesto«, njihov popoldanski počitek," pravi Aleš in karikirano ponazori, da dedno ko je na začetku hotel urediti kak opravek,in je bilo to v času sietste, so vse uradne ustanove bile zaprte, ulice pa skoraj prazne.

"V Španiji sem spoznal, da se pri nas preveč hitimo, da hočemo narediti in imeti narejeno vse takoj. Tam so glede tega bolj umirjeni in se držijo reka, ne naredi jutri kar lahko storiš pojutri. Na splošno pa mislim, da so Španci družabni in prijazni narod. V času izmenjave sem tam pripravljal diplomsko nalogo bolj samostojno, tako da sem na fakulteto hodil le na začetku, vendar študij poteka podobno kot pri nas. Fakultete pa imajo porazdeljene po kampusih," še pravi o španski izkušnji Aleš.

Točno začrtane poklicne poti še nima

Aleš ima tudi registrirano podjetje Imaging, ki ponuja razne fotografske storitve. Pa je to tisto, s čemer se želi v prihodnosti ukvarjati, ali imaš kakšne druge cilje, načrte? "Pobuda za podjetje bilo predvsem sodelovanje z drugimi podjetji na področju razvoja spletnih aplikacij. Pa tudi želja, da ponudim profesionalne fotografske storitve. V katero smer me bo odnesla poslovna pot, bo pa čas povedal," pravi Aleš.

Kaj pa počne v prostem času sicer, ko ne fotografira ali programira? "Po izkušnji izmenjave študentov rad potujem, vendar ne brez fotoaparata. Drugače pa imam rad razne športe. Poleti kolesarjenje, pohodništvo, lokostrelstvo ali pa se sprehodim po »slackline vrvi«. Zimske radosti pa uživam na snowboardu."


Aleševih TOP 5:

Knjiga: Če že berem "analogno", potem raje kot knjigo berem kakšno poljudno-znansteno revijo.

Glasbena skupina/izvajalec: Ne bi izpostavljal posameznega izvajalca ali skupine. Rad imam namreč različne zvrsti, med katerimi prevladuje elektronska glasba, pa vse od U2 do Kreslina.

Svetovni voditelj: Ga nimam.

Kraj v Pomurju: Všeč mi je celo Pomurje, ponavadi pa je najljubši vsem kar domači kraj, zame torej Nedelica.

Želja v življenju: Biti zdrav in svoboden.

 

PRIPOROČAMO:

VSI PROFILI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.